自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔好意思,借位一問
我個女出世後坐聽力普查fail咗2次,轉介左去沙田尤德夫人再check 都係fail,佢哋講始終仲細有機會胎水未退曬,等一歲先再做腦電波檢查,點知一等等到18個月先有得再check,仲要話應該有弱聽於是我自己搵耳鼻喉科檢查,做左腦電波果個測試,證實左一邊耳仔嚴重弱聽,因爲bb仲未識講嘢我好擔心有影響,想問呢度有冇有經驗嘅媽媽可以分享一下應該點做,又話者有冇弱聽群組?想了解呢分面嘅資訊。

大宅

回覆樓主:

唔識呢方面
祝福bb

大宅

回覆樓主

我小朋友出世都有一樣既問題,一路都只係係政府跟,試過2歲再check既時候話,一邊好嚴重,另一邊好小小,我當時都好驚
到左岩岩4歲,再去做聽力測試,醫生話耳仔check哂完全冇問題,終於都放心哂
小朋友太細有時真係未必準,只可以盡量留意下佢聽唔聽到你既指令去做,同埋講野學成點
希望你小朋友都最後都好似我小朋友咁check到冇事啦

子爵府

hashtag影視迷勳章

Tinkerbell_ 發表於 17-9-23 22:19
我小朋友出世都有一樣既問題,一路都只係係政府跟,試過2歲再check既時候話,一邊好嚴重,另一邊好小小,我 ...

拖到4歲先check到無事?

大宅

stef 發表於 17-9-23 22:23
拖到4歲先check到無事?

其實一路都有keep 住做test既,大約一年一次,但d test其實一定要小朋友比反應先準,所以細個check 其實都唔太準
到岩岩4歲,當佢聽到聲音比到反應醫生,咁就最準

複式洋房

Tinkerbell_ 發表於 17-9-23 22:19
我小朋友出世都有一樣既問題,一路都只係係政府跟,試過2歲再check既時候話,一邊好嚴重,另一邊好小小,我 ...

但願佢都係(emoji)(emoji)幸好佢係一邊嚴重弱聽,真係好心痛,去到樣100分貝都冇反應,我聽到都覺得刺耳

翡翠宮

畀面勳章

朋友個女出世時check到一邊末聾,但因為仲有一隻耳正常,冇影響佢日常生活同學講野,而家大個左,生活如常
日日是好日

大宅

回覆樓主:

我仔兩隻都輕度,等政府係慢,我地去私家check幾個月時話佢中度嚴重弱聽(最近做咗聽力測試係輕度)知道但都要等政府對耳機,大概一歲多d攞到!個政府醫生都話係遲咗少少戴機...唔使太擔心,有d幾歲先發現而家講嘢都同正常人冇分別,你b只有一邊耳仔弱聽?咁你就喺佢冇事嗰邊講嘢,真係擔心佢講嘢方面,可以去語言訓練中心,我仔間叫宣美~
open natural smile,must put down garments.

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

複式洋房

eva0864 發表於 17-9-24 00:09
我仔兩隻都輕度,等政府係慢,我地去私家check幾個月時話佢中度嚴重弱聽(最近做咗聽力測試係輕度)知道但都 ...

唔該曬你,想問係咪直接聯絡宣美就可以上言語治療啦?使唔使又排好耐架?

大宅

楹 發表於 17-9-24 00:15
唔該曬你,想問係咪直接聯絡宣美就可以上言語治療啦?使唔使又排好耐架?
...

你先打電話去問下,應該會約見面了解情況再安排
open natural smile,must put down garments.

複式洋房

eva0864 發表於 17-9-24 00:19
你先打電話去問下,應該會約見面了解情況再安排

thx

公爵府

回覆樓主

我仔5歲時先發現一邊耳朵弱聽,醫生話可能天生係咁,但我地之前完全唔察覺.....生活一路都完全正常的...

伯爵府

ivycowcow 發表於 17-9-24 00:21
我仔5歲時先發現一邊耳朵弱聽,醫生話可能天生係咁,但我地之前完全唔察覺.....生活一路都完全正常的...
...

為何会check?

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

幫推

子爵府

回覆樓主:

祝福樓主希望你小朋友好似另一位jm小朋友咁聽覺正常返

子爵府

楹 發表於 17-9-24 00:15
...

政府都有言語治療 排 不過要排3年

公爵府

yaubb2014 發表於 17-9-24 09:04
為何会check?

係我地無意中有一日比head phone佢聽歌,佢係咁話一邊耳朵冇聲,果時先發現一隻耳朵有弱聽。跟住排期去政府檢查,好快有得睇。

到而家仲未肯定天生生係咁,定係有其他原因。已經睇左三個醫生喇。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我出世到現在有一邊耳朵是聽唔到野,現在30幾歲人都無咩同其他人唔同,放心。

公爵府

peggylamlam 發表於 17-9-24 13:03
我出世到現在有一邊耳朵是聽唔到野,現在30幾歲人都無咩同其他人唔同,放心。
...

請問你,去游水時影響大唔大?我個仔一隻耳朵聽唔到野,最近去學游泳,因為d水塞住耳朵,佢成日話聽唔到教練講野。

首頁

尾頁

跳至