想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Ryoko214 發表於 17-9-24 21:54
回覆 lovelyfreda 的帖子

其實我都問錯應該係問益母草之啱

食得,我Google 查咗係可以食。。而且好有益。不過你都係問下中醫好d..

大宅

明白,唔該你

大宅

但無計啦 為左生b 真係咩都要試

大宅

Sodacream 發表於 17-9-25 15:46

但無計啦 為左生b 真係咩都要試

所以我一路都冇試食依D藥,怕做完手術冇耐又復發。寧願一年自然唔得,就一煲過去IVF...

大宅

我以家試iui 睇下得唔得不過打完啲針又搞到大左
遲啲都唔知點算
望就望成功啦

大宅

Sodacream 發表於 17-9-25 16:50

我以家試iui 睇下得唔得不過打完啲針又搞到大左

我造影有積水,iui成功率平均有12%..但我又會減半,得6%。其實自然嘅機會比6%更少。。我每個月都會按排,但C6開始Hea我,排卵期做到2次已經好好。好在同C6講開心底話嘅時候,佢都接受咗再大戰200個回合,都唔會有結果依個事實。本來會等QM覆診完先決定係香港定台灣做IVF..而下星期國慶會去一轉台灣初診。。假設台灣可以唔洗又開刀整處積水(其實照肚已經照唔到有積水,但陰超未照,唔知又會唔會照到),我就會年尾去馬!希望過年前放胎,多新年4日假休息下。。呻完!

大宅

iui成功率都幾低不過我都係望佢成功咋
我都同自己講做3次 iui
如果唔成功 會再選擇做ivf

去台灣唔遠咩?
我自己都有考慮翻大陸做ivf
深圳近啲 好似方便啲

所以你以家想自然懷孕?
希望你唔洗做ivf都有好消息啦

大宅

Sodacream 發表於 17-9-25 18:23

iui成功率都幾低不過我都係望佢成功咋

係QM迫我自然(上年9月化學咗),要我試多一年,下年3月再覆診。。果時我C6又唔化。。堅持要我跟醫院指示。。真係好唔開心,覺得C6牛皮燈籠,點極唔明。(不過個天都好公平嘅,當時比咗份好工我,好少壓力,日子都好過D)。其實QM個教授一睇我朱瘤同積水D片,已經話IVF..係我衰,唔識野,見紅跑去急証,醫院有化學懷孕記錄。教授再睇完電腦病歷就再我試。我諗就算復診,都冇咁快開針。。不如夾好D時間,係公司冇咁多野做,又多假放嘅日子過台灣搞掂佢。

我之前有都有同C6提過深圳,話只係去驗下血,佢都好反感。我潛移默化,日日同佢講下台灣有咩好醫生,價錢平過香港好多,成功率又點樣,講講下佢就同意去台灣!而且當比自己去旅行,心程又會放鬆D。

大宅

有時都覺得政府hea做要遇到啲好醫生就會安排好比你
遇到啲唔好嘅就不斷拖你 叫你再check過
好似我係政府覆診
明明已經抽過血驗過精
都可以再叫你再抽再驗又拖翻你幾個月
我以家排瑪麗都要排到2019年10月
係e兩年睇下可以做啲咩啦

當去旅行都幾好呀
又有得玩又可以順便睇下嗰邊嘅醫療點樣

我個人比較擔心
以家係備孕嘅時間 邊度都唔敢去
旅行都放埋一邊先
以家備孕放左係第一位咁
而且以家要iui
更加唔洗諗去旅行
有時覺得為左生b好似咩都冇晒咁

大宅

Sodacream 發表於 17-9-25 20:52

有時都覺得政府hea做要遇到啲好醫生就會安排好比你

原本我個期都同你差唔多。2016年排,到2019年7月初診。
我C6其實都答應我手術後一年唔得就過台灣。都唔知係好定係衰,上年12月收到醫院通知可以提早見醫生做初部評估,C6又有去驗精。去到咁就比佢Hea到我下年3月。。前一排先聽到同我差唔多時間提早評估,但要照舊期嘅JM又收到電話1,2月聽講座見醫生。。。

聽得講座就離開針日子不遠。。
我呢!冇電話,就算3月再覆診都未必係同佢地一樣會開針。。真係對政府好失望。

其實按理我應該等到3月覆咗診先決定點做。。但耐性有限,都係去轉台灣聽下台灣醫生點講。。

另一方面,同錢作對。平時儲落嘅都用晒黎睇中醫,冇錢真係好冇安全感,唔儲返少少錢唔得。我又錫住C6荷包,只好一等再等,一忍再忍。

大宅

係呀 有時覺得時間唔等人唔想比政府拖
越拖越擔心
希望你去到台灣有好消息呀!

我覺得我今次iui失敗左喇

大宅

Sodacream 發表於 17-9-26 17:21

係呀 有時覺得時間唔等人唔想比政府拖

講真係好難放鬆個人。。希望你今次唔中,下次中啦!

大宅

失敗左 岩打翻醫院報經期

大宅

Sodacream 發表於 17-9-27 09:58

失敗左 岩打翻醫院報經期

再接再勵啦!

首頁

尾頁

跳至