自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Angel_Rose 發表於 17-9-14 14:04
你99好似我朋友個99

佢99話,老婆嫁入黎係細老公一輩,即係佢親家同佢仔係平輩,因此佢有權管佢親家,我覺得這 ...

叫佢食c 啦,香港男女平等架。佢養埋咪比佢管埋囉

大宅

醒目開學勳章

wingwingyee 發表於 17-9-14 13:51
想問一下有沒有人單單為了99已離婚?

我媽媽一向去我屋企煮飯, 所以我爸媽都會上嚟我屋企煮飯和食飯, 最近 ...

叫你奶奶自己請個工人煮飯俾佢自己食囉。

男爵府

回覆樓主

你媽負責煮飯,你奶奶負責洗碗,佢肯既話先好上黎食飯。乜都唔做,當你媽工人咩

珍珠宮

我媽媽一向去我屋企煮飯, 所以我爸媽都會上嚟我屋企煮飯和食飯, 最近 ...
我以前都好似你咁, 前奶奶走去我外家鬧我父母, 佢又係當正自己係一家之主

佢覺得佢最大乜都話事, 唔覺得自己有問題, 又係走上我家食飯用我工人, 為左見佢個仔和孫, 日日來

但我前夫好錫佢媽, 佢媽做乜都包容到包括佢媽偷我D鮑魚花膠和拿我D襪去著

我最後離左婚, 唔多唔少因為佢媽, 令到兩公婆感情因吵架而分開, 前奶奶一得閒就會走去同我前夫講我壞話係都要我比人鬧先安樂

而家我走左, 仔留比佢老人家揍, 煮飯乜都要做, CUT 埋個工人佢而家變了個工人, 咁鐘意對住個仔和孫, 我唔同佢爭, 留晒比佢老人家享用

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

ayasbaby 發表於 17-9-14 16:32
你媽負責煮飯,你奶奶負責洗碗,佢肯既話先好上黎食飯。乜都唔做,當你媽工人咩
...
人地個奶奶想得好完美, 飯就襯家奶奶煮, 碗就亞身袍洗啦, 奶奶只需負責睇TV, 玩孫和見自己個仔, 最好有飯後果食, 但唔係自己洗和切架
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

回覆樓主:

叫你老公返99屋企煮比佢食啦… 講真,99想同仔&孫一齊食飯人之常情,但無理由要親家煮埋嘅

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你有責任保護你父母同仔女, 你大可斷言拒絕99不合理要求, 反正你C6都知99有問題, 洗乜忍呢. 直接答佢唔會煮埋佢果份, 佢上到來都唔會加多雙筷, 佢一定會即場吵, 你即場趕佢走就得. 如果你C6都幫住佢媽, 連C6都趕埋走就可以. 跟住先再諗離婚.

珍珠宮

2018復活節勳章

wingwingyee 發表於 17-9-14 14:22
回覆 hkgra 的帖子

我爸媽就係太好人,好就人,

你99竟然走上你娘家鬧你父母
為咩事鬧呢?
你都太淋喇,如果係我,99走上我娘家鬧事,我一定反面。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

ayasbaby 發表於 17-9-14 16:32
...

先祈米咁提議99洗碗,佢99就会話要樓主洗碗,对c6話樓主當你阿媽係工人,又有得嘈。

男爵府

tom_s18 發表於 17-9-14 16:10
對。男人一係幫你一係就離婚了
唔少家庭就係父母搞搞震, 搞到小夫妻離婚。

琥珀宮

似有情緒病喎

伯爵府

2024年龍年勳章

贊成分開食,你同小朋友去媽媽度食,
C6同奶奶食

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

星期六可以來看你個仔,夠啦,不用每天上來,講完

大宅

樓主,
不如倒轉你返外家食飯, 當然係唔比奶奶跟上去啦, 至於c6, 佢上就上, 唔上就等佢同99兩個自己食

同埋, 你真係要強烈地向c6表明你唔能阿同99相處, 要隔一隔, 否則盞家無寧日, 影響夫妻感情家庭和目, 更重要係影響小朋友成長

子爵府

回覆樓主

彩佢都有味啦
同c6講時要強硬啲
問下c6陪佢到老係阿媽定係你

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔使離婚,叫c6同佢阿媽自己出去食飯就得啦。

珍珠宮

bbkkc 發表於 17-9-14 16:04
我以前見過一個潮州人家庭係咁既講法
咁我又吳知佢99係咪潮洲人播

男爵府

回覆樓主

請工人煮,大家都唔會燥底

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

又唔駛離婚,99 想食住家飯咪叫你老公負責煮囉,你爸媽冇責任煮俾99 食啩,如果你老公唔煮就唔好要來啦

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

suetyiubb 發表於 17-9-14 14:06
你99係咪傻架!

同問

首頁

尾頁

跳至