自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

你地既頸椎問題會引黎咩問題?我頸椎變直有頸痛,頭暈頭痛,手痺,牙骹痛,有時個腦好以缺氧咁好眼瞓。胸椎移位有肩背痛,胸口痛,呼吸困難。睇左好多次脊醫,針灸,復位之後又移過,問題無乜解決到,好灰心,你地醫左幾耐有無好轉到?

伯爵府

Charishaha 發表於 17-9-11 21:01
你地既頸椎問題會引黎咩問題?我頸椎變直有頸痛,頭暈頭痛,手痺,牙骹痛,有時個腦好以缺氧咁好眼瞓。胸椎 ...
之前見過啲帖,話可以睇骨科;
骨科係西醫,係正統醫療體系,脊醫並唔係正統醫療體系,屬另類療法。

大宅

回覆樓主

請分享!求頸椎復完的JM 分享

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

年頭頸痛,手痺及痛,去睇骨科照出來是頸椎變直,有小許退化及骨刺,在骨醫裡做物理治療加食葯1個月都唔得,後來朋友介紹做推拿拔罐浸腳,推了個幾兩個月,沒有痛了,只是頸很容易攰,又在淘寶買了艾條自己做下艾灸舒緩,現在可以話係好番。

大宅

catcat_22 發表於 17-10-16 00:06
年頭頸痛,手痺及痛,去睇骨科照出來是頸椎變直,有小許退化及骨刺,在骨醫裡做物理治療加食葯1個月都唔得 ...

可PM 我推拿資料嗎?

大宅

年頭頸痛,手痺及痛,去睇骨科照出來是頸椎變直,有小許退化及骨刺,在骨醫裡做物理治療加食葯1個月都唔得 ...

請你pm我那裹做推拿

珍珠宮

回覆樓主:

換枕頭

複式洋房

回覆樓主:

有好轉
好左好多
但唔係完全好返
而家都仲睇緊肌骼科

自己改善姿勢
而家仲上埋堂拉筋
唔好成日dup低頭睇野

大宅

meowmi722 發表於 17-10-17 00:15
有好轉
好左好多
但唔係完全好返

請問妳睇什麼醫生好轉?

大宅

回覆樓主:

我之前都有頸椎變直,會頸痛,有少少頭痛,同埋覺得好攰,睇咗個復位師好返 ,但復位師提醒我要做多啲拉筋動作 ,唔好成日低頭玩電話,因為就算同你移返位但自己不良姿勢亦會令佢再次走位,所以自己平時生活習慣好重要,能夠改善壞習慣,久唔久又去做下復位當保養,而家暫時我都冇乜大問題

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

想要推拿資料pm我

大宅

只是頸椎變直, 冇突出?請問是那位推拿師父, THX

子爵府

Pls pm,thx

別墅

Alwy81 發表於 17-10-28 17:21
我之前都有頸椎變直,會頸痛,有少少頭痛,同埋覺得好攰,睇咗個復位師好返 ,但復位師提醒我要做多啲拉筋 ...

我醫左8個月未得 可比醫生資料我嗎?謝

水晶宮

回覆樓主:

背痛,可做俞家或做gym先係根治的方法

其中的成因,是背肌入面深層嗰組肌受累,勞損,胸肌會因地心吸力往前傾向,背肌是往天的方向,當背肌越痛就越灣就時胸肌的力量就大過背肌就往前傾,傾幅越大所產生的問題就越大,胸痛,背痛,頭痛等,胃痛,因彎曲背脊有機會壓往神經線

明白原理後,簡單的根治是加強背肌外層肌肉,減輕過份使用勞損深層肌,當肌肉強化後就易解決以上的問題

但過來人的我講比你知過程係好痛的要有心理準備,本身勞損弱態的肌肉在訓練當中係好辛苦同減肥的過程無異,但捱過一段時間肌肉有力後訓練就冇咁痛,背痛胸痛都會消失

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

首頁

尾頁

跳至