想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

黎緊下個月再檢查粒野有無大到,如果係有再大粒左到同埋未消失就要做微創切左佢,想問下如果有朱古力瘤需要戒口啲咩?因月經亂想食阿膠,月見草黎調理,但有朱古力瘤仲食得嗎?仲有Q10可以食嗎?心情好複習,想生BB,但上網啲人話有朱古力瘤難懷孕,但有人就話切左1年內都容易懷孕

大宅

回覆樓主

有朱古力瘤做左微創之後是黃金機會有bb呀!
我2013年10月做左手術,2014年底已經生左第一個bb啦!

我覺得做完手術找中醫師調理身體好重要,之後就好快有架啦

大宅

回覆 033118 的帖子

咁做完微創要努力造人之得,請問你睇開邊個中醫,我之前都有睇中醫,但覺得同佢唔夾所以無再睇

大宅

回覆樓主:

唔好食阿膠,太補血,要食嘅話就月經後可以食一次半次。要介雞,特別係雞亦,打咗激數先會咁大隻,啖啖肉。如果想食雞就要食冇打激素嘅雞。介牛奶,因為D乳牛都有食激素先日日揸到咁多奶出黎比人飲。豆漿都要少飲,但豆奶就OK嘅,因為再制過,豆嘅激素都少好多!我2016年4月做手術,9月化學咗一次。今年年頭再照都冇再復發,算係咁啦!手術完咗之後個肚會好脹,因為手術會打咗好多氣入腹腔,可以飲下陳皮水/寶礦力。過咗2個星期之後就搵個中醫調節下,話晒手術都傷元氣。。最後記得日子要過得開心D,唔好咁緊張!(依一點我做得唔好,自已緊張完但唔識放鬆,又太執著,每個月都好緊張排卵個幾日)

大宅

我做完手術大半年已經復發喇!

大宅

Ryoko214 發表於 17-9-24 14:18

咁做完微創要努力造人之得,請問你睇開邊個中醫,我之前都有睇中醫,但覺得同佢唔夾所 ...

我睇開旺角的,做完手術睇左3個月後先開工
一開即中呀(emoji)

大宅

回覆樓主

我6年前做過手術,而家都翻發,有一粒2.2cm ,上年結婚,備孕左5個月都未中

大宅

回覆 lovelyfreda 的帖子

多謝你,好詳細,我都驚俾自己太大壓力,咁你有無食葉酸同Q10個啲?

大宅

回覆 Sodacream 的帖子

咁快

大宅

原來仲要咁奈之開得工丫,不過都要調理好身體先到時先佗得穩個B既,旺角近我反工,可以俾個中醫資料我嗎

大宅

Ryoko214 發表於 17-9-24 16:54

多謝你,好詳細,我都驚俾自己太大壓力,咁你有無食葉酸同Q10個啲? ...

有食呀!係官網訂由英國空運過黎,早2個月買個時買2送1。老公都好乖,日日都有食。依款supplement叫咩成份都有。一粒搞掂晒。

大宅

回覆 Dalkishan 的帖子

啫係6年後之復發,就中架喇,一齊加油

大宅

我無食呢隻丫,就咁食普通既Q10同葉酸,老公就食蠔皇素同茄紅素咋

大宅

Dalkishan 發表於 17-9-24 16:49
我6年前做過手術,而家都翻發,有一粒2.2cm ,上年結婚,備孕左5個月都未中
...

其實復發率都幾高。。。不過我係你就唔會再做手術,始終傷卵巢。你照咗輸卵管未?我有朱瘤之外又有輸卵管積水。。注定要IVF。。

大宅

lovelyfreda 發表於 17-9-24 17:10
其實復發率都幾高。。。不過我係你就唔會再做手術,始終傷卵巢。你照咗輸卵管未?我有朱瘤之外又有輸卵管 ...

我無諗住做,太傷子宮~我醫生都吾建議我做~而且佢話粒瘤吾大,可以由佢先~我上個月照左,通呀~

大宅

醫生話到時幫我做個陣順便檢查埋輸卵管哦

大宅

回覆 Ryoko214 的帖子

因為手術後半年都未能懷孕以家做iui 醫生話睇到有一粒
跟住打左幾日排卵針
佢就話開始大咗少少
跟住仲有粒又起緊
真係灰到極點

大宅

Ryoko214 發表於 17-9-24 13:06
黎緊下個月再檢查粒野有無大到,如果係有再大粒左到同埋未消失就要做微創切左佢,想問下如果有朱古力瘤需要 ...

補充:月見草都唔好食,因為都係好多激素。

之前睇漏咗!

大宅

Sodacream 發表於 17-9-24 18:04
回覆 Ryoko214 的帖子

因為手術後半年都未能懷孕以家做iui 醫生話睇到有一粒

我係BK打滾咗3年,都見過有JM講話打咗排卵針或者食排卵藥又谷大或者谷返粒朱瘤出黎。真係好慘。。

大宅

其實我都問錯應該係問益母草之啱

首頁

尾頁

跳至