在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

今年48 無學曆得中五,有2個返小學嘅子女,家庭經濟壓力唔算太大,不過,有多個錢比小朋友學嘢好D。
倆份工都是合約,但校工人工高D,返工路線都差不多,但做校工工作不會變,好穩定咁做到退休,而醫院可以學多D嘢,之後有可能轉其他剛位或做診所助護。各位你哋會點揀?

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pangthai 發表於 17-9-17 11:09
今年48 無學曆得中五,有2個返小學嘅子女,家庭經濟壓力唔算太大,不過,有多個錢比小朋友學嘢好D。
倆份工 ...

e院使吾使shift?校工好辛苦喎

大宅

yanyan-mummy 發表於 17-9-17 13:26
e院使吾使shift?校工好辛苦喎

要,但唔返星期日!都係好忙

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pangthai 發表於 17-9-17 13:37
要,但唔返星期日!都係好忙

其實有冇第三份揀?如果人工要求吾高,普通文職,朝9晚6都吾錯呀

大宅

yanyan-mummy 發表於 17-9-17 13:48
其實有冇第三份揀?如果人工要求吾高,普通文職,朝9晚6都吾錯呀

我都想做文職,但我電腦唔叻!我個年代都唔興,所以到宜家都唔識中文打字。(emoji)

雲母殿

pangthai 發表於 17-9-17 13:57
我都想做文職,但我電腦唔叻!我個年代都唔興,所以到宜家都唔識中文打字。(emoji)
...

咁如果辦公室助理或者外勤果d,時間應該會好d,不過人工麻麻地架

大宅

yanyan-mummy 發表於 17-9-17 13:58
咁如果辦公室助理或者外勤果d,時間應該會好d,不過人工麻麻地架

其實我都有留意呢D職位,但絕大部分都耍熟悉電腦和中文打字。

雲母殿

pangthai 發表於 17-9-17 14:07

吾使既,我見有d兼顧茶水外勤送件,去郵局銀行果d,都有d辛苦架,不過始終跟office hour,有d返5日銀行假,如果有小朋友時間吾錯架,不過人工可能會低少少

大宅

yanyan-mummy 發表於 17-9-17 14:10
吾使既,我見有d兼顧茶水外勤送件,去郵局銀行果d,都有d辛苦架,不過始終跟office hour,有d返5日銀行假 ...

其實我諗著做著先,會再揾吓其他嘅!多謝你分析同意見thx!

雲母殿

pangthai 發表於 17-9-17 14:20
其實我諗著做著先,會再揾吓其他嘅!多謝你分析同意見thx!

吾使客氣,加油

公爵府

好媽媽勳章

pangthai 發表於 17-9-17 11:09
倆份工 ...

我會選醫院做。跟醫管局嗎。如果係可做到退休
唔好去商界文職,學歷不夠年齡高,隨時做一兩年都係被人趕走

大宅

phoebepanpan 發表於 17-9-17 18:11
我會選醫院做。跟醫管局嗎。如果係可做到退休
唔好去商界文職,學歷不夠年齡高,隨時做一兩年都係被人趕走 ...

你都講得啱!知道了!多謝你thx!

伯爵府

其實校工都唔差,好穩定,又唔駛ot
醫院人事較復雜,女人多。
如果小朋友小學要跟功課,應該校工時間較好,少d壓力

大宅

Herobear 發表於 17-9-17 22:45
其實校工都唔差,好穩定,又唔駛ot
醫院人事較復雜,女人多。
如果小朋友小學要跟功課,應該校工時間較好, ...

所以仍在爭扎中(emoji)

大宅

回覆樓主:

學校乾淨d, 唔使shift, 不過有學生返學既日子通常唔俾請假,要等長假期無學生返學先可放年假

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

pangthai 發表於 17-9-17 14:07

其實打字唔難學,有心學,1星期都識。
而家好多寫字樓唔理你用咩九方,筆劃,速成,打到就得。
詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

大宅

醫管局工唔好做的。淨係返中班,1-9或2-10已經難頂。仲要輪班。人工底d我都會建議你做學校。

侯爵府

回覆樓主:

如果做校工,放學校假嗎?係就可以配合到小朋友一齊放,會好些,不過要勞動,辛苦些。
比d信心自己,我都4x,做咗8年ftm,剛搵到份有關幼兒嘅工作,一來喜歡小朋友,二來貪佢放學校假,雖然是合約制,但福利都唔錯,不過要識文書處理,雖然以前有用開電腦,但冇用咁多年生疏了,唯有喺屋企練習下,或者上網睇教學,中文打字真係唔難架,加油!

男爵府

回覆樓主

醫管局的職位是否EA? EA3a?
那一個部門?
有些部門好忙,流失率高。
:wave:

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆樓主

小朋友小學,我選擇校工,起碼不用輪班,放工回來可以跟溫習!

首頁

尾頁

跳至