懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我9月18日生,產鉗出,剪會陰,恥骨痛,大痔瘡

我尋日新症去健康院,母乳姑娘睇過話我個胸都好飽滿,乳頭唔係好大,bb 吮得叻,原本應該好順利。

但我一直痔瘡都好痛,我飲左滑大便藥水&搽藥膏,都仲有便秘,成日覺得塞住一舊響門口,有2次連尿都痾唔到,要抖下再試,成個下體就係覺得脹痛。次次去廁所搞半個至1個鐘。

餵人奶要成日坐好耐黎吮,我已經坐水泡,但要烏前黎坐,手臂肩膊食哂力,坐得耐我下體就更加脹痛。

我尋晚諗,不如等痔瘡好返d 先再埋身上奶。

但我而家已經上上地,如果而家停埋身,之後仲有無機會呢?

男爵府

我果時恥骨痛都已經覺得生不如死了,亦都好明白每個媽媽都希望給最愛的比bb,jm不如試下先泵出來比人幫你喂,到身心都恢復先再埋身,只要keep住泵,唔收奶,bb遲下都可以埋反身

珍珠宮

親子王國15週年勳章

所以D人要請陪月就係咁喇.
要休息好.調養好.
戰爭先啱啱開始

大宅

回覆樓主:

學下打側身訓低餵,可行嗎?

~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

複式洋房

回覆樓主

我九月九生,生完都有一大粒。頭幾日好痛,坐唔到,但過左幾日就冇痛。 加油

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

allallthebest 發表於 17-9-23 08:02

我尋日新症去健康院,母乳姑娘睇過話我個胸都好飽滿,乳頭 ...

先泵出嚟用樽喂 , 等身體好啲先再埋身喂 。

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

allallthebest 發表於 17-9-23 08:02

我尋日新症去健康院,母乳姑娘睇過話我個胸都好飽滿,乳頭 ...

我啱啱9月22生左,因為第三胎,所以前兩胎造成嘅痔瘡,今胎生完發出黎!
一大粒塞唔番入去,生不如死咁!
我而家唯有訓低餵呀女,你都試下!
初乳好珍貴呀! 同而家係上奶好時機!
唔好坐水泡呀! 只會越坐越腫,難退!!
餵完奶,我都叫我老公幫呀女掃風
同我得閒就去坐浴,坐完就搽藥膏,希望一星期內好番啦!

大宅

訓低側身餵得左!

不過老公聽日就放完假,無人幫我擺位,要訓練下自己一個響床上將bb 轉左右邊。

我最後都痾得返當日的大小便。

不過就好驚再有大便,唔想再發力,因為一谷又坐唔到。應唔應該再飲滑大便藥水? 定等2日真係再便秘先飲呢?
回覆 allallthebest 的帖子

Hello allallthebest,明白痔瘡會令媽媽好困擾~建議媽媽避免長期坐立, 未有便意就唔好坐係厠板上太耐,避免過分用力排便, 多食纖維豐富嘅食物同飲大量水份,有助舒緩痔瘡症狀架! 加油呀媽媽~細小嘅痔瘡有機會自己慢慢好返, 如果情況冇改善,還影響媽媽生活, 就建議咨詢醫生意見,避免自己選用瀉藥造成依賴

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

民房

glorious2015 發表於 17-9-24 16:53
我九月九生,生完都有一大粒。頭幾日好痛,坐唔到,但過左幾日就冇痛。 加油
...

我係9.21生既,請問有咩方法搞定嗰粒痔瘡?可唔可以用藥膏擦?真系好痛苦,腰又痛

民房

Yanlovesnaz 發表於 17-9-25 04:08
我啱啱9月22生左,因為第三胎,所以前兩胎造成嘅痔瘡,今胎生完發出黎!
一大粒塞唔番入去,生不如死咁!
...

我係0921生,請問餵人奶都可以擦藥膏嗎?邊隻牌子藥膏?

大宅

我而家都好返好多,勤揸藥膏,痔瘡收細哂,坐到,不過有時bb 吮成個鐘,我起身時恥骨痛又會返黎,攤下又好d 咁

大宅

allallthebest 發表於 17-10-1 07:46
我而家都好返好多,勤揸藥膏,痔瘡收細哂,坐到,不過有時bb 吮成個鐘,我起身時恥骨痛又會返黎,攤下又好d ...

買個水泡返來坐。我第一胎都係咁。坐水泡上舒服些,不用太大。似馬桶

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

訓低餵。不過一定要有人經常Check 你地,以防你訓著左等。

大宅

allallthebest 發表於 17-10-1 07:46
我而家都好返好多,勤揸藥膏,痔瘡收細哂,坐到,不過有時bb 吮成個鐘,我起身時恥骨痛又會返黎,攤下又好d ...

請問呢產後痔瘡應該去邊睇醫生?
普通科?睇gp? 婦產科?

好痛啊,成個幾禮拜都冇縮過。

首頁

尾頁

跳至