懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有無媽媽會選擇用環保尿布?
可否分享一下使用感想,
同埋推介一下邊款環保尿布好用

我想用環保尿布一來慳錢,
二來都想為環保盡一分力,
而且對bb皮膚都好。
不過以我所知就得 kanga care 依隻牌子尿布,
我唔知好唔好用同抵唔抵買,
一田依家做緊優惠,可以1set買6條千幾蚊,
但我諗緊6條夠唔夠用,
12條又好似多得濟同偏貴
(其實我唔知價錢算唔算合理)
所以我想請教一下各位媽媽,吸取經驗

我媽咪就超贊成我用環保尿布,
話對bb皮膚好又慳錢,
而且佢話 你細個都係用尿布咋
我c6就驚屎尿,佢話尿片已經難接受,
尿布仲要用手洗,邊個肯洗
我話我都冇打算有人幫我洗架啦
未同99講,但我覺得佢應該會贊成用尿布,
不過可能會慳到盡就話淘寶算
至於洗我覺得應該都係靠自己

別墅

15週年勳章

回覆樓主:

我用green beginning
由6個月用到依家13個月
我既做法係:
平時有poopoo會先沖水再洗乾淨,
跟住用洗衣液浸住,如果真係太dirty會加埋梳打粉浸
一日或兩日開機洗一次

如果怕poopoo可以用隔便紙,但我接受到,所以冇用

出街我會照用返尿片

別墅

Yoanna2017 發表於 17-9-14 10:56
我用green beginning
由6個月用到依家13個月
我既做法係:

你會買幾多條?
內膽棉條預幾多條更換?
bb頭三個月,一日大慨要換幾多次?
6條我唔知夠唔夠初生用,可能到時會夾雜尿片

我自己對bb屎尿就冇乜所謂,
但過左2歲就開始抗拒

水晶宮

puppybaby 發表於 17-9-14 11:10
你會買幾多條?
內膽棉條預幾多條更換?
bb頭三個月,一日大慨要換幾多次?
建議頭個零月唔好用住。我B嗰時全人奶,餐餐都會開大,一日換十次大便片或更多。。。佢好大個仲會大便好密,直至六個月加固。

同埋唔好抗拒用機洗。機洗冇問題㗎。

唔使擔心兩歲嘅事啦。到時都戒片。

別墅

15週年勳章

回覆樓主:

初生我冇用尿布呀,佢成日都會屙poopoo有排換有排洗

加固後d poo poo會好臭,你要諗清楚接唔接受到

我大概一日用7塊片芯,有時落雨乾唔切都會用返紙尿片

夜晚我都係用紙尿片

男爵府

puppybaby 發表於 17-9-14 10:46
可否分享一下使用感想,

初生頭一個月用尿布經常要換,我怕左要洗最後都決定用尿片

大宅

puppybaby 發表於 17-9-14 10:46
可否分享一下使用感想,

建議你先買六條,然後同紙尿片交叉使用,覺得自己真係接受到尿布再買多幾條。

千祈唔好貪平買淘寶貨,因為好嘅牌子會漏嘅機會比較少,你買平嘢到時由朝漏到黑,你仲麻煩。好似第一次要攞咁多錢出嚟比較貴,但持久用落去我計返條數係比紙尿片平好多。

別墅

EstrellaDamm 發表於 17-9-14 11:37
建議頭個零月唔好用住。我B嗰時全人奶,餐餐都會開大,一日換十次大便片或更多。。。佢好大個仲會大便好密 ...

機洗應該會分開6299一家人啲衫,
驚佢地介意
不過我想問,尿布同bb衫可唔可以一齊洗?
定 only 尿布?

我都會逼佢戒尿布片

別墅

Yoanna2017 發表於 17-9-14 12:57
初生我冇用尿布呀,佢成日都會屙poopoo有排換有排洗

加固後d poo poo會好臭,你要諗清楚接唔接受到

等佢3個月後先用尿布?
一田個隻尿布褲話可以頂到4個鐘,
如果淨係尿尿換片芯就ok,
4個鐘後或有poo poo 就要換一次尿布褲。

所以我諗緊6條尿布褲唔知夠唔夠,片芯就好似要好多條

別墅

chengkayan 發表於 17-9-14 15:41
初生頭一個月用尿布經常要換,我怕左要洗最後都決定用尿片

我係ftm,又有99幫手揍,
應該唔怕煩嘅
我係驚99會嫌麻煩

男爵府

我用kangacare, 由6個月用到依家快1嵗拉,買左12set, 另加多兩set大小片芯,覺得唔算麻煩,但啱開始要適應冇甘方便,最重要係換得密都唔會肉痛荷包,都慳到尿片錢嘅,我買左2千幾蚊

別墅

C9Ma 發表於 17-9-14 17:01
建議你先買六條,然後同紙尿片交叉使用,覺得自己真係接受到尿布再買多幾條。

千祈唔好貪平買淘寶貨,因 ...

我就係信唔過淘寶貨,
我同我媽都係寧願貴啲買個質量安心,
都唔想貪平買啲渣貨。
不過99就係典型慳錢師奶,
對於健康安全意識比較低,
同埋佢地親戚都鐘意上淘寶買野,成日貪平
有次仲話我做咩係bb展買浴盆,
淘寶20蚊有個啦,話我買幾百蚊哂錢
但佢完全冇諗過塑膠安全問題。
唉,連bb衫都淘寶買,我好驚有瑩光劑

所以我唔打算講啲尿布幾錢佢知
買左先算

別墅

jarjarjar 發表於 17-9-14 18:47
我用kangacare, 由6個月用到依家快1嵗拉,買左12set, 另加多兩set大小片芯,覺得唔算麻煩,但啱開始要適應 ...

我媽話只要我勤力啲洗,唔好偷懶,
用抽濕機,6條尿布褲+多幾條片芯夠用喎

一次過比2千幾蚊係肉尺嘅
尿片起碼都話當分期比,但小數就怕長計

男爵府

puppybaby 發表於 17-9-14 19:06

6條我覺得唔夠架,我6個月開始用時都要成7-8條片每日,如果6條,你米用兩3條又要洗囉,跟著又要拿去洗衣機脫水,又抽濕,長計電費都貴,同你會好唔得閒,因為基乎全日要洗晒尿布

男爵府

puppybaby 發表於 17-9-14 19:06

啲褲,我會每次一齊換埋,唔換覺得好唔衛生,你又除又伸手入去套片芯,同大啲督尿又大啲,褲仔都會濕架拉,一定要換埋褲

大宅

回覆樓主:

咁charlie banana 又好唔好用?!
我都考慮緊用環保尿片,大家share 下。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得真係好麻煩 其實照顧bb已經好攰喇

別墅

15週年勳章

puppybaby 發表於 17-9-14 18:41
等佢3個月後先用尿布?
一田個隻尿布褲話可以頂到4個鐘,
如果淨係尿尿換片芯就ok,

尿布冇得計頂幾多個鐘呀,佢濕就要換。

我會同bb衫分開洗,開一機淨洗尿布。

我6個月先開始用呀,其實3,4個月開始都得,最緊要自己準備好同接受到

別墅

回覆樓主

滿月開始用,alva baby30條,用左20條後左右用機洗,12-16小時內乾哂。

大宅

Chickentailbun 發表於 17-9-14 21:05
咁charlie banana 又好唔好用?!
我都考慮緊用環保尿片,大家share 下。

其實如果你想去外國網睇每一個尿布品牌,你都會發現有好多人話好亦都會有好多人話唔好。其實紙尿片一樣,就係嗰個尿布牌子啱唔啱你小朋友pat pat。不過,我早幾年做個research唔同嘅牌子,Kangacare comments 相對好啲。不過你又要明白,你講嗰個牌子係澳洲牌子,Kangacare 係美國牌子,喺唔同國家網站睇唔同牌子嘅comment都會有唔同。所以我之前知話一開始應該只買六條,除咗自己嘗試下習唔習慣用尿布之外,同樣可以試吓嗰個品牌係唔係適合自己個BB。

首頁

尾頁

跳至