家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如圖呢款,個板面成日可以左右移到鬆出黎,但個坐板無事好穩好實,請問可以點整?

侯爵府

mods 發表於 17-9-5 19:36
如圖呢款,個板面成日可以左右移到鬆出黎,但個坐板無事好穩好實,請問可以點整?
...

你呢款是否底座上有條短“蕊”突出嚟再插入廁板的座內?

如果係的話,短蕊上面應該有兩個膠圈,可能老化左,“啜”不實廁板的座。

可以試下用水喉膠布繞實那條“蕊”,增加條“蕊”的直徑,先再裝番塊廁板。

複式洋房

crshk 發表於 17-9-5 20:46
你呢款是否底座上有條短“蕊”突出嚟再插入廁板的座內?

如果係的話,短蕊上面應該有兩個膠圈,可能老化 ...

黑色呢舊膠太短好難痴...

同埋左邊比較短, 右邊比較長, 怪怪地

侯爵府

mods 發表於 17-9-5 22:02

咁真係難搞……睇下有無其它高手……

大宅

回覆樓主

我都有同一個問題啊!

侯爵府

dingding1234 發表於 17-9-7 23:49
我都有同一個問題啊!

你又係同款?

子爵府

crshk 發表於 17-9-8 11:18
你又係同款?

我都係

男爵府

我都有同一個問題啊!
10 Dec 03 - 3.275kg             12 Jan 04 - 5kg  14 Feb 04 - 6.4kg20 Mar 04 - 7.05kg   24 Apr 04 - 8kg12 Jun 04 - 8.4kg 11 Dec 04 - 9.67kghttp://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=15626

侯爵府

其實仲有一個方法可以解決到,就係吱少少玻璃膠入廁板的座內,等乾透後可以漿實條蕊,但日後拆走時可能要花少少氣力,而且只適用於軸心固定左的廁板,所以真係考慮清楚先用呢個方法。

水晶宮

中間銀色的, 同黑色的部分, 係同一個組件, 要拆出來先知點解宿了入去(短左).

你看看, 會唔會是類似...

https://www.youtube.com/watch?v=PAtwFQ3FBzI

大宅

crshk 發表於 17-9-8 11:18
你又係同款?

我的有點不同。今晚影張相過你睇

侯爵府

dingding1234 發表於 17-9-8 14:54
我的有點不同。今晚影張相過你睇

Ok.

大宅

crshk 發表於 17-9-8 15:11
Ok.

又好似一樣添。塊厠板成日郁,攪到家中老人坐在厠所時有點唔穩鎮(因為老人家行動不便),我有時會擰實鑼絲,佢又好似好少少。唔知可以點

侯爵府

dingding1234 發表於 17-9-8 21:29
又好似一樣添。塊厠板成日郁,攪到家中老人坐在厠所時有點唔穩鎮(因為老人家行動不便),我有時會擰實鑼 ...

我之前舊那塊的設計同你一模一樣,不過係 ROCA 的代用廁所板。

如果你係黑色那部份鬆,我試過出旺角配過螺絲下面的膠座,等佢可以撐得更實個座廁, 而膠座入面有兩粒螺絲帽,所以螺絲無咁易鬆,但結果都係用得大半年時間左右,之後再改用番原裝 ROCA 廁板。.

大宅

crshk 發表於 17-9-8 21:53
我之前舊那塊的設計同你一模一樣,不過係 ROCA 的代用廁所板。

如果你係黑色那部份鬆,我試過出旺角配過 ...

那個黑色的容易配嗎?之前又係咁,我只想買番個較,但間舖頭話無得單配,要買個新的厠阪,所以我屋企還有一塊(emoji)(emoji)

侯爵府

dingding1234 發表於 17-9-8 21:59
那個黑色的容易配嗎?之前又係咁,我只想買番個較,但間舖頭話無得單配,要買個新的厠阪,所以我屋企還有 ...

我換的係黑色下面,你張相黃黃地那部份,即陷入座廁入面個螺絲膠座。

上面黑色那部份未試過搵。如果係銀色那部份鬆,可以試下我係樓上 2樓講的方法。

男爵府

畀面勳章

crshk 發表於 17-9-8 21:53

如果你係黑色那部份鬆,我試過出旺角配過 ...

請教原裝板邊度買?幾錢?

侯爵府

藍星人民 發表於 17-9-18 04:23
請教原裝板邊度買?幾錢?

如果係 Dama senso, $680 -$700, 係旺角快富街同上海街幾間都有……

https://www.bathkitchen.hk/ROCA/ROCA-Toilet-Dama-Senso-80N512-Seat-Cover

複式洋房

crshk 發表於 17-9-8 22:11
我換的係黑色下面,你張相黃黃地那部份,即陷入座廁入面個螺絲膠座。

上面黑色那部份未試過搵。如果係銀 ...

請問如果係舊膠食唔實個嗰鏍絲帽,攪到每次揭起都成個甩出嚟,係咪冇辦法整?

侯爵府

eling720 發表於 18-6-20 21:07

請問如果係舊膠食唔實個嗰鏍絲帽,攪到每次揭起都成個甩出 ...

如果配唔番個新膠座,考慮吱玻璃膠漿實那螺絲帽。

首頁

尾頁

跳至