興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

貓貓,食乾糧有口氣,正常嗎?thx

複式洋房

食糧啲貓狗係會臭D㗎,尤其hills同RC呀。
我覺得D貓狗本身係冇味㗎,佢地陣除係糧搞成㗎。
我BB唔食糧冇狗味㗎,口又唔臭,有次整腳親住左幾日醫院,佢食RC嘅can food,返到黎....嘩~!臭到呢,啲屎仲大大條,臭到爆
用左一week先幫佢回覆正常

如果我有貓咪我一定唔會俾佢食乾糧,乾糧貓好多都生石,我會俾佢食生/半生嘅homemade.

食糧只係平同埋方便唔會健康啲,homemade係好煩又貴又要成日買餸,但新鮮無添加化學成份先係最好

複式洋房

回覆樓主:

其實好多情況都會口臭
-幼貓換牙期間(換完會好d)
-腸胃問題(改變飲食或加消化酵素可改善)
-口腔問題(每天刷牙,使用潔齒水/噴霧/啫喱,嚴重要洗牙)
-其他較嚴重疾病,如口腔癌,腎病(口氣有尿味),肝病(可能附帶嘔吐),糖尿(口氣有甜味),呼吸系統疾病等

我隻貓換牙時有明顯口臭,一排無刷牙又會有少少臭,刷返一兩星期會明顯有改善

侯爵府

回覆樓主:

潔牙零食有用嗎?

翡翠宮

食乾糧多數都有口臭, C都臭到不得了.
homemade 一D都唔煩, 自己平日都要整比自己食架啦

洋房

我的貓貓都有口臭哦,我要幫佢刷牙嗎?

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

mawwl 發表於 17-9-25 06:37
其實好多情況都會口臭
-幼貓換牙期間(換完會好d)
-腸胃問題(改變飲食或加消化酵素可改善)

請問用咩潔齒水?

民房

回覆樓主

我貓貓都口臭,因為有牙周病;之後試左食椰子油,人食果d都得,每次撈糧撈少少,有改善,毛都靚d,不妨試試

洋房

有口氣唔正常GA,
貓唔似狗會咬骨清潔,
所以會有牙石,
其他身體問題都有機會口臭,
檢查下個口再觀察啦

大宅

環保接龍勳章 陪月勳章

Carikw 發表於 17-9-24 12:56
食糧啲貓狗係會臭D㗎,尤其hills同RC呀。
我覺得D貓狗本身係冇味㗎,佢地陣除係糧搞成㗎。
我BB唔食糧冇狗 ...
可唔可以分享下 homemade 內容?thx

大宅

環保接龍勳章 陪月勳章

mini1204 發表於 17-9-25 10:26
食乾糧多數都有口臭, C都臭到不得了.
homemade 一D都唔煩, 自己平日都要整比自己食架啦 ...
可唔可以都分享下 homemade 內容?thx 想參考吓

翡翠宮

BeeBooMa 發表於 17-11-16 12:46
可唔可以都分享下 homemade 內容?thx 想參考吓

香討有生肉/熟肉home diet既專頁, 好耐無更新; 因為無版主; 不過有好多好多有用既資料
另外就係FB, 有生肉谷,亦好多人分享

我自己餵開生肉; 不過有時手痕, 就會煎一下; 半生熟(不帶骨)比佢地食; 菜會加少少; 切到好碎好碎, 或者係南瓜容, 因為一隻貓仔有肛門肢問題, 多DD fiber可以幫佢.

so far, 佢地都好健康.

大宅

環保接龍勳章 陪月勳章

回覆 mini1204 的帖子

唔該你但係生肉驚唔驚有寄生蟲,定係你會同佢定期杜蟲?

複式洋房

回覆 BeeBooMa 的帖子

我係睇外國D blogger FB : Planet paws, 我覺得佢地D講法係最好, 香討好多都亂黎,有時睇下好~唔好信晒

翡翠宮

BeeBooMa 發表於 17-11-17 14:03
回覆 mini1204 的帖子

唔該你但係生肉驚唔驚有寄生蟲,定係你會同佢定期杜蟲?

係, 杜虫.
生肉既要求, 可以去FB 生肉谷睇下

我raw feeding 係源自 dr ian billinghust 既書, give your dog a bone. 你可以去買黎睇下.

餵D毛頭食乜,各施各法, 我初初都好緊張; 而家無咩太考究, 最緊要肉既來源穩陣; 營養平衡; 注意衛生, 無咩好驚.

我10幾年前一開始raw, 完全無再掂過商業糧.

你可以爬多D文先決定.

複式洋房

蟲唔洗驚GA喎,大部份D DR.都話雪幾日雪得死,驚菌/抗生素果D多D喎,D肉品質唔好會有好致命GE菌菌,有時D狗唔一定頂到,所以有D DR.唔太建議太WEEK&OLD DOG食生, 要視乎需要先揀食生定熟

首頁

尾頁

跳至