懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Anpangirl_wan 發表於 17-9-28 08:56
係呀仁安,但醫生只是排牌係仁安,可cover保險嗎?

咁無喇,我醫生都係掛牌仁安咋!你都係女醫生?

複式洋房

pui36 發表於 17-9-28 09:19
咁無喇,我醫生都係掛牌仁安咋!你都係女醫生?

噢⋯男醫生呀

大宅

各位媽媽,開刀後係咪要戒肚脹食物一星期呀?(如麵包、奶、豆、薯等)
有醫網話開刀肚脹會引致腸功能衰退、膀胱失禁⋯⋯
我好驚,因為成日肚脹多屁咕咕叫,又胃氣脹,又要食益生菌,之前又開過刀做手術,怕開刀生b有後遺症!
麻煩請教!

大宅

Kitpuihang 發表於 17-9-29 00:50
各位媽媽,開刀後係咪要戒肚脹食物一星期呀?(如麵包、奶、豆、薯等)
有醫網話開刀肚脹會引致腸功能衰退 ...

我全部都有食

大宅

babychuc 發表於 17-9-27 18:50
我想問你覺得整體醫院設施及醫護人員如何?

友唔友善,有需要會協助剛生產的媽咪嗎?

我覺得唔錯呀,幫我打豆位姑娘好有耐性,麻醉師打麻醉時我叫痛,佢幫我鬆血管

大宅

Kitpuihang 發表於 17-9-29 00:50
有醫網話開刀肚脹會引致腸功能衰退 ...

我就食好清淡既野,節瓜,肉餅,排骨果啲,麵包都有食,無咩特別呀,岩岩開完刀係多屁放,好快去到大便喇!

大宅

kfc7464 發表於 17-9-29 02:59
我覺得唔錯呀,幫我打豆位姑娘好有耐性,麻醉師打麻醉時我叫痛,佢幫我鬆血管
...

明白,多謝你分享。

大宅

pui36 發表於 17-9-29 06:52
我就食好清淡既野,節瓜,肉餅,排骨果啲,麵包都有食,無咩特別呀,岩岩開完刀係多屁放,好快去到大便喇 ...

多謝分享!我就係怕到時開完刀放唔到屁去唔到大便就代表腸有事、腸粘連

大宅

kfc7464 發表於 17-9-29 02:44
我全部都有食

手術後係醫院都有食呢啲嘢?冇話肚脹脹?

大宅

Kitpuihang 發表於 17-9-30 04:02

多謝分享!我就係怕到時開完刀放唔到屁去唔到大便就代表 ...

可能我成日行去餵奶同埋郁呀,所以好快有大便去,生完第三日去大便喇!

大宅

回覆 pui36 的帖子

咁我到時要學妳痛都頂硬上早落床行多啲,咁可能有利腸活動~不過我怕捱唔住痛!我腸之前做過手術醫生話可能麻煩啲!
妳第二日姑娘先叫妳落床?係醫院係咪冇沖涼洗頭?洗唔洗抺身?

大宅

Kitpuihang 發表於 17-9-30 16:05

咁我到時要學妳痛都頂硬上早落床行多啲,咁可能有利腸活動~不過我怕捱唔住痛!我腸之 ...

第二日醫生黎睇完你,無問題,拆尿喉同吊針就落得床架喇,佢會有束腹帶比你束住,好有用。一開始慢慢坐係床邊先,唔好咁快落地,無暈就床邊行下,行順左就唔覺痛架喇加油呀!
係醫院無沖涼無洗頭呀,只係抹身,但都接受到呀!

大宅

好多謝妳仔細提醒,我只怕腸粘連(因兩年前做過腸大手術),如果早落床和聽妳講行多啲,就能避免肚脹腸粘連、排便,為了bb我會頂硬上!因為身體好差有病,好怕自己有事照顧唔到B.B.想問問係咪用薑水抺身?定普通暖水?
出院後係咪用防水貼係屋企沖涼?普通暖水沖得唔得?

大宅

Kitpuihang 發表於 17-10-1 16:16

好多謝妳仔細提醒,我只怕腸粘連(因兩年前做過腸大手術),如果早落床和聽妳講行多啲 ...

仁安每日都有提供薑水一壼,醫生係第三日幫我換左防水膠布同我講可以直接沖涼呀,佢仲話唔沖涼會發臭但我屋企人唔比

首頁

尾頁

跳至