用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 842|主題: 933544

濕疹分享  

子爵府

國民生產總值:13105

BKXmas勳章

我仔自從三四歲已經有濕疹(現在7歲),但吾算好嚴重,多數你手腳摺位同頸,最嚴重一次兩隻眼腔出晒。一向每日保濕,同清水或用濕疹專用產品洗澡,但時好時壞。但我哋係無介口的,蝦、蟹、牛肉、芒果照食,只係吾食太多。大約兩個月前,有個長輩上來我家,佢話佢囡以前都濕疹,佢地每星期㷛一兩五花茶佢飲,飲左一段時間濕疹好返,叫我地都試下。我見無咩特別難就試下啦,每星期六㷛一次,之後返渣雪起佢第二日飲。因為我加左片糖,我兩個小朋友都鐘意飲,咁我keep住每星期㷛,維持左兩個月之後,我明顯見佢我仔濕疹好左好多,頸同手已經無晒,腳還有少少但已經好過之前好多。因為又容易又低成本又無咩害處,所以真心同大家分享,希望大家小朋友都身體健康。

珍珠宮

國民生產總值:41059

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

一人之下 發表於 17-9-14 13:13
我仔自從三四歲已經有濕疹(現在7歲),但吾算好嚴重,多數你手腳摺位同頸,最嚴重一次兩隻眼腔出晒。一向每 ...

男爵府

國民生產總值:5235

BKXmas勳章

回覆樓主:

多謝你分享,請問係咪係藥房買五花茶?要買幾多?點樣煲呀?thanks

子爵府

BKXmas勳章

MSAA 發表於 17-9-14 13:22
多謝你分享,請問係咪係藥房買五花茶?要買幾多?點樣煲呀?thanks

我買十五蚊,㷛完才落片糖,飲完第一輪再加水㷛,㷛完又再加片糖,呢次雪凍來飲。就係咁之麻。

翡翠宮

國民生產總值:79912

瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節 15週年勳章

多謝分享

男爵府

國民生產總值:9926

BKXmas勳章

回覆樓主

多謝分享

男爵府

BKXmas勳章

一人之下 發表於 17-9-14 13:25
我買十五蚊,㷛完才落片糖,飲完第一輪再加水㷛,㷛完又再加片糖,呢次雪凍來飲。就係咁之麻。
...

咁煲幾耐?

子爵府

BKXmas勳章

MSAA 發表於 17-9-14 13:54
咁煲幾耐?

大概45分鐘到一小時咁上下,好隨意,當飲涼茶就得架啦.

子爵府

國民生產總值:11346

BKXmas勳章

回覆樓主:

謝謝分享
五花茶, 等我試下先

別墅

國民生產總值:517

BKXmas勳章

多謝分享

伯爵府

國民生產總值:17762

畀面勳章 BKXmas勳章

去涼茶鋪飲應該都一樣效果?懶得煲

子爵府

BKXmas勳章

甄太太 發表於 17-9-14 14:30
去涼茶鋪飲應該都一樣效果?懶得煲

自己㷛係吾同味,濃味d,我返渣第二次果d比涼茶鋪都仲要有味,功效應該無咁好。但如果吾係嚴重,當保健應該都得架。

珊瑚宮

國民生產總值:102189

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 BKXmas勳章 2017勳章 雞年勳章 2017媽媽節 開心吸收勳章 15週年勳章

多謝分享

伯爵府

國民生產總值:17762

畀面勳章 BKXmas勳章

一人之下 發表於 17-9-14 14:32
自己㷛係吾同味,濃味d,我返渣第二次果d比涼茶鋪都仲要有味,功效應該無咁好。但如果吾係嚴重,當保健應該 ...
甘我都係自己煲了,多謝分享!!

男爵府

BKXmas勳章

一人之下 發表於 17-9-14 14:23
大概45分鐘到一小時咁上下,好隨意,當飲涼茶就得架啦.

謝謝,星期六試下先

大宅

國民生產總值:2430

BKXmas勳章

一人之下 發表於 17-9-14 13:13
我仔自從三四歲已經有濕疹(現在7歲),但吾算好嚴重,多數你手腳摺位同頸,最嚴重一次兩隻眼腔出晒。一向每 ...

謝謝分享

侯爵府

國民生產總值:23656

BKXmas勳章

回覆樓主:

我落糖冬瓜,唔知得唔得

大宅

國民生產總值:4354

BKXmas勳章

回覆樓主

試下先

子爵府

BKXmas勳章

anracing 發表於 17-9-14 14:50
我落糖冬瓜,唔知得唔得

應該都得,都係甜甜地,小朋友鐘意。

子爵府

國民生產總值:13470

BKXmas勳章

多謝分享
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎