夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

waiyuktsoi 發表於 17-9-17 07:46
睇咗樓主編文我覺得好感概,我有倆個女將來點做先唔比人覺得我買女呢?
...
證明女生外向,嫁人時都係心痛老公多d。
樓主,你用賣女來形容唔係咁好吧,唔通你媽收完酒席佢以後唔理你你地各不相欠? 何必講到咁呢? 你既然陀緊小朋友,第時照顧小朋友一定會有要阿媽幫手既時候,除非你確定你第時一定唔駛你阿媽幫,唔係點叫賣? 酒席既事唔岩傾到岩,父母養你廿幾三十年,唔好只企在老公個邊來心痛老公荷包,成熟d

伯爵府

mic326 發表於 17-9-18 01:08
傳統上外嫁女唔洗俾家用唔會返外家添,有冇現代阿媽會主動講唔再收家用?當有利益衝突時候人一定係輸打贏要 ...

Exactly

複式洋房

yankeecyk 發表於 17-9-15 16:55
多謝關心 知道了
我算係好簡單 但又要跟足傳統做法 哈!

其實用另一個角度你阿媽可能唔係計較錢既問題,可能覺得你老公唔好咁輕易得到你顯得你唔經貴呢,一個男人咁小既野都唔可以幫老婆解決,做阿媽都好難放心比個女嫁出去。比d考驗你老公,有時有d野係誠意問題

大宅

有錢便有誠意嗎?女家要人十圍洒席,咁個女有咩嫁莊帶返男家呢?唔係十萬八萬金器都冇掛?成日要男家付出,以前的女人嫁左係唔再做野,更加唔會俾錢外家,唔好成日講以前,依家好多已經係雙職父母啦!

大宅

回覆樓主:

或者咁講啦!
你媽收你10圍酒席既錢,即係個10圍酒都係你媽爸D親戚朋友啦!
佢哋黎飲你個餐,係,今日收左人情。
但黎得既佢哋都有仔女都會結婚。人情係要逐個還架。所以就算你媽咪收你10圍酒席錢都好合理。

大宅

回覆樓主:

我自己結婚幾年後,開始有親戚D仔結婚勒,媽咪就打黎問我,當年佢俾左幾重既金你呀~
原來媽咪要打返比佢送個條仲要重既金佢。仲有人情呢!你話丫,收你個小小酒席同你還幾多野出去丫
第時你生左,就知邊個好。

男爵府

我果陣都係老公俾50k禮金+酒席+女家人情全部俾阿媽架! (當時我同老公各自收入都冇15k)
(親戚如果買金器, 佢就俾返晒我)
不過阿媽都有買返金器俾我同老公我而家都個個月照有俾家用

你阿媽都係一般做法, 唔係特別唔體諒你

侯爵府

其實係你地兩個想擺酒者,都無話啲父母都無要求你地擺酒。你同呀媽傾唔掂數,咪唔好擺,剩係簽個紙咪算。仲要未婚大肚,個仔出世之後大把使費呀,留個錢用係個仔身上仲好。你老公大把錢又唔同講法。

男爵府

你話阿媽冇企係你立場, 但你又何嘗有企係佢立場, 佢收到D禮金已經話會買金返晒你, 宜家人情又要你收, 咁第二時D親戚請佢果陣, 你會唔會代佢俾人情送金器? 如果唔會, 咁名義上係你出錢, 實際上咪即係等於佢出錢幫你擺酒? 只不過佢宜家係一次過收到一筆錢, 而佢要俾的人情係分開好多次俾, 令你覺得佢賺左一筆. 佢養到你咁大到你結婚, 你仲想佢蝕錢俾你?

如果佢要賣女, 就唔會話禮金會用黎買野俾你啦. 數字其實好簡單, 你成個婚禮佢只係打和, 禮金冇剩, 人情要還, 佢有乜著數呢? 咁多年供書教學, 佢問你攞左幾多錢? 講數口, 你精過你阿媽好多啦, 想食埋阿媽果筆啫.

大宅

世上只有媽媽好

禁止訪問

2018復活節勳章

大宅

回覆樓主

樓主 我支持你呀 前面啲留言有好有唔好,唔好聽果啲當佢地厚多事算~ 唔好谷住响個心入面,笑一笑呼番啲鬱悶氣出黎 做個開心媽媽 享受下BB 同你一齊,每個人家庭背景都唔同,唔駛理會太多其他人既意見,正所謂就得呢個唔就得果個麻,俾啲支持你 笑一笑 一家人幸福唷!

大宅

回覆樓主:

咁同佢講賣斷咗以後冇家用囉!錢呢啲嘢係自願俾,我媽從來冇任何要求, 要问有咩意思呢?我家用亦從冇少過! 做媽要體諒仔女啦, 現在買樓已經好難。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

樓主我支持你呀
我C9屋企都冇收我人情
連金都俾返哂我地
禮金收少少
話新婚要留返個錢俾新人
自己呀媽反而收返哂啲人情
仲要明明外家窮過自己屋企都咁

我依家直頭當外母親過親生老母

呢度啲C9害你
講傳統男人可以有妻侍啦
依度連叫雞上青樓都唔俾
講傳統女人結婚就唔同外家聯絡啦
呢度有幾多C9會咁做?
仲講咩傳統?

仲講咩貼金,用新人錢來做所謂貼金
俾我係個C6都唔會錫住個老婆啦
擺明賣女搶錢
你對人好時人對你好
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

yankeecyk 發表於 17-9-16 01:52
多謝你 我只想呻一下
好快恢復正能量 問題始終要解決!!!
大不了唔擺酒 直接俾禮金媽好過 咪煩我 哈~

其實唔好咁嬲先,和媽咪傾下你地錢銀真係唔夠,就傾掂佢囉。

擺酒係為四大長老既,如果父母想擺酒,一生人一次順下佢地意,係仔女應份做既。阿媽收禮金和圍數人情又係傳統係咁做,佢要求唔算高講真。十萬加十圍唔係過份既要求,因為十萬入面肯定過半駛番落你度,你估佢有錢賺呀?女家人情緊係女家收番,天公地道。如果男家咁都做唔到,係佢無本事。

當然,我都明白你嬲既地方係邊。你會覺得自己真係負擔唔到,唔想媽咪咁頑固,只想搞掂件事。其實唔夠錢可以諗另一方法,去間平既酒樓,請多點朋友同事,溝淡個女家個圍數,好有可能,會打和。咁就一方面符合阿媽要求,又符合你想搞掂壇野既諗法。咁當然,地方未必好靚,但你本身都可以選擇唔擺酒,咁你咪當係酒樓食餐飯囉,唔好咁計較,睇餸食飯。

子爵府

回覆樓主:

最簡單就不要擺酒, 免傷和氣

伯爵府

2024年龍年勳章

lingfu 發表於 17-9-25 08:16
樓主我支持你呀
我C9屋企都冇收我人情
連金都俾返哂我地

真心,唔好咁樣搵老人家笨。用佢哋個名擺酒,佢哋第日去飲都要俾返人㗎。雖然十圍都唔係多錢,咁用咗佢哋名去擺貪咗佢哋嘅都唔係幾好嘅。

公爵府

回覆樓主:

十圍就比佢啦,唔係記一世架。唔值得為果十圍傷和氣。

唔好講賣女咁難聽,你當佢想收保證金,到時你有事時,佢有呢舊錢幫返你。女人到底係女人,就係會打女人算盤。

大宅

未嫁都幫住男家經濟著想。

子爵府

回覆樓主:

未入門就話自己媽咪賣女,話個99對自己好好
一世人流流長,好多事情唔到最後都唔知邊個係人邊個係鬼

首頁

尾頁

跳至