爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

當時冇報警,影低相交換了聯絡再傾,第二日對方報價話要$16000,換泵把、修理電門、仲有唔知咩配件,中期版vellfire, 講價至$8000,後來得知他不是車主,是公司車來的,我要求車主一方都要在和解信簽名,以保障將來公司不會追究我,但佢唔想公司知,有冇人可比d意見?

大宅

您諗住唔報保險?

子爵府

如果你覺得8千可以接受,而你又肯定佢你司機,佢又肯係和解書押隻龜同個身份證上去既,俾我就唔理了。
到時車主追係追佢,因為佢出頭承擔呢單意外既賠償責任。
好有可能佢自己吞左佢都唔奇。

大宅

hamsubbb 發表於 17-9-22 13:22
您諗住唔報保險?

我未決定到是否報保險,其實我已經預左比錢,但我只想清清楚楚,無手尾跟

大宅

sf013hk 發表於 17-9-22 13:41
如果你覺得8千可以接受,而你又肯定佢你司機,佢又肯係和解書押隻龜同個身份證上去既,俾我就唔理了。
到時 ...

原本寫好和解紙,其中加多句'公司不能對我再作追究...'的字眼,但再考慮,佢其實不能代表他公司喎,佢話$8000,可能如經公司要我賠$16000呢?我再重申我想比但有d灰色位怕有手尾

大宅

回覆樓主

網上找到這個case

子爵府

回覆 woodylam 的帖子

保險公司叮囑你唔好隨便承諾賠償係因為1)可能你未必錯晒。所以未必要貼錢對方。
2)怕你應承賠多左俾佢,例如,五千,你肯同意賠佢開天殺價既五萬。
如果你自己都肯定你唔岩,無咩好拗,再加上你賠8千都大有可能未夠你墊底費。
係話你有大手尾。
如果你仲擔心既,咪通知保險公司有單咁既意外。填張表者。他日佢有咩事再追你,你都有理由擰保險公司做擋箭牌。你引述個個情況你因為事主一路都無通知保險公司,咁保險公司梗係唔肯上身喇。

大宅

回覆樓主:

對方(我指個司機)有無受傷?

大宅

hamsubbb 發表於 17-9-22 15:26
對方(我指個司機)有無受傷?

冇受傷,冇載人

大宅

sf013hk 發表於 17-9-22 15:01

保險公司叮囑你唔好隨便承諾賠償係因為1)可能你未必錯晒。所以未必要貼錢對方。

一交claim form會先hold起NCB, 直至事件完結,就算最後冇人claim, 保險公司話亦有權扣減NCB

子爵府

Hold 住你個 NCB, 我明白:但你有冇問佢用咩理由扣你個 NCB,即使你無索償過 知唔知,NCB 點解丫?

大宅

sf013hk 發表於 17-9-22 17:46

Hold 住你個 NCB, 我明白:但你有冇問佢用咩理由扣你個 NCB,即使你無索償過 知唔 ...

我間保險公司, 就算普通小意外冇傷人,備案已扣NCB, 就算最終冇索償都有權會俾返你

大宅

woodylam 發表於 17-9-22 19:26
我間保險公司, 就算普通小意外冇傷人,備案已扣NCB, 就算最終冇索償都有權會俾返你
...

係有權'唔'比番你

子爵府

補充:兩年前俾架大旅遊巴後面炒上黎。我報左保險,填晒表,但從來保險公無人聯絡我。最後對方判了不小心駕駛, 我追番佢保險賠修理錢。但我一唔忘記通知保險公司單夥已經了結。保險公司第二年照續保,無扣起 ncb。我都一路唔記得呢件事,直到最近清舊文件先記得。
上星期又僻架專線小巴炒埋黎,我照通知保險,最後都係收到佢一個短訊話收到我份表,係咁多。

子爵府

你信佢喇, ncb 係跟人,係你既。佢可以唔賣保險俾你,唔做你生意:但佢有咩“權“ DQ 你份NCB 。

子爵府

佢真係扣你時你亦有權去保險監管局投訴佢囉。

大宅

sf013hk 發表於 17-9-22 19:50

佢真係扣你時你亦有權去保險監管局投訴佢囉。

所以呢單case我傾向等多兩日,睇對方會否通報公司經保險索償或佢公司加簽和解信,如傾唔掂,我會通知自己保險公司,損失一定大過私了,但最安心

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

其實老虎都報警先會好的,好奇怪点解對方唔報警呢個相當奇怪,好可能你要報警而家什麼事都無,又唔使比錢對方,可能有收.

大宅

20150618bb 發表於 17-9-23 12:36
其實老虎都報警先會好的,好奇怪点解對方唔報警呢個相當奇怪,好可能你要報警而家什麼事都無,又唔使比錢對方, ...

如果對方十日內都唔報案,我係咪唔駛去備案丶通知保險公司交claim form?發生已第四日,對方未有動靜

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

woodylam 發表於 17-9-23 13:22
如果對方十日內都唔報案,我係咪唔駛去備案丶通知保險公司交claim form?發生已第四日,對方未有動靜
...
可能你已經走左[機會]而家比佢咬住........唉,你打去保險公司問下先,睇下有無灣轉.

首頁

尾頁

跳至