用戶登入

找回密碼 | 註冊

19oC.75%

義工

產前產後 今日: 46|主題: 239294

最近個親戚有遺傳病,驚自己BB會遺傳到

別墅

國民生產總值:540

最近我有個遠房親戚突然有啲遺傳病,搞到好似好大件事,不過我媽又唔係好知係咩事,而家我仲有兩個月就生,真係有啲驚,雖然話就話係遠房親戚,但始終都驚驚地會遺傳到自己下一代

複式洋房

國民生產總值:217

BKXmas勳章

咪自己嚇自己,放鬆d

大宅

國民生產總值:2591

回覆樓主

早d知就話可以做下t21 check下,仲有2個月就安心等bb出世吧!無事嘅!時刻保持開朗心情對bb最好!

別墅

國民生產總值:657

BKXmas勳章

cherry- 發表於 17-9-14 16:49
最近我有個遠房親戚突然有啲遺傳病,搞到好似好大件事,不過我媽又唔係好知係咩事,而家我仲有兩個月就生,真係 ...

要知道係那個遺傳病先
不過都就快生啦!唔好諗咁多啦

翡翠宮

國民生產總值:90934

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章

唔好太擔心, 講得白d 驚唔到咁多. 有d 病就算冇家族病史都一樣會中.

你而家至知個親戚有病, 但佢係由佢父/母邊一邊遺傳落黎都未肯定, 係咪咁就要陀住個包伏一世?

男爵府

國民生產總值:9149

BKXmas勳章

回覆樓主

唔洗擔心

我仔有染色體問題,但我同老公都無,何況你係親戚

大宅

國民生產總值:1186

BKXmas勳章

唔係應該驚你自己會有遺傳到先咩?

大宅

國民生產總值:2626

瞓得好勳章 開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 Xmas吸收勳章 ProAbsorb勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 分享愛 DHA勳章 BKXmas勳章 BK Milk勳章

cherry- 發表於 17-9-14 16:49
最近我有個遠房親戚突然有啲遺傳病,搞到好似好大件事,不過我媽又唔係好知係咩事,而家我仲有兩個月就生,真係 ...

唔洗擔心。我老公親戚有小朋友係唐氏,之後我係屯門醫院做唐氏檢查,我係高風險。嚇到即刻做t21...結果係冇事。我6月尾生左細囡,不知幾精靈。

別墅

國民生產總值:590

下,話明遠房親戚 ,應該唔會咁易傳到掛

大宅

國民生產總值:1508

依啲真係好難講架,基因依啲野真係講唔埋

男爵府

國民生產總值:6128

BKXmas勳章

回覆樓主:

其實你知唔知係邊種遺傳病 ?
遺傳病有幾千幾萬種,種種唔同,有 d 懷孕期係可以check 到 (eg 地中海貧血), 有 d check 唔到。亦要睇埋屋企裡有幾多人有,即使係遺傳病,都可以係 sporadic, 即病發人基因變異佢係第一位。你咩都唔知的話,根本無得擔心。

ps 唐氏大部分都唔會遺傳,佢並唔係遺傳病一種。

男爵府

國民生產總值:5012

咁你都講得岩,咁樓主你襯仲未生,去CHECK清楚穩陣啲喎,唔係BB有事就有排煩啦

大宅

國民生產總值:1029

我覺得樓主又唔洗太擔心住,你陀住都有CHECK其他野架嘛,另外你可以等BB出世之後幫佢CHECK代謝病,我自己坐月果時就有去安X檢幫BB驗小便 ,唔想BB出世後先發現有代謝病,到時就手尾長....
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎