用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 845|主題: 933544

女人老闆

男爵府

國民生產總值:5489

BKXmas勳章

你地覺得女人做你老細點?
我自己冇乜女人緣,新工老闆係女人。

侯爵府

國民生產總值:20768

BKXmas勳章

回覆樓主

我認為唔好用性別去標籤會較好,男/女各有長短處。
做咗幾十年,男、女老闆都跟過,睇性格。

伯爵府

國民生產總值:18286

BKXmas勳章

睇你好5好彩, 好彩既, 單身女老闆一樣好好, 衰既就算男老闆都唔好啦

複式洋房

國民生產總值:307

BKXmas勳章

回覆樓主

真係睇人,男女都跟過好人衰人,不過感覺上女人好似點都emotional d, 難跟d

利申:我是女,我都要成日提自己唔好hard time d 細ge, 就算自己比老細hard time

子爵府

國民生產總值:10805

BKXmas勳章

回覆樓主

就算自己係女人,我都覺得女人上司特別麻煩執著,當然男人上司都會咁,不過真係10個女上司,得2個係好嘅。

男上司通常只理結果,交到功課就得。
女上司就鍾意理埋個過程,就算結果出嚟係一樣,都硬要你跟足佢嗰套做法,或者執著一個好細小嘅地方 / 無關痛癢嘅過程

情緒 - 雖然男人都有脾氣,不過女人多d

所以我由始至終都鍾意跟男上司多d

子爵府

國民生產總值:12843

BKXmas勳章

龍蝦 發表於 17-9-14 13:42
就算自己係女人,我都覺得女人上司特別麻煩執著,當然男人上司都會咁,不過真係10個女上司,得2個係好嘅。
...

我做過幾份工, 開頭係男上司, 之後通常調部門或team會轉女上司, 每次我都因為同女上司唔夾而辭職.

而家嗰個都係女上司, 佢都好難頂, 但我自己調節咗心態, 佢一無理取鬧我就睇唔到聽唔到, 尤其佢出一D好hash, 係專登出嚟鬧我ge emails, 我會delete. 咁樣會好過少少. 如佢當面鬧時, 已學識自動filter呢D說适

子爵府

國民生產總值:13100

好媽媽勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

難頂

侯爵府

國民生產總值:21705

2017勳章 BKXmas勳章

Cheddar85ang 發表於 17-9-14 13:11
...

顛起上來,男女一樣

男爵府

國民生產總值:7650

回覆樓主

子爵府

國民生產總值:11240

BKXmas勳章

...
絕對認同

公爵府

國民生產總值:25536

2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我跟過兩個女老闆,兩個都勁難服侍

子爵府

國民生產總值:14778

BKXmas勳章

...

同意

子爵府

國民生產總值:11050

BKXmas勳章

睇性格

依家公司個男老闆一樣好婆媽,D性格好似女人咁,五時花六時變,又鐘意背後搞分化講是非,好煩

侯爵府

國民生產總值:20768

BKXmas勳章

mysterious22 發表於 17-9-14 15:01
睇性格

依家公司個男老闆一樣好婆媽,D性格好似女人咁,五時花六時變,又鐘意背後搞分化講是非,好煩 ...

係㗎。
男人平時就懶有風度,小事會讓吓你嘅,但有起事上嚟可以好卸膊,強項係周身郁扮忙碌、懶殷勤及老點。
女人就好似好計較,是非及氣量少啲,但比較刻苦耐勞,反而有承擔啲。

公爵府

國民生產總值:29607

2017勳章 BKXmas勳章

Cheddar85ang 發表於 17-9-14 13:11
...

性格唔好男女都有, 我都遇過好嘅女上司
有時好唔好在乎你同佢溝唔溝通到, 佢buy唔buy你。 有個出名麻煩賤上司, 佢請個新人話頭醒尾, 連續3年都升職,所以唔好咁快標籤住 , 曹操都有知心友, 果個可能變伯樂

子爵府

國民生產總值:14887

BKXmas勳章

回覆樓主:

男女上司我都跟過,好壞一半,男嘅有試過方丈,女嘅亦試過村島芳子,無一定男好過女。

大宅

國民生產總值:1182

BKXmas勳章

子爵府

國民生產總值:14647

BKXmas勳章

回覆樓主

男人衰起上黎仲衰呀,其實老細好唔好係不分男女,睇你遇上咩人咋。

大宅

國民生產總值:1903

15週年勳章

...
十分認同!女人標籤女人嘅說話,就更加不堪入耳。咩老姑婆,未拍過拖,唔識體諒人,其實真係好無邏輯lor!好多人結婚生埋仔都性格難頂。話女人ㄧ定衰嗰d,難道無聽過巾幗不讓鬚眉咩?

男爵府

國民生產總值:6303

BKXmas勳章

回覆樓主:

女上司最鐘意收番2~3個囝囝囡囡
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎