興趣嗜好

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

小琪 發表於 17-9-21 23:20
我有學靈氣、能量治療,亦有學動物傳心及催眠等,有興趣入黎傾下

我對動物傳心很有興趣,常常聽一個節目(靈動雙子), 有時主持人會提及一些個案,但我一直都有一個問題,個案中的小毛孩,都只會提及主人為爸爸媽媽,咁毛孩的親生父母兄弟姊妹,佢地仲有冇印象?

我自己都有養動物,但沒有學過傳心術,無法知道自己的寵物有沒有這些記憶。感覺牠已經忘記了自己的家人,可能牠離開家人時只有兩個月大,所以記憶有限。但如果,原來佢地心裡面原來一直有掛住真的家人................

子爵府

回覆 littleowl 的帖子

一般都好少提及, 除非係一齊生活左好耐

別墅

小琪 發表於 17-9-25 19:45

一般都好少提及, 除非係一齊生活左好耐

明白,謝謝你的回覆。

別墅

我有學靈氣、能量治療,亦有學動物傳心及催眠等,有興趣入黎傾下

你所學過的我都冇學過,但平時有機會接觸時都會留意下,會很想知多一點。

我還在摸索自己要走的方向,到現時為止我都好開心能夠有機會接觸身心靈的智識,幫助了我的思維走向正確的方向。

這幾天開始認真看生命之花,要完成這套書,真的不容易。。。

最近偶然機會下認識了(阿米星星的小孩)三本書,呢套書應該岀左好耐,可能好多人都睇過,當中的哲學/道理簡淺易明,真心覺得非看不可。

我copy其中幾段分享下:

因為愛是一種能量、一種力量、一種振動。假如一個星 球上的人類互愛程度很低,就會產生集體的不幸,帶來仇恨、暴力、戰爭;假如這個星球的人類 同時擁有強大的破壞力的話,那就會……

一個組織如果缺乏仁慈和美德,就不可能持久: 因為人類天性向往自由、智慧和愛,所以搞強制、壓迫或洗腦最後一定會導致造反、分裂和毀滅。

「我們想象出來的魔鬼都在自己心裏。如果不能擺脫魔鬼的糾纏,就無法感受宇宙的種種奇跡。奇跡一直都在,就等著我們抬頭去發現它們。」

珊瑚宮

有無聽過靈氣5戒, 都係叫我地做個踏實, 正氣正念人.
靈氣五戒:
1. 今天不憂
2. 今天不怒
3. 今天誠實的賺取生活所需
4. 今天慈悲對待每一個生命
5. 今天我心懷感激

大宅

回覆樓主

請問有無人學過SRT?我對這學問很感興趣,想知邊度有很學!我對東方的玄學、西方newage都好有興趣,但又擔心坊間師資質素,因為價錢不便宜,我不想白交學費,所以希望有學過試過的人可以分享一下!謝謝!

大宅

littleowl 發表於 17-9-26 12:38

這段很有啟發性!謝謝分享!

littleowl    發表於 17-9-27 15:39

別墅

cbeyond 發表於 17-9-26 22:44

有無聽過靈氣5戒, 都係叫我地做個踏實, 正氣正念人.

謝謝分享。

我的小我常以不同形式岀現,

希望有一天能完全發自內心的做好這幾點。

大宅

請問樓主在哪學催眠和能量治療?學完之後應用性大嗎?

珊瑚宮

msckw 發表於 17-9-27 13:27
請問有無人學過SRT?我對這學問很感興趣,想知邊度有很學!我對東方的玄學、西方newage都好有興趣,但又擔心 ...

JM我係呢度答番你, SRT無學過。
我個人會建議初接觸能量者, 先學usui reiki, 因為無任何野方便過用自己對手, 任何時何地可以做, 又唔使工具。
reiki level 1最主要係執自己, SRT講的, 好多係reiki 1已經學到。其他到inner child, 過往經歷影響現在既你, 就會去到再高level 先可以。 另外去到因果關係, 就可能要學其他reiki去搞, 基本都會要求你識usui。
至於其他的, 有錢, 有時間咪可以學吓。

子爵府

謝分享

子爵府

回覆 msckw 的帖子

我沒有學過, 但有比人清理過

子爵府

黎近將會學呢個
[color=rgba(0, 0, 0, 0.870588)]兩天學會激發全球600萬人潛能的簡單方法:西瓦心靈術

西瓦心靈術是一套能夠有效轉化腦部CPU運轉速度,並且強化我們在各項行為決策的關鍵技術。
我們知道,只要我們的心智能力上升,在各項的潛能表現也會獲得改善
這是一套可以跟各項課程相甫相乘的系統化心靈課程,並且已經得超過600萬學員的認證
這個課程已在全球110個國家舉辦過,以30種語言教授過這個課程,以及超過六百萬人以上接受過西瓦心靈術。

大宅

小琪 發表於 17-9-28 23:32

其實係咪有用架?我今日忍不住試左SRT清理,都唔知係咪有用既,我暫時無乜feel

珊瑚宮

msckw 發表於 17-9-29 03:04
其實係咪有用架?我今日忍不住試左SRT清理,都唔知係咪有用既,我暫時無乜feel
...

最簡單直接, chakra,咪知是否已清洗。

大宅

cbeyond 發表於 17-9-29 07:25
最簡單直接, chakra,咪知是否已清洗。

請問自己可以點check?因為我無學過相關清理方式,水晶打坐得嗎?昨天試SRT時個導師話我黃藍光弱,我今日已攞番十世無帶過既金髮晶和藍晶來帶,請指教,thx!!!!

大宅

小琪 發表於 17-9-28 23:32

請問你用SRT清完之後反應大嗎?我暫時乜feel都無

珊瑚宮

msckw 發表於 17-9-29 07:32
請問自己可以點check?因為我無學過相關清理方式,水晶打坐得嗎?昨天試SRT時個導師話我黃藍光弱,我今日已 ...

你係學緊SRT, right? 未教到啫。
唔同chakra有唔同顏色, 咩顏色弱, 等於邊個chakra弱。
有用水晶, 應該識用靈擺, 已經可以check到。再玩得耐d, 唔使用工具, 自己都知。

大宅

cbeyond 發表於 17-9-29 07:51
你係學緊SRT, right? 未教到啫。
唔同chakra有唔同顏色, 咩顏色弱, 等於邊個chakra弱。
有用水晶, 應該識 ...

Sorry!我講得唔清楚,我昨天係俾錢治療師幫我做SRT,當係體驗下係咩一回事,佢講我既人生課題,有乜負能量等等基本上都準,但就真係唔太sure佢有無幫我清到d負能量,希望我快d可以去到靠自已雙手去治療自己的地步吧!

珊瑚宮

msckw 發表於 17-9-29 19:06
Sorry!我講得唔清楚,我昨天係俾錢治療師幫我做SRT,當係體驗下係咩一回事,佢講我既人生課題,有乜負能量等 ...

每個人反不同, 無特別標準。
若果負能太強, 有部分人可以真係即時覺得舒服左, 有d人就會慢慢先感覺到唔同。
試吓留意吓自己, 例如:你原來好易覺得焦慮, 現在會唔會焦慮感覺少左, 或者, 人好悲觀, 悲觀情緒會唔會減少左。
咁, 已經係清洗左。
你有水晶可以帶, 淨化左先帶。
到天氣無咁熱, 晨早落公園晒吓太陽, 我成日都講, 太陽係最強但免費既正能量。
自我清洗, 學吓meditation, 想像將光帶入自己身體, 經過每個輪脈, 幫自己清洗。
呢個方法, 唔使學過什麼能量, 多做慢慢就做到。

首頁
12345...6

尾頁

跳至