夫婦情感

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

禮金俾幾多?可唔可以要求俾多啲禮金但係俾5圍酒席?

大宅

樓主,明白你唔開心,支持你,如果擺酒擺到唔開心又大壓力就唔好擺啦,有左bb要保持好心情~

太多人講得太容易,咩比禮金人情呀媽好應份⋯係應份,但留錢比bb出世,養bb都係應份

如果呀爸呀媽唔係等你d人情開飯既話,咁就講清楚唔會比or比少d,佢地堅持既,就唔好擺算啦

總之唔好令自己太辛苦,祝你結婚生b都順順利利~

複式洋房

flori 發表於 17-9-16 01:28
禮金俾幾多?可唔可以要求俾多啲禮金但係俾5圍酒席?

禮金我唔係俾得少 鈪方面最後 亦同老公夾左佢代媽買俾我 唔使媽用禮金買給我 沒意思
我只係唔明白上一代既思想 爸比較沒所謂
只要我開心嫁得好就足夠 還說私下俾錢我埋單
人情方面就全數歸媽 唔想我同媽因為少問題唔開心 唉…為咩要咁做呢?
正正因為爸咁做 我心非常不舒服 想呻一下

複式洋房

LunarBel 發表於 17-9-16 01:36
樓主,明白你唔開心,支持你,如果擺酒擺到唔開心又大壓力就唔好擺啦,有左bb要保持好心情~

太多人講得太 ...

多謝你 我只想呻一下
好快恢復正能量 問題始終要解決!!!
大不了唔擺酒 直接俾禮金媽好過 咪煩我 哈~

男爵府

yankeecyk 發表於 17-9-15 13:53
原本擺酒係開心事 因為我同男友都長子長囡 想雙方家長 包括長輩冲喜一下
但當談到禮金&圍數方面 媽要收禮金 ...
講返,你一係禮金比左叫佢唔使買金,人情你地用黎找數,一係唔好搞

男爵府

yankeecyk 發表於 17-9-16 01:48
禮金我唔係俾得少 鈪方面最後 亦同老公夾左佢代媽買俾我 唔使媽用禮金買給我 沒意思
我只係唔明白上一代 ...
如果爸爸肯幫就算,佢應該好清楚你媽要面,呢家左手交右手,由佢

子爵府

回覆樓主:

你D親戚點解會比金器你,咪因為佢D仔女結婚,你父母比咗金器,你冇份比,但你有份喎,咁咪搵你父母笨。

你成日話預咗廿圈錢,但又要收返人情,究竟你係咪等住人情找數。
你咁識計較,記得日後唔好搵你阿媽坐月,湊仔。

子爵府

yankeecyk 發表於 17-9-16 01:52
多謝你 我只想呻一下
好快恢復正能量 問題始終要解決!!!
大不了唔擺酒 直接俾禮金媽好過 咪煩我 哈~

樓主我支持你!
而家咩年代,成日講傳統,以前嫁咗就唔駛俾錢娘家,而家係唔係先?媽咪係應該體諒啲後生嘅難處,尤其你而家有咗
啲人仲講啲咩面上貼金,睇唔睇得起,我自己揾到錢生活得好仲會有人睇唔起?

別墅

回覆樓主

平心靜氣傾啦,有咗bb既情緒係會浮動d

你媽要求女家人情佢地收,可能係因為你媽之前或之後,親戚擺酒果時,自己做咗人情,所以而家d人先會俾面黎飲你呢餐。即係你媽都只係袋返佢自己以往或者將來付出既錢。呢d禮尚往來既野,可以話係金錢遊戲,中國人係注重呢d禮節,但唔做又落人口實囉

既然係咁,你咪照返你媽所講,禮金未俾既咪減返少少,金器由佢自己出,你老公無須再俾返錢佢。金器唔平,分分鐘貴過果十圍錢。無須要計算果十圍錢將會有幾多錢人情,因為人情既價碼係你媽自己之前/之後既付出。

大宅

回覆樓主:

我支持樓主,旅行結婚仲開心
我覺得養育子女是父母的責任,
比返禮金父母只是一份心意。
咁生仔真是好蝕本。
自己結婚後親戚朋友結婚比的禮金我都冇計過,
都冇諗過仔女結婚時要攞返禮金。
仔女大左有自己屋企同生bb都好多負擔
我做父母會親諒。

男爵府

yankeecyk 發表於 17-9-16 00:54
99方面很簡單 沒什麼要求 99都提議旅行結婚
自己倆開心就足夠 亦慶幸自己遇到好男人 男家本身亦隨和
...

99緊係想簡單了事啦 傻妹
日久見人心 你遲下就會明白你父母有幾愛錫你
睇你既回覆覺得你幫曬男家
睇得出你兩公婆真係無咩經濟能力
好大機會 日後都會為錢嘈交
你依家更應該同父母打好關係 因為父母永遠都會保護你 唔好傷佢地心

另外 你依家有bb 不如借機話生b後補擺酒 註左冊先
比左禮金先 生完bb先啦 可能到時爸媽你
無左件事 依家攪擺酒有排唔開心呀

伯爵府

2024年龍年勳章

yankeecyk 發表於 17-9-15 16:49
正常係唔會同媽計 但而家係情況唔容許
我只係想解決左酒席後 有多餘錢先俾媽
但媽俾我感覺實在太太太唔 ...

養到你識生bb, 只要十圍酒就咁,禮金老實講都已經唔會多。仲有資格話呀媽賣女?
到你生咗bb, 湊過,我希望你識同你媽媽道歉。

伯爵府

熱血勳章

33154 發表於 17-9-16 08:08

樓主講極唔明,而家有左未嫁可能比較怕麻煩,遇著99睇通呢一點
99緊係想個仔咩都唔洗攪,最好簽個名,幾千就搞掂
從樓主字句,看到佢已幫住哂男家,可能而家自己唔覺掛~

我結婚一段時間,99係好的,但永遠佢都係老公呀媽,有事都係幫老公先架,自己呀媽永遠係自己呀媽!

guoda1668    發表於 17-11-28 14:30

瑪瑙宮

3314 發表19-16 08:08
日久見人心 你遲下會明白你父母有幾愛錫你
对,千萬千萬5好搅差同呀媽的关係。
你老公係点,夫家係点,bb 出左世先知。

对我黎講,呀媽先係我最強後盾。

翡翠宮

畀面勳章

little_angels 發表於 17-9-15 23:54
成日話養到個女咁大,乜男家冇養過佢個仔咩!徐非個女以後吾再俾家用,咁另計,你生左有冇打算俾家用阿媽先 ...
問題而家話人賣女,冇話人賣仔呀嘛
呀媽要酒席人情同禮金係傳統做法,佢冇錯,可以唔認同,但話人賣女就好侮辱。要賣就賣個高既價,十圍酒席算d乜?

如果真係唔想或者有困難,點解唔可以平心靜氣同屋企人商量?
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

yankeecyk 發表於 17-9-16 00:54
99方面很簡單 沒什麼要求 99都提議旅行結婚
自己倆開心就足夠 亦慶幸自己遇到好男人 男家本身亦隨和
...
既然你同媽媽冇乜感情,夫家又唔介意旅行結婚,咪一於旅行結婚唔擺酒囉,唔需要唔開心喎
日日是好日

子爵府

33154 發表於 17-9-16 08:08

你真係講得好中point

到嫁左就會明白邊個永遠最錫自己,嫁左之後有咩需要幫手,爸爸媽媽係最落心落力去幫,到生左bb更加體會到...媽咪係幾辛苦、幾無私地奉獻所有、將最好既都比左自己

今次件事亦睇得出樓主同男朋友份人唔識計劃,未夠經濟能力就未婚懷孕、唔夠錢要擺20圍、諗住用人情找數......到bb出世就會發現好多事因為之前無計劃好,所有問題一下子湧出黎....依加講樓主多數唔明,但日後先會識後悔當初無計劃好、當初無聽媽咪話、當初為錢而鬧媽媽......

侯爵府

yankeecyk 發表於 17-9-16 01:48
我只係唔明白上一代 ...

我都係下年結婚,不過只俾禮金我媽,唔使俾酒席,我同呀媽講係我男友全數埋單所以啲酒席人情係用黎俾返酒席開支。如果你真係覺得酒席俾唔到不如唔好擺酒啦,又大肚嫁人,生仔好大使費。
另外你話99好,well我有保留,個99梗係幫自己個仔,你又大肚,有個孫,第日如果一起住的話有糾紛嗰陣你就會知道真相 呀媽好唔好呢啲你自己感受啦,但係99絕大部分到你生咗仔又到她湊的時候你就會知道咩叫婆媳糾紛

公爵府

回覆樓主

唔知有無理解錯,我結婚時有聽過傳統上係父母請客,帖上都係用父母名義話自己仔囡結婚,邊月邊日在邊到宴客,所以人情傳統上係雙方父母收返。

當然,今時今日好多時都係新人自己負擔返,人情應該點分配我諗你可以好好同屋企人傾吓。我明白10圍酒對普通家庭唔算好少錢,你好好同媽媽解釋吓我相信佢會明的。

珍珠宮

回覆樓主:

你媽提出收你十圍人情你就覺得佢賣女唔錫你? 你自己都快將做人地媽咪,到時你就知道照顧一個BB長大要花幾多心機?

兩母女有咩傾唔掂啫? 叫阿爸幫手勸下囉,或者叫你老公同外母傾下,睇下可唔可以收少幾圍。

首頁
23456...7

尾頁

跳至