興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

crshk 發表於 17-12-21 18:35

恭喜!!

另外一個新Seagate 1T, 一插即用

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-22 16:55
另外一個新Seagate 1T, 一插即用

男爵府

請問用ER130過帶, 是用這款 1394 USB cable 嗎? 用開4 pin cable 由DV 轉落電腦.

https://item.taobao.com/item.htm ... ;abbucket=11#detail

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-24 16:13
請問用ER130過帶, 是用這款 1394 USB cable 嗎? 用開4 pin cable 由DV 轉落電腦.

https://item.taobao.com ...

你部 DV 機係咩牌子同型號?

男爵府

回覆 crshk 的帖子

Canon HV20

侯爵府

bbchai 發表於 17-12-24 16:13

https://item.taobao.com ...

哈哈,忘記左係 #9 幫你 check 過你部 dv 有hdmi output, 你用條 hdmi 線就得! Merry Christmas!

男爵府

crshk 發表於 17-12-24 16:38
哈哈,忘記左係 #9 幫你 check 過你部 dv 有hdmi output, 你用條 hdmi 線就得! Merry Christmas!
...

merry xmas! 你真好人

男爵府

crshk 發表於 17-12-24 16:38
...

條1394 USB 線到左,本來想由DV機轉片入ER130再入hard disk. 但ER130輸入只係用HDMI 而唔係USB. 好似冇1394HDMI線賣,咁我可以点用ER130过帶?

侯爵府

bbchai 發表於 18-1-7 12:36
條1394 USB 線到左,本來想由DV機轉片入ER130再入hard disk. 但ER130輸入只係用HDMI 而唔係USB. 好似冇139 ...

下?上次咪講左用 hdmi 線?你做咩買 1394 線?

男爵府

crshk 發表於 18-1-7 13:03
下?上次咪講左用 hdmi 線?你做咩買 1394 線?
忘記咗DV有HDMI out, 剛用ER130, 上到電視la
條新1394 USB cable, connect computer 都 recognise 唔到, 又多件廢物

侯爵府

bbchai 發表於 18-1-7 13:11
忘記咗DV有HDMI out, 剛用ER130, 上到電視la
條新1394 USB cable, connect computer 都 recognise ...

淘番嚟?未必得。好耐之前中過伏,之後呢些小配件寧願俾貴幾蚊去深水埗買。

男爵府

crshk 發表於 18-1-7 13:32
淘番嚟?未必得。好耐之前中過伏,之後呢些小配件寧願俾貴幾蚊去深水埗買。
...

有嘢要淘,所以一齊買,通常買貴或多嘢先出鴨寮街同黃金。
就算條線冇問題,我都懷疑由dv 1394直入電腦usb,網上好似話唔多得。

侯爵府

bbchai 發表於 18-1-7 13:55
有嘢要淘,所以一齊買,通常買貴或多嘢先出鴨寮街同黃金。
就算條線冇問題,我都懷疑由dv 1394直入電腦usb ...

有無要求你裝 driver? 系統度是否見到?

男爵府

crshk 發表於 18-1-7 14:16
有無要求你裝 driver? 系統度是否見到?

用兩部機睇過,識唔到device

侯爵府

bbchai 發表於 18-1-7 14:18
用兩部機睇過,識唔到device

應該要裝 driver 先認到。

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_7-hardware/firewire-to-usb-20-cable/d083fcf9-0282-4e35-a163-0510f902d3bf?auth=1

珍珠宮

2024年龍年勳章

我部mini dv Camcorder, 可以點搞? 我反而有1394 notebook。

侯爵府

panda361 發表於 18-2-5 18:35
我部mini dv Camcorder, 可以點搞? 我反而有1394 notebook。

部 dv 咩牌子型號?

珍珠宮

2024年龍年勳章

crshk 發表於 18-2-5 19:45
部 dv 咩牌子型號?

Panasonic GS3, 係咪其他牌子mini dv 都開得到。

侯爵府

panda361 發表於 18-2-6 11:12
Panasonic GS3, 係咪其他牌子mini dv 都開得到。

唔係好明你意思。

你部 Gs3 跟機應該只有 standard av cable, 同 s-video out, 用不到 ieee1394 駁電腦。

珍珠宮

2024年龍年勳章

crshk 發表於 18-2-6 12:09
唔係好明你意思。

你部 Gs3 跟機應該只有 standard av cable, 同 s-video out, 用不到 ieee1394 駁電腦 ...

返屋企睇下先,係咪其他mini dv 都讀到舊帶?

首頁

尾頁

跳至