自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

gakino 發表於 17-9-18 14:11
我弟弟的朋友尋日接觸我地,話覺得佢好唔妥,有好多胡思亂想,覺得自己比人起左底,係forum post哂佢同人d ...

你講呢啲point 都係我朋友情緒病症狀,早日求醫!

別墅

回覆樓主

我岩岩見左佢d朋友,佢今晚遂個遂個打比d朋友好似交代d野咁,佢話唔知以後仲會唔會見,我地覺得佢有自殺傾向,佢話要害佢既人搬左上我地屋企樓上,我覺得佢短時間內好有可能會傷害自己,但驚報警既話警察黎到見到佢無咩野會走,請問可以點做?

子爵府

gakino 發表於 17-9-19 00:54
我岩岩見左佢d朋友,佢今晚遂個遂個打比d朋友好似交代d野咁,佢話唔知以後仲會唔會見,我地覺得佢有自殺傾 ...

都係要報警求助,送佢入院

禁止訪問

回覆樓主

別墅

我岩岩見左佢d朋友,佢今晚遂個遂個打比d朋友好似交代d野咁,佢話唔知以後仲會唔會見,我地覺得佢有自殺傾 ...

佢再解釋左係驚差人拉佢,唔係想自殺

大宅

gakino 發表於 17-9-19 01:42
佢再解釋左係驚差人拉佢,唔係想自殺

係好危急的情況了,不傷害他人也可能傷害自己。

珍珠宮

你講你細佬嘅徵狀似我一個朋友嘅親人,嗰位親人係精神分裂。

珍珠宮

回覆樓主

直接帶佢去急症啦。佢一定好憎你哋帶佢去醫院,短時間內未必有得出來,但無辦法。

珍珠宮

回覆樓主

我識人抑鬱症,就咁睇無乜嘢,佢一直收埋唔俾人知係幾嚴重,佢成日小小事都諗埋一邊,直至有日,佢同屋企人講咗句bye就跳樓走咗。跳樓前不停喺屋企來回度步,吼屋企人唔為意就走咗。

呢啲case你哋無經驗,一定要交俾醫生處理。

別墅

回覆樓主

佢岩岩text我問我拎精神科醫生既contact,佢話朋友會陪佢睇,我比左張建良同陳國棟醫生佢,如果佢肯自己seek help係未可以唔洗強行逼佢入院?因為one of his fear係比警察拉,如果我咁做我驚佢會更加大反應,反感,我唔怕佢憎我,我驚迫唔到佢入院之餘(佢對答正常,個人平靜)會令佢病情加劇

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我之前有親友有精神病, 我們扮有病叫佢陪診, 實質當然係帶佢睇醫生, 去到講哂比醫生知個情況, 等醫生配合點醫, 但當時比較嚴重, 我們去了醫院急症室, 跟住醫院收左佢再轉送去青山醫, 住了一段日子才出院

別墅

FJmom 發表於 17-9-19 06:30
我之前有親友有精神病, 我們扮有病叫佢陪診, 實質當然係帶佢睇醫生, 去到講哂比醫生知個情況, 等醫生配合點 ...

我同媽媽都有諗過真係唔得都要試下咁樣做,但佢比較難呃d,以家佢應承左d朋友,會打去約見精神科醫生,我希望可以比佢試下先見左張建良醫生先,咁唔使夾硬強制逼佢,但我亦都有心理準備情況再差既時候一定要咁做....由我知道到以家24小時都未夠,我到以家仲未係好相信到我相處左咁耐既屋企人幾日之間會變成咁,但感覺上時間愈來愈少,佢情況愈來愈嚴重

男爵府

gakino 發表於 17-9-19 06:39
我同媽媽都有諗過真係唔得都要試下咁樣做,但佢比較難呃d,以家佢應承左d朋友,會打去約見精神科醫生,我 ...

加油呀

男爵府

gakino 發表於 17-9-19 06:39
我同媽媽都有諗過真係唔得都要試下咁樣做,但佢比較難呃d,以家佢應承左d朋友,會打去約見精神科醫生,我 ...

除非私家psychiatrist 有得即日睇, 我建議唔好再拖,去急症實愈快愈好。
同埋就算有朋友同佢去, 建議你都要跟埋去
in case 要入院,要有家屬簽名

別墅

回覆樓主

佢今朝肯同爸爸去見左家庭醫生,肯講佢自己既情況出黎,家庭醫生轉介左佢即刻下午睇左精神科醫生,傾左個幾鐘,以家安排做ctscan同blood test ,希望可以唔洗入院

大宅

gakino 發表於 17-9-19 15:49
佢今朝肯同爸爸去見左家庭醫生,肯講佢自己既情況出黎,家庭醫生轉介左佢即刻下午睇左精神科醫生,傾左個幾 ...

病向淺中醫,good luck (emoji)(emoji)

公爵府

回覆樓主:

被害妄想症

男爵府

回覆樓主:

楼主,唔識幫你,但希望你有更多支持,加油!

水晶宮

畀面勳章

樓主, 我都唔識點幫你, 只希望你細佬肯接受治療, 早日康復

首頁

尾頁

跳至