用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
16oC.52%

義工

自由講場 今日: 3455|主題: 944001

3歲唔肯食野

珊瑚宮

國民生產總值:101283

開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 ProAbsorb勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 2017媽媽節

越來越瘦,有D擔心呀

唔該曬

大宅

國民生產總值:4257

我的育兒心得勳章 熱血勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

好立克太甜,飲得多冇胃口

珊瑚宮

開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 ProAbsorb勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 2017媽媽節

雞煲煮家明 發表於 17-9-14 11:41
好立克太甜,飲得多冇胃口

唔怪得啦,點算一返屋企扭要飲

我己補番魚油

大宅

國民生產總值:3385

BKXmas勳章

回覆樓主

咁俾就係唔俾,咩點算啫,唔好寵壞呀,試下改俾果汁

珊瑚宮

熊貓小姐 發表於 17-9-14 11:46
咁俾就係唔俾,咩點算啫,唔好寵壞呀,試下改俾果汁

好的/一陣買

佢會唔記得

子爵府

國民生產總值:12136

BKXmas勳章

早上試下只飲奶,因返到學校有茶點食,都唔擔心會餓親
老師睇住,同學仔又一齊食,可能佢都會肯食

放學試下煮通粉,粉面,意粉
或三文治,果汁引起佢食慾

午睡完下以試下比生果佢食
一直到食晚飯跟大人一齊食

試下

lam133    發表於 17-9-14 18:59
我~好~幸~福~呀~

複式洋房

國民生產總值:173

有冇考慮自家製燒賣?有益d喎?
可以一次過整多d放入冰格慢慢食

lam133    發表於 17-9-14 19:00

侯爵府

國民生產總值:20867

BKXmas勳章

lam133 發表於 17-9-14 11:39
越來越瘦,有D擔心呀

從來唔迫佢食,之前都肯食飯,

蛋糕、

lam133    發表於 17-9-14 19:00

別墅

國民生產總值:717

BKXmas勳章

回覆樓主

3歲唔駛戒奶喎,點解要飲好立克?放學直情飲奶咪得

lam133    發表於 17-9-14 19:01

侯爵府

國民生產總值:20372

BKXmas勳章

回覆樓主

唔食就收碗,做得好啊~
但你同時又寵佢,佢要飲奶飲好立克你就俾佢飲?蛋糕少啲食,無益(如果街買嘅高糖又多油 添加劑)
有心要佢食返多啲正常食物就要狠心一啲,慢慢減少返啲零食,自然有胃口食返正餐
早餐食蒸包,雞蛋三文治
午餐唔好再俾奶/好立克(或者初初要佢食完曬飯先可以飲,減半杯,慢慢減)
間中整啲飯團,加啲三文魚,粟米,紫菜,
仲有包餃子,菜肉紅蘿蔔餡,睇下佢有無興趣食?
3歲開始係有主見,但媽媽要攞返個主導權~
唔需要樣樣say no, 小朋友有咩要求,
答應佢先:好~ 可以飲好立克,但係你要食完飯先可以飲~ (當然要履行返你嘅承諾)
俾啲時間,慢慢同佢傾返啲甜嘅飲品好易會蛀牙,慢慢將次數減少~
加多個 貼紙獎勵計劃 同佢傾如果食飯乖有一個貼紙,儲滿幾多個就有獎勵(可以係佢鍾意食嘅野/飲嘅野/小禮物)
小朋友唔食飯係好勞氣~ 希望幫到你啦~

水晶宮

國民生產總值:57856

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

杯好立克唔好飲,我女3歲早晚仲要飲奶,中午食麵或水餃,茶點學校一個小包,晚餐食小半碗飯,佢食好多魚

子爵府

國民生產總值:10854

BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

少吃甜食,
一齐買,引導他选择
一齐預備(可分咐、讓他做如取出粉麵、材料、洗菜,預左他好"朽教")
粉麵,
自制水餃(包定放冰格)
三文治(切细份)
造型飯團,
……

lam133    發表於 17-9-14 19:02

伯爵府

國民生產總值:18114

BKXmas勳章

唔好比餅乾.燒賣果D!好立克又甜.搞到晤食正餐!你驚佢瘦焞肉汁比佢飲.牛肉汁是不錯的選擇!一星期一次好快肥.又快長高!我仔果時好瘦人地教我燉肉汁e+好大隻(6歲135Cm.31kg)小一磅重老師話叫注意飲食!但佢一星期游3次水唔食游唔郁!我仔淨係食菜.豆腐.肉食好少!一般食芝士多

lam133    發表於 17-9-14 19:02

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎