懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經過左3個月..但都仲嘔緊..
朝早黃膽水, 夜晚食左幾啖飯又嘔出黎...嘔完再食 , 食完無耐又嘔..好似無食過野咁
飲唔到奶, 無論係屋仔奶定係媽媽奶..都係嘔返出黎
真係好辛苦..朝早嘔完仲要趕頭趕命咁返工 , 又頭暈, 好驚係巴士嘔左出黎
車程1粒鐘.又訓唔到..1上車就係到諗幾時先可以落車
有無JM呢個weeks都仲嘔緊?

大宅

我一日嘔兩次到十六週先無嘔,之後一星期一次到廿一二週到,嘔姐係bb俾好多hormones 你,好事黎架。嘔到食唔到的話去睇醫生食啲止嘔藥啦

大宅

我只怕到而家仲未食得落野, BB會唔夠營養

水晶宮

回覆樓主

我嘔倒26周5先停

大宅

puppydingo 發表於 17-9-12 19:07
我嘔倒26周5先停

嘩 26周5 成6個月

男爵府

回覆樓主

我過左12週先嘔
回覆 suki_chow0304 的帖子

明白媽媽經常有作嘔感覺一定好唔舒服。懷孕期間孕酮素會令胃部瓣膜鬆弛,唔少媽媽出現作嘔、作悶,建議你盡量少食多餐,選擇含乾身(如:麵包、餅乾)、或碳水化合物(如飯、粉麵、薯蓉)嘅食物,可以舒緩作嘔。媽媽嘔完要多飲水份,如清水、檸檬水等,避免缺水。另外,媽媽係搭車時可以帶一片新鮮檸檬,想嘔嘅時候聞一聞可以舒緩作嘔感覺。如果媽媽嘔得太嚴重,可能都需要去睇睇醫生。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

我29週,間唔中都作嘔。口淡淡,我都懷疑我伯會作嘔到生

大宅

回覆樓主

同埋大家會唔會有皮膚痕癢既問題呢...肚皮 手腳 pat pat什至陰毛位置都好痕

複式洋房

我第二胎依家就16週都仲嘔緊,日日嘔5-8次之前,仲嘔到有少少出血住左晚醫院,無奈地叫醫生開止嘔藥食減低嘔既次數同無咁傷食道..情況好左d,但係止嘔藥食晒,個人唔想keep住食,所以停左,但每日嘔既次數少左,但都仲係作嘔作悶有嘔,好累好辛苦..唯有再捱多個幾兩個月,應該會好好多,一齊加油。

大宅

回覆樓主

我9周開始胃口好返,嘔少左,反而擔心bb安唔安穩,尋日超聲波完好安全。真係各有辛苦及擔心。

大宅

我依家15W,仲嘔緊,都試過幾次嘔黃膽水,勁辛苦!我食唔到濃味嘢、腥嘢、肥膩嘢,尋晚食完乾炒牛河都嘔。。。
我鐘意飲湯、食生果!總之就清淡啲,有時食下粥咁,飯就夜晚食到少少,唔够半碗,食瓜食菜。。。
我都唔知幾時至有返胃口,唉。。。

別墅

大家一齊加油 :(
我諗我都有排嘔
老公同 bb 是我生命之最....

別墅

suki_chow0304 發表於 17-9-12 16:13
已經過左3個月..但都仲嘔緊..
朝早黃膽水, 夜晚食左幾啖飯又嘔出黎...嘔完再食 , 食完無耐又嘔..好似無食過 ...

而家33weeks, 由7weeks開始朝早間中會嘔黃膽水

別墅

回覆樓主

23w仲嘔緊

大宅

suki_chow0304 發表於 17-9-14 12:27
同埋大家會唔會有皮膚痕癢既問題呢...肚皮 手腳 pat pat什至陰毛位置都好痕
...

我係11w多已無嘔。痕有,仲要勁痕,沖完涼要全身搽野先得,起身又會再痕再搽,好煩

大宅

回覆 suki_chow0304 的帖子

我第一胎五個月就無事.而家第二胎, 嘔到上星期 W29, 不過唔係成日嘔. 反胃到W26.
我安慰自己, 嘔完就再食, 訓得痾得就算唔錯 XD.

複式洋房

回覆樓主:

我14週間唔中都有嘔

大宅

請問大家都係有野嘔出黎?
我而家6W幾,暫時都只係乾嘔
一見到紅色O既生肉,有草腥味O既都乾嘔

侯爵府

yuen1110 發表於 17-11-2 13:10
請問大家都係有野嘔出黎?
我而家6W幾,暫時都只係乾嘔
一見到紅色O既生肉,有草腥味O既都乾嘔 ...
我6W 幾, 有野嘔出黎, 唔係只嘔水, 會嘔食物, 而家嘔左5-6次, 但唔係次次都嘔食物, 大部份時間嘔水

首頁

尾頁

跳至