用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
16oC.52%

義工

自由講場 今日: 3458|主題: 944001

跳至
小一交費疑問  

水晶宮

國民生產總值:63817

BKXmas勳章

我仔剛上小一,當然近期有大堆通告要填同交錢,其中有幾份,係要去指定銀行同指定日子(得兩日)交錢仲講明冇得找,果d銀行仲要唔係大路銀行,好似HSBC,渣打咁,係大新,交通,工行果d.....

我要返工,真係好難安排! 其實點解要咁做。。。。唔可以比個方便d嘅方法。。。

大宅

國民生產總值:3102

BKXmas勳章

我地學校可以用pps交

侯爵府

國民生產總值:20076

BKXmas勳章

[email protected] 發表於 17-9-14 09:44
我仔剛上小一,當然近期有大堆通告要填同交錢,其中有幾份,係要去指定銀行同指定日子(得兩日)交錢仲講明 ...

真係好唔方便响!
我仔學校用自動轉賬交雜費。
紅麈幻象,一生營營役役,參不透四大皆空。 俗世紛擾,半生浮浮沉沉,倒不如兩袖清風。

珍珠宮

國民生產總值:36258

畀面勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

銀行無得找?

大宅

國民生產總值:4303

陪月勳章 BKXmas勳章

[email protected] 發表於 17-9-14 09:44
我仔剛上小一,當然近期有大堆通告要填同交錢,其中有幾份,係要去指定銀行同指定日子(得兩日)交錢仲講明 ...
我們學校可以交支票/CASH (用信封入好, 不設找贖), 午餐錢就可以PPS/7-11交, 都方便。

水晶宮

國民生產總值:67081

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

銀行冇錢找

大宅

國民生產總值:3740

BKXmas勳章

回覆樓主:

我女個間用八達通交費

CheungKeeKee    發表於 17-9-14 16:48

侯爵府

國民生產總值:20152

BKXmas勳章

回覆樓主:

我大仔6年前小一已經只開學入$500入智能卡,校內所有收費係卡扣數。細仔現一樣。只有校外費用要寫支票。

有冇家教會?同佢反映下。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

珍珠宮

國民生產總值:40281

BKXmas勳章

回覆樓主:

我仔学校每個學生有個雜费account, 家長可用ebanking 轉錢入去。
另外, lunch fees可用ebanking 或pps 交比canteen 公司

子爵府

國民生產總值:12004

2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔果間用8達通交

珍珠宮

國民生產總值:30429

BKXmas勳章

交支票,不過都要同學校反映下,咁落後,好多都用pps啦,其實一次入晒一年用嘅錢,都係扣一次手續費先2.2元,好多家長應該都肯,我仔嗰間由家教會比返手續費但一年只有一次,雖然其實都係家長比

珍珠宮

國民生產總值:41113

雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我學校買野數目細就現金,買書簿就過數紙,lunch就pps

伯爵府

國民生產總值:17350

雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔學校已用智能卡好多多年,校內所有收費係卡扣數(飯單除外), 只要將相關的錢經PPS 入落智能卡户口, 非常方便, 你或者向學校反映下, 今時今日學校都要與時並進.

水晶宮

國民生產總值:63450

2017勳章 BKXmas勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

阿仔學校,可以用:支票,pps(有手續費),ebanking…如果下下指定銀行,指定時間,應該俾人嘈咗好耐。
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

國民生產總值:45488

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

咁耐以來我只遇過一間學校一要指定銀行交,應該是想免去班主任收費的工作,上課時間就只專注在教學,其實得益是學生。而大部分學校,都交支票/現款/PPS了。

珍珠宮

國民生產總值:33690

BKXmas勳章

我用開渣打網上銀行, 親身去開一次 "網上轉賬服務", 自訂限額, 就可以網上轉去其他銀行戶口

水晶宮

BKXmas勳章

cwmanna 發表於 17-9-14 09:51
我地學校可以用pps交

我地都有,不過未開始,學校通告話下星期會有人黎學校講解同教家長用,希望到時係所有嘢都可以用apps啦!

水晶宮

BKXmas勳章

Mrs.Luckycat 發表於 17-9-14 09:52
真係好唔方便响!
我仔學校用自動轉賬交雜費。

我地學校有apps,不過未開始,學校通告話下星期會有人黎學校講解同教家長用,希望到時係所有嘢都可以用apps啦!

水晶宮

BKXmas勳章

debbyma 發表於 17-9-14 09:55
銀行無得找?

通告係咁寫,提醒家長帶定足夠金額。。。。

水晶宮

BKXmas勳章

nanakobe0066 發表於 17-9-14 09:56
我們學校可以交支票/CASH (用信封入好, 不設找贖), 午餐錢就可以PPS/7-11交, 都方便。
...

我就係奇怪,有d可以比現金或支票,有d可以7仔交,唯獨是某兩三樣要去指定銀行交。。。。。所以唔係好明點解咁。

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎