想生BB

跳至

首頁
12345...13

尾頁

複式洋房

因為發現自己上到去有好多地方不明,好多看醫生流程唔知,周圍走行好多轉,不停問姑娘,但佢地都好好人,解釋好多次比我聽,所以尊登開post分享下或大家交流下

背景

上年係仁安做了一次IVF, 抽了1x粒卵子,成功有5個月胚胎,後來得3個可以雪,一個月後移植左2個,剩餘的想再雪,點知死埋...最後失敗...

跟住看中醫大半年,決定再試IVF

上網做了些資料收集,決定選擇深圳中山泌尿生殖中心,上去前,先add左wechat, download左apps,跟住wechat問左些詳情

由於我的國語不好,所以想排胡醫生及莫醫生,因為她們識廣東話,決定星期日上午上去排隊,探下路...

複式洋房

回覆樓主:

大約8點上到去,流程如下:先在地下(1樓),比左¥33.5登記及買病歷簿,跟住上4樓,去分訓站,填資料,跟住比姑娘問我想睇那個醫生,我話胡醫生,佢就寫左個胡字落簿,Yeah,排到^^

跟住入去等叫號去咨詢室見姑娘,比晒所以報告姑娘,佢哋入晒所有資料入電腦,個姑娘好好,知我普通話不好,找個識廣東話的同我解釋,入完資料後就等見醫生

由於星期日,好多好多人照超聲波,所以都等左兩小時先見醫生,醫生一叫名要立即應,如果不應,叫三聲就Next,因為太多人了

終於見到醫生,她同我們講盡量不要星期日上來,佢知個個都不想請假,但星期日太多人,好難詳細傾談,但她都有解釋所有野比我知,因為我在香港做過一次,所以基本過程我都好清楚,她說上面做的檢查會比香港多,同埋上面好多時是姑娘交代點做,見姑娘多些,如要見醫生問野就最好下午到,如果ok,就跟住姑娘教點會就可以

之後去分診站,比左堆檢查單我們,C6就去2樓見男醫生,我就等咨詢站姑娘叫,入到去就簽名打指模,C6後補,跟住諗住去做檢查,先找C6,去到我先知要知比錢

落返一樓比錢,要6千幾人仔,我帶了2千人仔,諗住其他可以碌卡,點知原來他們不收中國銀行銀聯雙幣信用咭,唉,企左係度,跟住佢叫我地wechat比錢,我地無開,咁點好!!

我地上左2樓問個男醫生,佢話開單10日內,回來比錢做檢查都可以,之後我地選擇過兩日再返去...

過左兩日早上再上去,先比錢,之後同C6分頭行事,我由地下至四樓,每層分別做不同檢查,有些即時有結果,有些等30分鐘就有報告,有些就等覆診先有,等齊今日報告,就去分診站拿號,等咨詢室姑娘,比晒姑娘晒資料,約埋下次見醫生時間,之後走得。

國內apps好強,回家晚上就可以睇埋其他報告,暫時到此,現在等覆診...

覆診後再post

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

祝福
多謝分享

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

樓主加油

複式洋房

回覆樓主:

祝好孕

複式洋房

回覆樓主:

做左咩檢查?

複式洋房

w_sauying 發表於 17-9-14 09:17
做左咩檢查?

做左胸X-Ray,驗尿,驗白帶,抽左8支血,驗地貧,乙肝丙肝,血糖,荷爾蒙(類別多過仁安),性病,肝腎功能等,照超聲波

C6就驗精(世衛標準),荷爾蒙(仁安無驗呢d),乙肝丙肝性病,地貧)

大宅

NanLing 發表於 17-9-14 09:52

做左胸X-Ray,驗尿,驗白帶,抽左8支血,驗地貧,乙肝丙肝, ...
會唔會照埋輸卵管?
知唔知幾多錢?

複式洋房

rec 發表於 17-9-14 13:11
會唔會照埋輸卵管?
知唔知幾多錢?

輸卵管我在香港照左,所以不知幾多錢,你可以試下wechat問下客戶服務,不過香港所有報告有限期一年,過左要再驗

複式洋房

回覆樓主:

所有驗血報告出晒,用apps晚上已經看晒所有報告,有幾個item,不合格...唉,預左,心諗如果全部合格就不用IVF啦,樂觀d先...

而姑娘在報告出晒的第二日己經打電話來(我留的是香港電話號碼),她説要上去覆驗同見醫生,回來再說。

大宅

NanLing 發表於 17-9-13 20:51
因為發現自己上到去有好多地方不明,好多看醫生流程唔知,周圍走行好多轉,不停問姑娘,但佢地都好好人,解 ...

加油, 我試埋下個月再唔得, 就要係中山做ivf了

大宅

因為發現自己上到去有好多地方不明,好多看醫生流程唔知,周圍走行好多轉,不停問姑娘,但佢地都好好人,解 ...

我都在深圳中山醫院做緊ivf,第一次,已經打左半個月針了。

唔知要打到幾時先得!

複式洋房

franchoi 發表於 17-9-15 21:35
加油, 我試埋下個月再唔得, 就要係中山做ivf了

暫時感覺大陸好似仲比香港好,因為在香港做左一次,感覺他們覺得唔成功好平常,没有幫我地去諗點解失敗,反而在大陸第一次見醫生,佢已經問我上次點解失敗,如果做多次都失敗就要找出原因先
仲有的是,香港的胚胎專家不尊重病人的胚胎

複式洋房

魚蛋仔 發表於 17-9-15 22:48
我都在深圳中山醫院做緊ivf,第一次,已經打左半個月針了。

唔知要打到幾時先得!

你的卵子情況好嗎?應該打14~15日就可以抽卵,大家努力呀~

大宅

NanLing 發表於 17-9-16 12:55
暫時感覺大陸好似仲比香港好,因為在香港做左一次,感覺他們覺得唔成功好平常,没有幫我地去諗點解失敗, ...

係啊, 香港西醫跟英國果套。 大陸生仔係首要任務, 好pro

複式洋房

回覆樓主:

上左去覆驗,都係有些不正常,姑娘建議驗埋DNA,怕有基因問題,要5-10日出報告,之後上左5樓見免疫科,開左藥,d藥要食到生B為止,定期驗血,等m到第一日再上去驗血同見醫生,未知幾時可以開針,因為如果免疫科唔批准,係不可開針。

現在乖乖食藥,等。

大宅

知吾知用藥質素和香港有分別?

大宅

NanLing 發表於 17-9-16 12:55
暫時感覺大陸好似仲比香港好,因為在香港做左一次,感覺他們覺得唔成功好平常,没有幫我地去諗點解失敗, ...

為何這樣說?
香港的胚胎尊家不尊重病人的胚胎

複式洋房

bell18 發表於 17-9-16 22:47
知吾知用藥質素和香港有分別?

西藥牌子我就不知,不過我上網查過,外觀份量同香港一樣

至於打的針藥可以選擇進口藥,同仁安的一樣,不過價錢貴些

大宅

冇得make booking
要walk in ?

首頁
12345...13

尾頁

跳至