自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

依家屋企用緊canon既噴墨printer, d墨好快用晒,但我唔係咗好多張就冇墨,我諗係走墨。諗緊不如轉用laser printer,可能墨會較貴,但如果墨耐用的話,長遠都慳番係度。而家用緊部canon, 4,5個月左右就要換墨,黑色要百幾,彩色要2百幾。想問laser printer既用家,用緊咩牌子,同d墨係咪真係耐用d?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

HP

珍珠宮

芷欣mama 發表於 17-9-18 10:07
依家屋企用緊canon既噴墨printer, d墨好快用晒,但我唔係咗好多張就冇墨,我諗係走墨。諗緊不如轉用laser p ...

但 laser printer 好似大部好多...
不過 toner 真係好耐用...
價錢就唔清楚..

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

teresayan07 發表於 17-9-18 10:09
但 laser printer 好似大部好多...
不過 toner 真係好耐用...
價錢就唔清楚..

你有用緊laser printer?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

依家屋企用緊canon既噴墨printer, d墨好快用晒,但我唔係咗好多張就冇墨,我諗係走墨。諗緊不如轉用laser p ...

用緊canon lazer,千幾元部,印到2-3包A4紙,優點印野好快
機用炭粉5百幾一支,但只有黑色

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主

Canon,不過我用量唔大,暫時用左4年都未需要換墨,但我係用黑白,彩色返公司印,黑白機會相對彩色機慳墨水好多。

男爵府

回覆樓主

我用epson,$1000內,最基本的。laser printer唔駛煩乾噴咀,不過大部,無scan, blue tooth.

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Brother

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我用緊brother,部機唔太大部,同inkjet size差唔多,只係闊小小,可以用代用碳粉,一般一個toner可以用到1年左右,不過視乎print嘅紙張數量而定...原裝toner 同代用toner1質素差唔多,但價錢平1/3,原裝大約$3xx一個!

我個人覺得laser printer print出嚟效果靚同清楚,又快!好過inkjet好多~

男爵府

P-boy 發表於 17-9-18 10:19
我用epson,$1000內,最基本的。laser printer唔駛煩乾噴咀,不過大部,無scan, blue tooth.
...

我部是彩色。上一部用canon 用了幾年至換墨,但發現換toner仲貴過買部新,所以買新的了

男爵府

回覆樓主:

我用施樂4合1,有打印,影印,掃描,同傳真工能。可以用wifi操作,唔使駁住電腦。回贈百佳卷後,一千蚊都唔使。三年保用。第一年上門。正。

大宅

happymama11 發表於 17-9-18 10:21
我用緊brother,部機唔太大部,同inkjet size差唔多,只係闊小小,可以用代用碳粉,一般一個toner可以用到 ...

請問你部Brother 咩型號?
係咪彩色?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

sammag 發表於 17-9-18 11:55
請問你部Brother 咩型號?
係咪彩色?

我部只係黑白Brother HL-2130,冇彩色~

大宅

P-boy 發表於 17-9-18 10:22
我部是彩色。上一部用canon 用了幾年至換墨,但發現換toner仲貴過買部新,所以買新的了
...

請問你部彩色係咩型號?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 frombetter 的帖子

我都係..用左2年.我用原裝碳粉,換左4隻色各1次.吾洗同一時間換.所以不用換機(換機抵過買4支碳粉?)都吾係架..又要買,攞返屋企,SET UP..新機碳粉係少D既...公司都係用施樂.質數有保証.

大宅

回覆樓主

呢部好睇

大宅

happymama11 發表於 17-9-18 12:00
我部只係黑白Brother HL-2130,冇彩色~

唔該晒,如果要換laser 我要揀彩色,因為阿仔在學中,好多野要print colour

男爵府

我用LASER架, 都係CANON, 不過就黑白囉, 如果要4色LASER, 部機頗大喎

男爵府

kitoleung 發表於 17-9-18 12:04
呢部好睇

呢部幾靚仔喎,laser printer嚟既?

男爵府

金魚媽 發表於 17-9-18 12:37
我用LASER架, 都係CANON, 不過就黑白囉, 如果要4色LASER, 部機頗大喎

咁,冇彩色又....,有時都會copy同scan野

首頁
12345...6

尾頁

跳至