用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 6323|主題: 932914

想聽下大家的意見

大宅

國民生產總值:1397

BKXmas勳章

孩子剛升Band1中一,少功課,吾想佢咁得閒,幫佢揾上門補習,佢都話好,但佢不嬲嘅學習態度都係懶,一星期放學補2天,補習老師每次補完會比啲少少功課佢做,每次平時有時間叫佢温番補習老師吩咐的功課同背少少野,永遠都係臨補前十五分鐘先温,跟住吾熟,次次都比miss話佢懶,吾認真,都話幾耐,補個半鐘,分分話成半個鐘,因為一路問,一個吾熟搭吾出,我一路聽佢比mIss話,我又心痛,又嬲佢自己吾勤力,試過問佢你如果吾想補,就吾好補,一黎補費吾平,二黎成日比miss話,驚佢無乜自信心,(佢吾蠢,mlss話佢有小聰明,但非常之懶),但佢又話要繼續補,但補習態度依舊。究竟補吾補?

伯爵府

國民生產總值:15906

BKXmas勳章

回覆樓主:

老師的教學方法唔夾佢

大宅

BKXmas勳章

spikenard 發表於 17-9-14 19:18
老師的教學方法唔夾佢

但佢就話miss教得佢好明,但係學習態度依舊。

翡翠宮

國民生產總值:92853

BK Milk勳章 BKXmas勳章

唔珍惜,唔補

由得佢,first term 最好成績暴跌,知死就會努力

翡翠宮

國民生產總值:89626

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章

唔補, 條路係佢揀, 迫佢做乜, 同埋補習係你嫌佢得閒至補, 似乎唔係佢所想要既活動, 佢擺明係dun 波鐘等落堂.

俾我就反而會隨佢鍾意響屋企諗辦法解悶, 或俾佢參加佢鍾意既體藝型課外活動.
一來用黎引仔女去讀書, 讀得好就繼續課外活動, 二黎當休息時間, 一日返學坐足成日, 其實都夠晒悶, 放左仲要補習學同一樣野又有額外功課, 佢冇心機根本可以理解.

大宅

BKXmas勳章

bosch 發表於 17-9-14 19:35
唔補, 條路係佢揀, 迫佢做乜, 同埋補習係你嫌佢得閒至補, 似乎唔係佢所想要既活動, 佢擺明係dun 波鐘等落堂 ...

其實佢巳經有鐘意的課外活動,有2日補習,有2日足球隊。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎