自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

jenkaka 發表於 17-9-15 08:48
我阿媽勁叫我生,佢拍晒心口幫我湊,因我阿媽早婚,而家都叫有體力湊,我都覺我媽咪湊會湊得好,但我擔心 ...

唔多好,個個人凑仔習慣都唔同,到時個小朋友痴一個唔痴一個又得罪人,99同自己阿媽攪埋一堆,自己又係女人,三個女人仲要係婆媳及親家關係,直頭係人際關係中的大忌。

禁止訪問

男爵府

黑白豬 發表於 17-9-14 23:06
我fd阿哥就係啦,同住既(奉子成婚),佢俾500蚊家用阿媽(有時500都無),99要湊孫同埋包埋佢1家3口既伙 ...

比我係個99,我情願返工到貼個仔2千蚊,你自己去請工人,當我錫個孫,但唔好攪我。

男爵府

虎到金來勳章

emimi 發表於 17-9-14 19:01
我身邊長老湊孫,一係冇心機勁hea湊,即係日日食香腸午餐肉,一係縱到粒孫飛起,5歲仲抱返學8歲仲餵飯
...

我都睇到你所講既!

心情勁好!

禁止訪問

伯爵府

jacobkit 發表於 17-9-14 18:24
身邊有些同學同事朋友生咗小朋友之後,主要係長老湊b, 反而工人係少數

佢地全部家庭收入都有7-8萬或以上, ...

我鐘意小朋友,但唔鐘意湊小朋友,我有左同我奶奶講,我奶奶都未恭喜我,第一句就話一定唔會幫我湊佢話,得閑幫你湊一陣就得,長湊就免,當我生左之後,先發現奶奶太有先見之明

伯爵府

2024年龍年勳章

我請工人湊喎,阿媽話唔會幫手湊
甘當然有時會幫我睇頭睇尾

子爵府

BK Milk勳章

bube6218 發表於 17-9-14 19:27

我家姐正是此等人,明明自己份工可以早閃,都唔自己湊,叫 ...

你同我家姐都好似啊,我阿爸有病都要管接管送,真係好似工人,我爸走咗之後我先至知道我家姐覺得佢比個孫佢湊係我爸最大嘅榮幸

水晶宮

funnyukyuk 發表於 17-9-14 23:40
我識一個餵到10歲

唔出奇,我囡2歲幾無啦啦要餵返飯,明明自己食得好地地,我百思不得其解,後來發現99話佢食唔到要餵
好彩好快比我調教返,而家佢唔俾99餵 !

子爵府

回覆樓主

新聞太多工人對小朋友唔好嘅case, 而且養個工人唔平,再加上地方又細。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 jacobkit 的帖子

而家租金又貴,供樓又貴,食又貴人工加得幾多,兩公婆夾埋搵幾萬都未必夠開支,比兩老湊比得幾多佢地,什至有D孝順仔女,覺得比左個孫D老野玩,唔洗比錢之外,仲返去又食又拎老馮咁,請工人就唔得啦,唔比人工會比人拉比人告架,父母唔會咁做架.
<br><br>

珍珠宮

回覆樓主

長老vs 工人,一半一半啦。
最多係FTM

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

jacobkit 發表於 17-9-14 18:24
身邊有些同學同事朋友生咗小朋友之後,主要係長老湊b, 反而工人係少數

佢地全部家庭收入都有7-8萬或以上, ...

其實好簡單,住都冇地方,現在搬開談何容易?我幾位後生d既同事都要同奶奶住,奶奶湊孫,已理所當然了。。。

反而我地呢輩,通常結婚就搬開,真係請姐姐多。

珍珠宮

回覆樓主:

甘工人同長老比,當然選長老啦,但係俾得人湊,真係唔好嫌三嫌四,多個小朋友反而傷害左婆媳/母女感情唔值得

男爵府

回覆樓主:

好似掉轉,依家大多長老不願湊孫,有些唔放心齊比工人凑,所以要埋老人家幫手睇住工人

大宅

orangeca 發表於 17-9-15 08:54
唔多好,個個人凑仔習慣都唔同,到時個小朋友痴一個唔痴一個又得罪人,99同自己阿媽攪埋一堆,自己又係女 ...

你分析得好0岩,我老公覺得佢阿爸阿媽得閒,隨時可以湊。但我覺得我阿媽識湊同識教,所以,我要諗清楚加是但比1邊2,當然最好自己湊或請姐姐湊加阿媽去輔助下就好d...多謝你既意見

orangeca    發表於 17-9-15 10:56

珍珠宮

畀面勳章

唔覺.
長老只會跟住幫下眼, 主力都係工人.
而+好多長老鐘意自由自在, 唔會肯24小時+365日去幫手湊孫的

大宅

方麗娟 發表於 17-9-15 07:32
咁你爸爸又肯做阿四啫,一隻手掌拍唔響。湊小朋友嘅嘢,有乜嘢係一定要外公做,媽媽唔做得? 其實冇。你家 ...

係架,我都廢事出聲,只係有時忍唔住問我老豆:咩你無感受架咩?

大宅

papagirl 發表於 17-9-15 09:14
你同我家姐都好似啊,我阿爸有病都要管接管送,真係好似工人,我爸走咗之後我先至知道我家姐覺得佢比個孫 ...

真係唔該晒,自己生又唔負責任,我家姐係未試過同仔女換片沖涼,全部我老豆阿媽做,真係好自私既港女,成40歲先至嚟生兩件,搵我兩老笨,我都有兩件,都係工人湊大,唔知佢果兩件咩咁巴閉

子爵府

黑白豬 發表於 17-9-14 19:11
我又識得d啃老族,要父母湊,仲要零家用,真係倒貼架喎仲有叫d長老山長水遠去接返學放學、送飯, ...

我好討厭呢d家長要長老山長水遠接送,自私行為!!

首頁

尾頁

跳至