自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

Charlotte_mom 發表於 17-9-24 10:56
呢樣我都唔知,但國際學校早一年讀小一,情況唔同掛?

早一年,都係入咗小學...我又唔好意思問d家長點做

珍珠宮

cattz288 發表於 17-9-24 11:02
國際學校p1等於普通kg既k3喎!

年齡上係,但係入咗year 1/grade 1即係小學,k3=幼稚園。所以 ‘‘理論上‘‘ 係唔可以在小朋友已有小一學位仲去參加大抽獎。所以我好奇d家長點樣做

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

方麗娟 發表於 17-9-24 11:28
年齡上係,但係入咗year 1/grade 1即係小學,k3=幼稚園。所以 ‘‘理論上‘‘ 係唔可以在小朋友已有小一學 ...

據我所知, 真係就咁入表玩大抽獎
放下自在

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小倩 發表於 17-9-24 02:56

仲要repeat K3都要有原因

我地讀私幼
所以讀多年學校係比

比錢就得

但我唔想同一課程讀2次

所以想轉其他私幼

已經有3位同學諗住repeat k3避龍年

2年差成30000人

別墅

回覆樓主

如果本身係九月打後出世,遲一年無可厚非,只係揀由細仔變大仔。但本身已係適齡,就真係誇張得濟。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

方麗娟 發表於 17-9-24 11:28
年齡上係,但係入咗year 1/grade 1即係小學,k3=幼稚園。所以 ‘‘理論上‘‘ 係唔可以在小朋友已有小一學 ...

去教局申請只參加統一派位
應該係唔可以報自行

已刪除用户

回覆樓主:

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

藍尾巴 發表於 17-9-24 15:43
repeat左唔係適齡,又少5分播

如果適齡都係得15分(適齡加首名),根本同5分無分別,都係陪跑
志在大抽獎啫

珍珠宮

小倩 發表於 17-9-24 15:32
去教局申請只參加統一派位
應該係唔可以報自行

自行應該可以,但應該唔可以參加統一派位(因已有小一學位,即使係國際學校/私校)。所以唔明d人點報名大抽獎

男爵府

回覆樓主:

我又冇咁諗,反而依家我已經諗到去扣門。。。得閒同個仔邊玩邊裝備扣門,運氣係有就有,早一年遲一年我發覺得分別唔大

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

係咁易啦 發表於 17-9-24 09:30
其實好多龍年9月後B都已經一早計劃左避開今年。
Repeat k1 , repeat k2進行中........
今年同下年相信唔差 ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

樓主打算抽邊間呀

侯爵府

LedTV 發表於 17-9-24 12:04

我地讀私幼

我親戚小孩係倒轉,入左資助讀小一,跟住第二年入私校小一repeat .
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

首頁

尾頁

跳至