6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

haha748494 發表於 17-9-17 22:22
回覆 lkk-lkk 的帖子

系吖,我都系猶豫要不要帶BB去,到時得7個月。

個時bb都係7個月大,開始食糊仔同奶,帶既野都盡量簡化。

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

sinhangbb 發表於 17-9-30 12:41
我買過Playtex即棄奶樽,用左一次已經無用,因為帶既野好似無乜少過

早排有媽媽送左呢個消毒器比 ...

邊到可以買呀?幾多錢個?

禁止訪問

別墅

Eggwong88 發表於 17-9-18 23:53
係呀!我係用返落去pigeon窄身樽到的,不過你要試啱水份,因佢其實係用係闊樽,但我阿囡用開窄樽,所以沖水時本 ...

奶袋係寬口,咁你用開窄口,想問下點轉窄口奶咀?

別墅

sinhangbb 發表於 17-9-30 12:41
我買過Playtex即棄奶樽,用左一次已經無用,因為帶既野好似無乜少過

早排有媽媽送左呢個消毒器比 ...

我就係早兩日去鋪頭問過,個職員話要先用器皿沖好奶先倒入奶袋,但其實個器皿都係要清毒,同用奶樽清毒唔係一樣嗎?咁洗乜再倒入即棄奶袋飲呢???

這個清毒器每次只可清毒一個奶樽?咁奶咀可一齊清毒的嗎?

禁止訪問

別墅

回覆樓主

我試過用tt 出嘅expresa and go! 我泵媽人奶 即泵奶袋 再配adaptor 拎返個奶咀 用完即棄 ! 缺點係奶袋裝得好似170ml 甘上下

別墅

noopy17 發表於 17-10-3 19:52
我試過用tt 出嘅expresa and go! 我泵媽人奶 即泵奶袋 再配adaptor 拎返個奶咀 用完即棄 ! 缺點係奶袋裝得 ...

即係直接泵落奶袋比Bb飲?我都係泵媽,但未必次次夠奶,所以有時都要補奶粉

別墅

lkk-lkk 發表於 17-10-4 07:39
即係直接泵落奶袋比Bb飲?我都係泵媽,但未必次次夠奶,所以有時都要補奶粉
...

係啊,直泵落個奶袋,幾方便㗎其實

大宅

lkk-lkk 發表於 17-10-2 14:42
我就係早兩日去鋪頭問過,個職員話要先用器皿沖好奶先倒入奶袋,但其實個器皿都係要清毒,同用奶樽清毒唔 ...

Playtex 個旅行奶樽不用/不可消毒,也因為不會直接接觸奶,所以無問題的。

八月我才在旅行時用佢,我又覺得方便。

個分別係:

1. 如果你用平時奶樽去旅行時,當整日在外玩,咁你就要帶3-5個奶樽+一個後備奶樽。

2. 如果你用旅行奶樽時,只需一個旅行奶樽+數個奶袋+數個奶咀。

咁出外旅遊可以攞少D野,加洗少D野,同慳位D。

如果你再搵到其他選擇,都可以比較下。

別墅

noopy17 發表於 17-10-3 19:52
我試過用tt 出嘅expresa and go! 我泵媽人奶 即泵奶袋 再配adaptor 拎返個奶咀 用完即棄 ! 缺點係奶袋裝得 ...

請問你係用邊隻adopter? 換落咩牌子奶咀?會唔會易漏奶?

因我B用開 pigeon 標準奶咀,所以adopter 係要由闊口轉窄口

別墅

lkk-lkk 發表於 17-10-7 14:27
請問你係用邊隻adopter? 換落咩牌子奶咀?會唔會易漏奶?

因我B用開 pigeon 標準奶咀,所以adopter 係要 ...

唔好意思,我記錯左!adapator 係駁奶泵,個咀要用返TT嘅,出發前我特登試下佢食唔食 TT 咀添,我地平時用nuk寬口嘅咀㗎

洋房

Eggwong88 發表於 17-9-15 19:01
你bb幾多個月,我阿囡上個月剛好9個月大都係用即棄奶袋去旅行, 可以沖200ml的即棄奶袋,我覺得都ok好用嘅,起 ...

你好呀,我想問下你係咪就咁mother K 既即棄袋放到入去pigeon 窄身奶樽到就用到?唔使換個闊頭奶咀都得呀?謝謝

大宅

Yungmame 發表於 17-11-14 14:15
你好呀,我想問下你係咪就咁mother K 既即棄袋放到入去pigeon 窄身奶樽到就用到?唔使換個闊頭奶咀都得呀 ...
我冇換闊奶咀,直接放入pigeon窄奶樽用返原來奶咀,但要留意要係香港先試下將奶袋放入窄奶樽後水量,因我試過如果開180ml水的奶要放夠差唔多200ml嘅水先夠平時180ml嘅水量。

大宅

你bb幾多個月,我阿囡上個月剛好9個月大都係用即棄奶袋去旅行, 可以沖200ml的即棄奶袋,我覺得都ok好用嘅,起 ...

可以教我嗎?pm u謝謝(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

洋房

kittybaby2012 發表於 17-9-15 08:31
我大女都係用playtex,有adoptor 連接pigeon 咀,因為佢唔用playtex咀,宜家好似無岀adoptor
...

請問那裡有轉咀器?

大宅

親子王國15週年勳章

回覆 Chanyoyob 的帖子

宜家無出啦,個時我係上YAHOO拍賣買到

大宅

你好啊,請問奶袋邊度買?我用開寬口奶嘴

首頁

尾頁

跳至