自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

最近谷緊m仲未黎,前幾日無意中摸到右胸下方有塊狀物,按落去少少酸痛咁。我上網check過話黎m都有機會生乳房生理腫塊,過左就冇

我諗住等黎完m先去睇婦科
但而家日日摸住個胸都好驚,驚係cancer,我20幾歲咋唔會咁後生就中呀嘛

有冇jm都試過?好驚又擔心⋯

子爵府

fungenergy 發表於 17-9-14 07:35
最近谷緊m仲未黎,前幾日無意中摸到右胸下方有塊狀物,按落去少少酸痛咁。我上網check過話黎m都有機會生乳 ...

試過,check 完係纖維瘤

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

最近谷緊m仲未黎,前幾日無意中摸到右胸下方有塊狀物,按落去少少酸痛咁。我上網check過話黎m都有機會生乳 ...

先放鬆心情,嚟完m,醫生睇,心情好影響身體,更何況未經證實,可能唔係,唔好自尋煩惱先

wcpcelia    發表於 17-9-14 10:29

男爵府

mocha20150323 發表於 17-9-14 07:36
試過,check 完係纖維瘤

請問你係咪去診所check?
洗唔洗做手術?
Thx

男爵府

feclagnes 發表於 17-9-14 07:37
先放鬆心情,嚟完m,醫生睇,心情好影響身體,更何況未經證實,可能唔係,唔好自尋煩惱先
...

多謝你,我會試下放鬆

子爵府

fungenergy 發表於 17-9-14 07:44
請問你係咪去診所check?
洗唔洗做手術?
Thx

我直接去醫院check ,果時大概20歲,第一次接觸纖維瘤,唔知咩黎,好驚。因為媽咪岩岩做完子宮瘤手術。所以醫生建議做手術,當然會聽醫生話。好彩當時有個姑娘見我地一副非常沉重,就死ge 樣就追出黎同我地講話其實唔一定要做手術,話好多人都有,有d 十幾歲都有,係好平常ge 事。話我地只需要keep 住照超聲波觀察就ok 。後尾轉政府醫院抽針檢查,都無咩特別。超聲波我都懶得去照,得閒自己手摸下有無變化only

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

祝福

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我上次bodycheck 都有,寫紙去再check,冇事嘅,好common

男爵府

mocha20150323 發表於 17-9-14 08:47
我直接去醫院check ,果時大概20歲,第一次接觸纖維瘤,唔知咩黎,好驚。因為媽咪岩岩做完子宮瘤手術。所 ...

轉介政府係唔係要排期排好耐?
聽完你咁講都放心d
謝謝

男爵府

good_pig 發表於 17-9-14 08:50
我上次bodycheck 都有,寫紙去再check,冇事嘅,好common

Check完知道係咩黎?係纖維瘤?
其實好似好普遍....
但我怕要做手術....

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

回覆樓主

我試過係乳線增新

子爵府

fungenergy 發表於 17-9-14 09:58
轉介政府係唔係要排期排好耐?
聽完你咁講都放心d
謝謝

如果心急當然會覺得耐,我好似排左6-9個月?唔太記得,因為太耐啦哈哈!但因為我係私家醫院照左無大礙先,所以先轉政府做抽針驗。所以等幾耐都無咩所謂

聽聞照超聲波係一年時間到,我覺得唔耐,反正一年超一次就夠。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

fungenergy 發表於 17-9-14 10:00
Check完知道係咩黎?係纖維瘤?
其實好似好普遍....
但我怕要做手術....

照完其實冇嘢,冇抽組織,可能係周期性乳腺問題咁。

大宅

回覆樓主:

你咁後生係癌的機會不會太大,可能乳線發炎或者纖维瘤多,我以前都割左纖维瘤,我係家計會做婦檢,E生模到寫轉介信睇政府E院,係政府E院做抽針攞組織化檢睇吓係良性定惡性,又照超聲波,同照造影檢查,抽針報告是良性,E生話纖维瘤變癌機會好微可做手術,可吾做都得,不過我都選擇排期割左,入院半日割完就即日出院好快。

大宅

我都試過,就今年過年先做左手術,開始時我以為m到谷胸,之後過左m期果粒野仲係到,之後去睇醫生,轉介去做超聲波,因為都幾大粒下,即時做埋抽針,出左報告係纖維瘤,醫生建議可做可唔做,因為我有3粒,又驚會越黎越大,所以最後做左手術!我都2x歲!

男爵府

唔該晒咁多位意見
而家聽完你地咁講,都放心少少
我m黎完就去睇醫生
謝謝

伯爵府

2018復活節勳章

如擔心唔好等去照個乳房超聲波啦, 千多元

水晶宮

回覆 fungenergy 的帖子

仲等M完? 有保險就去普通科叫佢寫紙去做ultasound啦, 冇保險就直接約乳腺科。婦科唔係睇依D架。

男爵府

大肉兒 發表於 17-9-14 16:01
如擔心唔好等去照個乳房超聲波啦, 千多元

請問o係邊度照??

珍珠宮

痛先唔驚,好大機會纖維瘤,
去照下超聲波.

首頁

尾頁

跳至