自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

今朝,我鄉下增城的二姑姐打電話比我明天要翻去搞地証。文革時期我阿爺老豆偷渡游水落離香港,跟著同我呀媽結婚生左我,鄉下有三個姑姐,我阿爺老豆在我小學中學時好早就過身,我好少翻鄉下,所以我對鄉下好少認識,二十幾年前我剛剛出來工作,我二姑姐叫我返去搞地証,我阿爺老豆在鄉下有好多地和一間祖屋,果陣時要兩三萬蚊搞地証,我無錢搞跟著就不理,之後幾年後又脹價要十幾二萬先搞到,我只不過是餐搵餐食餐餐清既打公仔跟本無可能比到咁多錢,之後又無理會,直至而家。
我三姑姐是壞心腸的人,我聽我二姑姐講因為我不是常常返鄉下的,所以她已經賣走晒我阿爺阿爸d地靜返間祖屋。
我想問下大陸d政策是否改變左?
明天我上去搞地証要幾多錢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

好大幅地?
N年冇返比我就吾要
d人又N年冇見
点知乜人
親戚都咁話
費事出事

男爵府

回覆樓主:

今次發喇!

伯爵府

回覆樓主

去搵大陸公証行搞,(即係香港的律師行)

伯爵府

回覆樓主:

以前你無搞地證,三姑姐都可以賣曬D地?咁使乜你返去搞

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆 YY1101 的帖子

我見過都好大幅地,但我不是常常返大陸的人,又聽講我三姑姐賣左我阿爺老豆d地,所以我都唔知鄉下既事。

wcpcelia    發表於 17-9-24 19:42

男爵府

回覆 frombetter 的帖子

發d咩?

珍珠宮

回覆樓主:

無證好似賣唔到

我好似都差唔多case
張證係香港失散幾十年親戚手,想尋人,但佢唔識字,又唔知住邊
所以大陸祖屋一直賣唔出

伯爵府

回覆樓主

如果地仲係好多,值錢就返去搞,搵大陸律師問下。

如果唔想煩同唔需要啲錢就無謂搞。

始終啲地係你父親爺爺,而當事人己不在,如果想搞,可能都要好多認證。

增城屬廣州市,可能征地,啲地同田會升值。

唔知你嗰邊係點,我親人係起增城隔離東莞嘅小鎮。

有塊地,以前係田,之後城市發展,變咗住宅用地,但一直無起屋。大概200平方,即過千呎有多。

但因為係連地皮,賣出去,只可以賣比本地人或同姓同村嘅。

最後都賣咗比自家親戚,蝕賣都賣咗100萬。3.4年前嘅事。

但手續都幾繁複,我無具體問。

只知當事人,當時因爲政府有政策要求,啲地皮過咗幾多年唔起屋,就要收返為國家所有。
BB你來咗啦?

伯爵府

回覆樓主:

還掂都無,當然唔會返去搞,係搞就一早搞左分錢,呢啲野係好煩好煩,你上得去,預左要上多3-5-7次。。。。同埋都唔熟啲文件,又話大陸啲姑姐古惑,你返去要靠佢地,小心人財兩失。。。。。。。。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我62係中山人。聽佢地講,如果屋主未攪好手續就離世,係要所有仔女全部同意至可賣,如果仔女離世就要孫攪。
所以佢地話大陸好多樓擺到爛晒就係咁解,因為賣唔到,最後變成政府公物

(佢地講架咋)

大宅

p95832516 發表於 17-9-24 13:47
今朝,我鄉下增城的二姑姐打電話比我明天要翻去搞地証。文革時期我阿爺老豆偷渡游水落離香港,跟著同我呀媽 ...

是政策變咗,因為依家鄉下要土地確認,即是政府確認左你就是你個人的,唔再學以前是村集體,你問下你姑姐是唔是搞土地確認,是你就拉拉聲返去搞,依家鄉下土地值錢,土地多分分鐘是大地主,富過城市人

男爵府

p95832516 發表於 17-9-24 14:09
回覆 frombetter 的帖子

發d咩?

一大間祖屋隨時換做好多間新樓。我聽講深圳有啲係一賠三。即係原屋1000呎,換成起好新樓3000呎。你話係咪發?

珍珠宮

babybabyu 發表於 17-9-24 14:19
還掂都無,當然唔會返去搞,係搞就一早搞左分錢,呢啲野係好煩好煩,你上得去,預左要上多3-5-7次。。。。 ...

男爵府

回覆 菇芝bebi 的帖子

我都問過民建聯內地法律免費諮詢,他說要村長承認你才得,村長就是我堂哥,我聽二姑姐講話我三姑姐同堂哥合謀霸了我阿爺老豆d地,所以現在上面咩情況我都唔知。

男爵府

回覆 babyf 的帖子

還有祖屋都屬於我的。

男爵府

嘩..仲要係廣州比我會搵多幾個人陪上去睇下點先

琥珀宮

p95832516 發表於 17-9-24 13:47
今朝,我鄉下增城的二姑姐打電話比我明天要翻去搞地証。文革時期我阿爺老豆偷渡游水落離香港,跟著同我呀媽 ...

你可以唔番去,不過可能d地會無晒。

正常,無論比幾錢攪咩証,之後賣地既錢也一定多好多,我姑丈去年也賣了鄕下的地,賣咗六百萬,比咗兩個仔一人二百萬買樓

珍珠宮

菇芝bebi 發表於 17-9-24 14:00
去搵大陸公証行搞,(即係香港的律師行)

我媽爸都有兩間屋,想搞轉名之後賣買,都係5知点找香港律師搞

首頁
12345...9

尾頁

跳至