自由講場

跳至

首頁
45678...17

尾頁

男爵府

mikey27 發表於 17-9-13 08:26
係咪戴顎骨矯正器拉番下顎出黎? 戴左两年係咪上下顎距離近番? 冇哨?
可否PM 牙醫名稱? Thanks!
...

我個女係細個睇兒童齒科個牙醫refer去矯齒醫生照x-ray, 再戴一個好似牙模的固定器入口。雖然都戴咗約2年,但唔知係個女唔夠勤力,定係先天限制同未箍牙,仍然都屬於哨。我後尾無去睇佢,諗住排返政府,或揾多個睇。你check pm 作參考吧。

大宅

emily_money 發表於 17-9-12 14:33
其實我家陣已經開始緊療程,我有mark但啲時間,比你參考下,2014年排期,2015年檢查,2017見醫生,家陣上 ...

可否講多d整個過程? 阿仔今年先排期, 有排等做手術。

阿仔下顎突出, 倒及牙, 小學睇私家牙医時, 牙医話他需要做矯齒, 但他發緊育可能唔止做ㄧ次, 建議去揾矯齒睇睇。因為老公都是這樣, 佢覺得只影响外觀唔ㄧ定要做, 最後見完矯齒医生都冇做。

現在他18, 最近去睇政府皮膚科医生, 好彩遇到ㄧ位好有經驗的医生, ㄧ見他就問他是否間中吞野唔順, 跟住話佢顎⻣要做矯型手術。這不只外觀会改善, 重点是阿仔原來ㄧ直吞嚥間中不順但他冇講, 就算講左我地都唔識, 今次終於知道問题所在。

医生寫紙去排期, 好似都大手術, 雖然有排先做, 都想了解多d.

複式洋房

木土土 發表於 17-9-11 19:47
我朋友個女中學cool咗牙,但仍有輕微倒及, 廿歲做咗手術,嘩,真係靚咗好多
...

可否講下你朋友個女既手術?留院多少日? 之後幾多日先回復平日飲食?
我知我女最有效是做手術。但有風險,可能箍牙算了,睇下幫到幾多

複式洋房

Vianness 發表於 17-9-12 21:42
醫生無提手術。2014年佢十歲

可否pm矯齒醫生,唔知睇邊個先好

複式洋房

88881111 發表於 17-9-13 00:19

可否pm矯齒醫生?

大宅

Vianness 發表於 17-9-12 01:23
牙保檢查牙齒嘅,多數唔係牙醫嚟,應該係牙齒衛生員
你好,請問可否pm牙醫資料?謝謝

大宅

88881111 發表於 17-9-13 00:19
我個女八歲,發覺到佢牙都有小小問題…可否Pm牙醫資料?謝謝!

琥珀宮

actionball 發表於 17-9-13 17:01

可否講下你朋友個女既手術?留院多少日? 之後幾多日先回 ...

我唔清楚咁detail,記得好似講過醫生會比兩星期病假,讀緊U,所以原本想暑假做。

琥珀宮

actionball 發表於 17-9-13 17:01

可否講下你朋友個女既手術?留院多少日? 之後幾多日先回 ...

始終手術有風險,可以箍牙,就一定係先cool牙,cool完先再review 是否值得要再做手術!

子爵府

abcbb 發表於 17-9-13 09:00
回覆 木土土 的帖子

我覺得醫生hea 我地. 因她一開始就認為阿囡不用箍牙, 連assessment 就不想做! 她一時 ...

我仔十歲時牙科保健的technician 話有些少哨牙,叫牙醫檢查一下就建議我仔去政府矯齒科,我排了一年多就可以見到醫生,第一次檢查及影相照x光等,第二次就同我講亞仔下顎有向後縮了的情況,亦似乎會繼續,所以望落去似哨牙,牙醫建議先做模,每晚睡覺時戴上,將下顎拉番出來,視乎效果如何,再決定cool 牙方案,剛剛七月開始用個矯正器,上個月去覆診,話進步中喎,希望到時唔駛cool!

另外,大仔在五年前因為哨牙,醫生建議要做顎骨手術,因為亞仔個咀型尖,cool 牙又驚會只可拉近上下排的牙,未能改變咀型,叫我們有準備做手術!但排期排了兩年半之後,可能發育時期有D骨骼發育,那位醫生話可以cool 牙而毋須手術,現在差不多完成了,靚仔到呢⋯⋯

補充: 我先生是公務員,政府診所完可免費

大宅

ahmi 發表於 17-9-13 11:55
我個女係細個睇兒童齒科個牙醫refer去矯齒醫生照x-ray, 再戴一個好似牙模的固定器入口。雖然都戴咗約2年, ...

雖然我仔未做,但牙醫同我解釋話带矯正器九個月左右就可以,之前再cool牙2年,你带左兩年都仲哨,個牙醫系咪專科?

男爵府

88881111 發表於 17-9-13 19:17
雖然我仔未做,但牙醫同我解釋話带矯正器九個月左右就可以,之前再cool牙2年,你带左兩年都仲哨,個牙醫系 ...

我個係專科,但我女成日都戴唔足。同埋個個人都唔同,要照骨(手指骨)跟進發育情況。跟據牙醫講之後就以箍牙處理。

男爵府

Vianness 發表於 17-9-11 18:27
女12歲,本來只打算箍牙,今日見完矯齒科牙醫發現有下顎後縮,已經過咗最理想矯正歲數,應該早一至兩年做矯 ...

我女跟你女相同情況,佢上年暑假11歳開始帶牙套矯牙骨,下顎後縮,上顎有了突,E生造左個牙套同時矯上下。E+預計帶多幾個月牙套先可以開始cool 牙。
之前睇過一個普通科牙E話如果發育完成先搞就要做手術!
所以你個女應該唔算太遲!
一船正常係換哂牙先cool牙!所以正常高小至初中換哂牙,所以牙醫都係跟據ED數據做建議!
如果特別情況,可以提早見E生會好D

琥珀宮

88881111 發表於 17-9-13 19:17
雖然我仔未做,但牙醫同我解釋話带矯正器九個月左右就可以,之前再cool牙2年,你带左兩年都仲哨,個牙醫系 ...

顎骨矯正後,如牙太大隻不夠位出,仍會哨牙需要脫牙後再cool牙,我囡係咁case !

矯正器戴兩年後仍哨牙要cool牙一d都唔出奇

別墅

木土土 發表於 17-9-13 21:49

顎骨矯正後,如牙太大隻不夠位出,仍會哨牙需要脫牙後再cool ...

可否 pm 我醫生資料?thanks so much.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

bb560 發表於 17-9-12 12:41
係呀!我知要留醫…我覺得似做整容手術。醫生講完我好驚,不過我都會畀個女去做。
...
你個女好大?我見診所有D病例係要用手術重組,
Before and after 相片好震撼,
靚好多好多。

我個仔7歲就見矯正牙齒醫生,
小學時睡覺戴矯正器,
初中就箍牙,
現在靚靚仔仔。
我個女比較麻煩,
她牙床窄,要先用矯正器擴闊牙床,
再做其他手續。

大宅

請給醫生資料,感謝你!

大宅

木土土 發表於 17-9-11 19:47
我朋友個女中學cool咗牙,但仍有輕微倒及, 廿歲做咗手術,嘩,真係靚咗好多
...

請問可否pm牙醫資料俾我?

男爵府

好媽媽勳章

木土土 發表於 17-9-11 18:31
我一向有同d家長分享,應早d帶小朋友去睇矯齒專科,好多人仍然覺得要等換晒恆齒11.12歲。
我囡七歲就睇
...

請問可以比醫生資料?

男爵府

回覆 木土土 的帖子

我個女10歲都有哨牙迹象,可否都pm牙醫資料給我,萬分感謝!!

首頁
45678...17

尾頁

跳至