自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Skima 發表於 17-9-14 14:47
氣候同食物都好過香港, 醫療費用亦偏低.
成日地震、打風 、黑心食材等等我怕怕,加上經濟,環境仲差過香港,諗唔到點解要移民去台灣?

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

想移就即刻移啦!唔好諗咁多啦!

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 17-9-14 15:13
我都好支持d人移民台灣

我都係
台灣非常好。 好適合一眾想離開香港,但又無能力移民英美加澳紐西蘭等國人士。 祝移民到台灣既香港人從此落地生根,前程錦繡,無需回流。 快啲去辦移民手續

子爵府

人各有志者,每個地方都有自己好處壞處
睇你自己想要咩,同睇重邊方面既者。

唔使講到台灣咁差,至少台灣人好多自己都唔認同吧;正如有人猛話香港差的話,都會有好多香港人唔認同。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Skima 發表於 17-9-14 14:47
氣候同食物都好過香港, 醫療費用亦偏低.

台灣天氣好?!
夏天熱冬天凍但送埋打風地震囉!

伯爵府

回覆樓主:

個人選擇&自由,佢地開心就ok

複式洋房

如果去果邊退休都應該唔錯, 物價低d生活指數低d

wcpcelia    發表於 17-10-4 09:59

禁止訪問

禁止訪問

大宅

sweetheartb 發表於 17-9-15 14:42
慳慳地應該夠(醫療唔清楚),我朋友單身,樓租金收入大約$13000, 佢覺得夠
...

想問你朋友係咪投資移民?係做咩生意?

大宅

wcpcelia 發表於 17-9-15 15:23
有呀, 身邊都識人全家過咗台灣定居

係咪有小朋友,幾大?讀書方面好唔好?

男爵府

回覆樓主

一諗起啲地溝油就驚左

子爵府

babywb 發表於 17-10-4 04:35
想問你朋友係咪投資移民?係做咩生意?

佢冇提及邊類,因為我對台灣冇興趣亦冇詳細問
Sweetheartb

男爵府

Skima 發表於 17-9-17 18:07
我只用又焗、又熱、又濕、又多廢氣、又無處可逃 ... 的香港來做比較.

你知唔知台灣另一個名稱 Formosa 的 ...

formosa係n年前形容台灣。。。哈哈哈哈 我係台灣冇聽呢個形容詞好耐。。天氣 其實台灣真係唔係咁好。當然用overall黎睇可能好過hk...但你抽某d地方,某個季節黎比較真係衰香港10 倍。知唔知台北人既憂鬱症都幾嚴重。仲同天氣有關。其實全年計,好天大太陽既日子係唔多。梅雨天可以連續落10日雨,冇太陽,跟住又落過。以前中南部冬天好暖和。。根本唔知咩叫冷。。近呢幾年都偶有冷峰到。中南部既人都叫凍死。所以家陣仲係唔係formosa...我有保留。 我之前都住台北一段不短既日子。如果再要去長住,我估我唔會

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

以前其中一個男友係台灣人
住過台灣年幾二年,唔係想象中咁好,啲台灣人亦唔係所講咁友善同親切
去旅行住幾星期還好,長住我就唔會考慮,移民更加no way

大宅

ycmami 發表於 17-9-17 14:50
成日地震、打風 、黑心食材等等我怕怕,加上經濟,環境仲差過香港,諗唔到點解要移民去台灣? ...

我同意

公爵府

回覆樓主:

我有個同事講移民台灣,系講咗好耐都未實行

侯爵府

回覆樓主

我鐘意台灣旅行,但移民就no,除非唔洗做,過去退休,有朋友過咗去2年,做生意蝕咗幾十萬,打工人工都唔會高,除非香港請你過去啫
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

首頁

尾頁

跳至