夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

原本擺酒係開心事 因為我同男友都長子長囡 想雙方家長 包括長輩冲喜一下
但當談到禮金&圍數方面 媽要收禮金 我接受
話其實全數會用落我身上 買龍鳳鈪/介子男友/其他零碎上頭請屋企人食飯等
但圍數方面 要收10圍人情 依方面我唔太理解?
已經講過 當日人情預全數埋酒席單用途
媽依舊堅持要她收10圍人情 如果我男友有錢我真無所謂 但情況唔係既話 有無站我立場想一想呢~?何況我又剛有BB了
點解要俾我感覺似賣囡呢?
依刻真唔想擺酒 留返d錢俾BB算
有誰可告訴我 應怎樣處理[/smil

珍珠宮

你亞媽講得岩, 10圍酒席女家收錢系岩喎, 禮金用作買金系岩喎, 無錢就同亞媽商糧吓, 仲有, 你亞媽知5知你有左bb

複式洋房

anna59 發表於 17-9-15 14:16
你亞媽講得岩, 10圍酒席女家收錢系岩喎, 禮金用作買金系岩喎, 無錢就同亞媽商糧吓, 仲有, 你亞媽知5知你有 ...

當時知道啦!本想簡單就算 已經順老人家意擺酒 我預左20圍酒席 我倆自己攪掂就算 唔需要兩老幫手 禮金照俾 亦無預期亦無需要媽買䤥俾我呢…無錢就唔好買 如果係用我錢買返俾我既話 咁樣我真係唔想要囉!

大宅

首先冷靜同媽媽傾下先~

好多媽媽都會聽到3姑6婆話自己收幾多禮金同人情,不知不覺間令佢地『諗多左』,建議你開門見山同佢地商量一下~ 直情一五一十講出黎,或者你媽媽會體諒呢

子爵府

回覆樓主

又唔係賣女?難道你覺得你身價只值禮金加十圍酒席?你阿媽可能係好傳統嘅人。慢慢傾,講你嘅難處,一定會理解。

男爵府

回覆樓主

其實你媽收幾錢禮金?酒席方做找間便宜d

伯爵府

yankeecyk 發表於 17-9-15 13:53
原本擺酒係開心事 因為我同男友都長子長囡 想雙方家長 包括長輩冲喜一下
但當談到禮金&圍數方面 媽要收禮金 ...

甘10圍係自己親戚,甘禮金肯定係你媽收喇

複式洋房

TiffChan 發表於 17-9-15 15:19
又唔係賣女?難道你覺得你身價只值禮金加十圍酒席?你阿媽可能係好傳統嘅人。慢慢傾,講你嘅難處,一定會理 ...

確實係傳統女人 係我好執著 如果真想我好開心既 件事唔係咁樣 可能加上有bb關係吧

複式洋房

李咩咩 發表於 17-9-15 14:59
首先冷靜同媽媽傾下先~

好多媽媽都會聽到3姑6婆話自己收幾多禮金同人情,不知不覺間令佢地『諗多左』,建 ...

已經坐係擇日子時講過 但媽堅持 真心唔明白
我亦會再找機會講多次 最多大不了 最後旅行結婚 擺得咁唔開心唔係我原意

男爵府

其實你阿媽係岩的

當年我結婚都係比禮金阿媽

女家既既酒席(女家親戚,女家朋友,我的朋友等)都係比阿媽的

咁當然男家都係比返男家

複式洋房

33154 發表於 17-9-15 15:21
其實你媽收幾錢禮金?酒席方做找間便宜d

19號就同男友上酒樓談酒席事宜 突然爸先再講返酒席人情媽要收 話唔想我倆母女唔開心
其實我想收集一下大家既經驗意見 再去處理
感謝大家

男爵府

其實禮金,佢會用黎買返金比你

老人家想你嫁得好睇喲

咁人情呢?我覺得佢養我咁多年,我唔會同佢計

複式洋房

vickykiu 發表於 17-9-15 16:43
其實你阿媽係岩的

當年我結婚都係比禮金阿媽

我倆各自剩請好親既親戚 我自己朋友就無請了
少擺都預18-20圍

男爵府

yankeecyk 發表於 17-9-15 16:45
19號就同男友上酒樓談酒席事宜 突然爸先再講返酒席人情媽要收 話唔想我倆母女唔開心
其實我想收集一下大 ...

你自己記得同你阿媽講左禮金要幾多先,之後再同你男朋友講,等男家有預算

複式洋房

vickykiu 發表於 17-9-15 16:46
其實禮金,佢會用黎買返金比你

老人家想你嫁得好睇喲

正常係唔會同媽計 但而家係情況唔容許
我只係想解決左酒席後 有多餘錢先俾媽
但媽俾我感覺實在太太太唔舒服了...

男爵府

yankeecyk 發表於 17-9-15 16:49
正常係唔會同媽計 但而家係情況唔容許
我只係想解決左酒席後 有多餘錢先俾媽
但媽俾我感覺實在太太太唔 ...

嗯,咁你地如果負擔有少少困難,就要私下同阿媽講。你大肚婆唔好太辛苦,因為結婚真係好多野攪

複式洋房

vickykiu 發表於 17-9-15 16:48
你自己記得同你阿媽講左禮金要幾多先,之後再同你男朋友講,等男家有預算
...

响未擇日子時我已經講了 如果係錫我既話 真係唔會計較錢方面 我心甘情願俾 但而家係媽無錢情況下 覺得我禮金俾得少 唔夠買野俾我之餘 仲要攞圍數人情 唉…

複式洋房

vickykiu 發表於 17-9-15 16:52
嗯,咁你地如果負擔有少少困難,就要私下同阿媽講。你大肚婆唔好太辛苦,因為結婚真係好多野攪
...

多謝關心 知道了
我算係好簡單 但又要跟足傳統做法 哈!

大宅

好媽媽勳章

一系擺一系唔擺,如果真系有10圍親戚朋友你冇可能唔俾佢,一系禮金隨意,拉上補下。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yankeecyk 發表於 17-9-15 13:53
但當談到禮金&圍數方面 媽要收禮金 ...

如果計唔掂數 , 我唔會擺洒 , 因你唔知人哋做幾錢人情 , 我會留返啲錢同係 BB 身上 , 生B 要用錢 。

首頁
12345...7

尾頁

跳至