用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
16oC.52%

義工

今日: 100|主題: 58532

跳至
懷孕17週,感冒了,不敢食藥,怎麼辦?

洋房

國民生產總值:81

本人平時身體都幾好很少感冒,但現懷孕17週,感冒了,鼻塞,流鼻水,每晚睡唔到。就算睇左醫生,都不敢食藥,又要返工,好辛苦,請各位幫下手有咩辦法?

複式洋房

國民生產總值:381

BKXmas勳章

回覆樓主

其實如果你睇開果個醫生係信得過, 都唔怕放心食
我早排都感冒,醫生話如果d 菌傳俾bb 仲唔好。。
如果真係咁抗拒,試下食康鈣c

別墅

國民生產總值:506

someilam 發表於 17-9-14 18:27
本人平時身體都幾好很少感冒,但現懷孕17週,感冒了,鼻塞,流鼻水,每晚睡唔到。就算睇左醫生,都不敢食藥 ...

飲多d熱檸水,訓多d,休息最重要

複式洋房

國民生產總值:485

康鈣c 飲多d水 我都係盡量唔食藥

複式洋房

國民生產總值:488

本人平時身體都幾好很少感冒,但現懷孕17週,感冒了,鼻塞,流鼻水,每晚睡唔到。就算睇左醫生,都不敢食藥 ...

食藥,睇普通科醫生開懷孕可食既藥比你。
早日康復!

大宅

國民生產總值:1503

BKXmas勳章

回覆樓主:

睇醫生時講明懷孕就無問題,病左吾食藥會影響個bb架

別墅

國民生產總值:505

回覆樓主

真係唔名點解唔敢食藥,醫生會因應你懷孕去開藥比你

洋房

國民生產總值:72

回覆樓主

我個陣用薑+片糖煲,飲完出身汗好好多啊!

洋房

joeyericbb 發表於 17-9-14 19:08
其實如果你睇開果個醫生係信得過, 都唔怕放心食
我早排都感冒,醫生話如果d 菌傳俾bb 仲唔好。。
如果真係 ...

多謝。個醫生就係信唔過丫,仲要話你好多藥唔食得,呆了一呆,只開了三款藥其中發燒,消炎,我都冇發炎。
唔該你丫,我試下先。

複式洋房

國民生產總值:165

回覆樓主

放心,我18週20週個時都大感冒,有乖乖照食藥!只要醫生信得過,你唔洗太擔心!

大宅

國民生產總值:2009

BKXmas勳章

someilam 發表於 17-9-14 19:50
多謝。個醫生就係信唔過丫,仲要話你好多藥唔食得,呆了一呆,只開了三款藥其中發燒,消炎,我都冇發炎。
...

感冒通常有喉嚨發炎吧?所以有消炎藥?
醫生識講話好多藥唔食得,咁即係佢知要開d食得嘅比你。
大肚有病我會盡快睇醫生食藥,因為大肚本身抵抗力低,以免愈來愈嚴重,d菌喺個身四圍走。

珍珠宮

國民生產總值:47217

BKXmas勳章

someilam 發表於 17-9-14 19:50
...

睇過第2個醫生

洋房

毛里裘思 發表於 17-9-14 19:11
飲多d熱檸水,訓多d,休息最重要

Thx,有丫,不停飲檸檬水丫。

洋房

kaykaykkk 發表於 17-9-14 20:04
放心,我18週20週個時都大感冒,有乖乖照食藥!只要醫生信得過,你唔洗太擔心!
...

咁要找個信得過的醫生睇先得,真係怕傳染俾BB丫。

洋房

puppydingo 發表於 17-9-14 20:21
睇過第2個醫生

係丫,要丫,太辛苦啦,天日去睇。

洋房

KILW 發表於 17-9-14 20:15
感冒通常有喉嚨發炎吧?所以有消炎藥?
醫生識講話好多藥唔食得,咁即係佢知要開d食得嘅比你。
...

對 ,又係,飲了三日檸檬水,鼻水係少左,但一樣坩辛苦。THX.

大宅

國民生產總值:1085

我昨晚頭痛,懷疑是天氣焗,有點中暑feel
晚上飲了一支不涷的寶礦力
跟住無事了

大宅

國民生產總值:1085

坐公共交通工具,一定要帶口罩,人逼人,真的很多人咳的

初起傷風感冒,搵方法睇下是否送走病菌

發覺唔成功,就要儘快睇醫生食藥

不要俾病菌越積越多

男爵府

國民生產總值:5380

BKXmas勳章

飲多D溫水,休息好D,對感冒有幫助

洋房

莎蘭 發表於 17-9-14 21:00
我昨晚頭痛,懷疑是天氣焗,有點中暑feel
晚上飲了一支不涷的寶礦力
跟住無事了 ...

飲寶礦力OK既?下次試下。Thx

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎