自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

吹都好容易, 唔洗還咁, 一個電話就有錢了.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

禁止訪問

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hnh_mami 發表於 17-9-14 20:41
一早已經覺,咩借錢去旅行借錢買名牌,又話唔使身份証打個電話就得,啲價值觀完全錯晒,都唔明點解批啲咁 ...

借得都係大人大姐..而家加左最後果句..就好似吸煙危害健康一樣

子爵府

good_pig 發表於 17-9-14 22:18
借得都係大人大姐..而家加左最後果句..就好似吸煙危害健康一樣

其實好多年青人都借,當然已經係成年,但係入世未深,睇睇埋埋就入腦,娛樂行先,找唔掂卡數就去借,還唔掂就借第2間,一間蓋一間最終爆煲,結果破產/父母還債,我身邊有好幾個例子。

借貸廣告以前都有,但唔係宣揚為娛樂為旅行而借錢,係呢一兩年唔知點解轉晒方向,可能target班年青人掛,就算後尾加句警告都係呢年既事。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hnh_mami 發表於 17-9-14 23:12
其實好多年青人都借,當然已經係成年,但係入世未深,睇睇埋埋就入腦,娛樂行先,找唔掂卡數就去借,還唔 ...

而家低息年代, 好多人借黎買股票都有
亦唔少因為咁樣搵到錢....之後就覺得借錢好common

入世未深..不如講父母冇講乜野係正確價值觀好過啦

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

hnh_mami 發表於 17-9-14 23:12
其實好多年青人都借,當然已經係成年,但係入世未深,睇睇埋埋就入腦,娛樂行先,找唔掂卡數就去借,還唔 ...

入腦等同於一個大話講一佰次就變真話,被導化,上左腦

水晶宮

要好好教育小朋友正確金錢觀

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

複式洋房

FoodPanda 發表於 17-9-14 20:33
好似幫人好偉大gum

邊夠地鐵誇張,開夜好似英雄噤

用戶要求終止服務

回覆樓主

有個拍到借到錢好似考到大學咁
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

大宅

FoodPanda 發表於 17-9-14 20:33
好似幫人好偉大gum

超認同,鼓勵人借錢,借左錢仲好似做左好事果下得人驚

珍珠宮

回覆樓主:

好似借左唔洗還

珍珠宮

回覆樓主:

呢幾年都系甘 都系最近至加左話借錢系要還既
佢地唔加呢句我都以為唔使還錢添
這種廣告太多 鼓吹借錢 年青人日日睇深入腦海 影響好大

珍珠宮

Thelittleteddy 發表於 17-9-14 20:50
借錢去旅行先搞笑

真係不知所謂。全部有牌大耳窿。
叫人借錢買相機,睇演唱會,結婚……又唔講下利息點計,影視處全無監管。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主

借錢睇concert

首頁

尾頁

跳至