自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lamlamfong 發表於 17-10-25 13:05
同意, 所以一般年邀係平過月邀, 年邀左的保費我諗冇咩理據可以退

樓主交保費已經攞咗双重折扣 。

第 1 重折扣 : 交年繳俾保險公司 , 年繳平過月繳 。

第 2 重折扣 : 申請用銀行信用咭分期付款可獲得 9 拆優惠交保險年費 。

別墅

chanhiushan 發表於 17-10-25 13:14
所以我唔敢博!
CHING, PM U, THANKS

伯爵府

chanhiushan 發表於 17-10-15 19:35
我唔係買新保險,暫時想cut 呢份AIA ,因為我的腸位置,仍然不受保,決定唔要保險。
因我AIA 保險做了銀行 ...

你個agent做咗幾多年?乜都唔清楚,已經分期交了年繳,當然唔可以退。
另外,AIA上年已經通知照腸胃鏡除了有醫療需要入院做(如老人家年紀大,長期病患者,心臟病, 高血壓等等原因),其他都需要在診所或醫院日間手術中心做。
我妹夫因有心臟病,所以需要入院照腸鏡,AIA賠足。
呢件事,你個agent要負最大責任。

子爵府

trendy007 發表於 17-9-26 10:16
我暫时每次都係claim足AIA,而且每次都可以兩個星期内已收到支票. 有次claim意外住院保险, AIA好快赔咗, 反 ...

住院保險不是只可買一間嗎? 我個保誠agent 話我claim另一間保險公司而賠償多過保誠賠償金,保誠不會賠的。

子爵府

trendy007 發表於 17-9-26 10:16
我暫时每次都係claim足AIA,而且每次都可以兩個星期内已收到支票. 有次claim意外住院保险, AIA好快赔咗, 反 ...

伯爵府

回覆 KCWO 的帖子

如果第一份保险的賠赏不足以抵消入院的支出,可以把相差的不足再claim第二份保险的賠赏.

大宅

回覆 香香公主 的帖子

我都係AIA保單,唔一定係日間診所先可CLAIM, 之前我都係住院照, 一樣CLAIM到, 如果你寫係BODY CHECK咁緊係冇得CLAIM, 正常醫生都會寫你因有問題先入去照, 所以唔存在一定要長期病患先可住院照。

男爵府

任何嘢叫你買, 就講到天下無敵, yes yes... 最後失蹤 或無...無...無...

複式洋房

chanhiushan 發表於 17-9-9 15:43
醫生寫得好清楚,我是需要入院做的,收費都寫明$7000,無理由AIA可以無理的打折,claim 得$3800,咁餘數我 ...

其實病人同保險公司瓜葛,點解要拖醫生落水?

大宅

JCHANG 發表於 17-9-9 13:19
://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170219/s00002/1487440534449

年頭有新聞講過 AIx 照 ...

我都cut左個囡同老公果份 又係有5年 AlA不知所謂

侯爵府

AIA好差,家人買了多年轉唔到

男爵府

chole98 發表於 18-5-4 04:54
我都cut左個囡同老公果份 又係有5年 AlA不知所謂

我都cut了! 反正供左三年,攞返$2000!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

估計呢位Agent 都有問題~~

伯爵府

回覆樓主

聽到咁多a.a苦主,真係慘。
所以買保險之前要做足功課。
住院醫療係消費型,
供幾耐保幾耐。
如果危疾買左好耐就唔建議cut,
可以計下數先。
同埋危疾要update,因為好多年前果啲保單包嘅病種比而家少好多。
無論大家買邊間邊種保險產品,要自己好清楚內容。

首頁

尾頁

跳至