自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

happygirl_001- 發表於 17-9-25 11:15
我個case 同你有d似, 我爺係番禺鄉下有祖屋同一塊地, 咁多年都我地香港的親戚都冇過問, 上年年尾大陸的親人 ...

係呀!

因為真有其事。

如果,自己熟悉大陸啲地方,各部門。去辦個證,收費好平,$50-$100,收正規錢。

但自己唔熟悉情況,起大陸又無任何認證,證明自己係何人。就要搵律師或公正行,正規的,有法律效力。閒閒地咨詢或辦證明文件,都要$3000一次。

而且係香港人,又要起香港搵多個識大陸法律嘅律師,辦其他資產證明。呢到又幾千,咁前前後後一两萬實走唔甩。

但有時候自己唔熟悉,就要拜託人地,就要比錢人賺。

如果塊地真係值錢,小財唔入,大財唔出。

況且,樓主有意將塊土地留比仔女,更加要早啲理清脈絡。

唔係日後更加口同鼻拗,無人承認樓主啲仔女是何人。
BB你來咗啦?

子爵府

Mrs·Cheung 發表於 17-9-25 13:41
係呀!

因為真有其事。

我唔知塊地值唔值錢呀... 雖然係近住廣州南站, 但都已經起好左咁耐啦...同埋我地冇諗過要收返大財, 加上伯父係叫我地攪放棄繼承, 從來冇提過係咪賣定政府收地, 甚至我細叔問佢都冇講點解咁突然要攪...我爸身前廣州間屋係阿爺留俾佢佢都唔要.... 我地更加唔會要...

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主

如果你老豆同亞爺已經離世就真係複雜得多。我哋鄉下間祖屋早幾個月先賣左,都幾多文件要搞,我哋唔係直接賣比地產商,係賣比村入邊嘅人(呢樣好似政府規定)我老豆身體唔好,所以唔可以親身上去,咁我叔叔就山長水遠係加拿大返香港,再上香港律師樓做一封授權書,再同我叔公同堂伯父上大陸攪,佢哋話要快,因為如果其中一個業權人死咗咁就會好煩。個個都七丶八十歲,又重男輕女唔比d女幫手,我老豆都費事理佢地,佢已經要洗腎唔想佢勞心,我哋咪話遇到騙子都無法子!點知又咁好彩真係賣地成功,都有六百萬人仔架。

男爵府

回覆樓主:

報告!昨天上了去,我二和三姑姐都一齊,她們打電話給我堂哥(村長),我只係比左身份證號碼比他,政府沒有徵地,只是普通登記返。

男爵府

p95832516 發表於 17-9-26 10:58
報告!昨天上了去,我二和三姑姐都一齊,她們打電話給我堂哥(村長),我只係比左身份證號碼比他,政府沒有徵 ...

甘即係吾使比錢?

男爵府

Esther_531 發表於 17-9-26 11:23
甘即係吾使比錢?

唔洗

侯爵府

畀面勳章

p95832516 發表於 17-9-26 11:28
唔洗

咁就好了

大宅

frombetter 發表於 17-9-24 14:25
一大間祖屋隨時換做好多間新樓。我聽講深圳有啲係一賠三。即係原屋1000呎,換成起好新樓3000呎。你話係咪 ...

我親戚一幢6層高嘅別墅(連地)俾人收購變咗6x個單位,暴發咗,起碼幾億冇走鷄

男爵府

回覆樓主:

慘!我三姑姐將我所有祖屋祖地比晒我村長唐哥

大宅

p95832516 發表於 17-11-25 00:21

嘩,雖然吾知面積,但又有龍眼樹又有屋又有地,到時收地過千萬了,我朋友只系地,1000萬

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無辦法啦
你之前又唔搞

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔明, 即係2姑姐上次叫你上去簽文件係騙局, 就係想等你簽完之後law晒你的祖屋祖地?
中間發生左咩事?

男爵府

瑤瑤~ 發表於 17-11-25 01:51
唔明, 即係2姑姐上次叫你上去簽文件係騙局, 就係想等你簽完之後law晒你的祖屋祖地?
中間發生左咩事?

授權書内容好有問題,是講我所有地交曬比我唐哥負責,其實應該是我直接去取房產証,不是授權,此信是我三女姑姐諗的,當中有咩利益,連我都不知道,現在我表姐又要我上多次去直接問我唐哥點解咁寫,到現在我還沒有取房產証。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我老公朋友响深圳附近叫XX湖呀有地,(一下唔記得左,以前係旅遊景點黎,而

家就少左人去既) 而家政府都登記緊,想重新規劃喇,又唔知會賠幾多喇,因為

地鐵站會起到佢隔離。

上次賠樓,係一間賠四間,佢有好多間,加埋其他廠房,個個月收租好和味喎。

而家又賠,佢話想唔發都幾難。

(已有私人發展商年頭開價幾百萬人仔一間幫佢買架喇,但佢唔肯)

所以,佢話佢要退休喇,深圳香港兩邊住,方便收租。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

p95832516 發表於 17-11-25 08:29
授權書内容好有問題,是講我所有地交曬比我唐哥負責,其實應該是我直接去取房產証,不是授權,此信是我三 ...

小心呀,內地有D村,識人好過識字,一張好簡單既紙,一個簡單既簽名,就可以轉左個名畀其他人架。

我老公朋友因為政府賠左好多間樓畀佢,佢送左一間畀佢個妹,我睇過佢轉送既文件,只係一個普通

聲明既紙黎咋,(私下求其一張白紙,朋友自己寫,話轉畀咩名既細妹,跟住簽名,連雙方香港身份

証號碼都無填落去)

我當時提佢,真係轉到名? 有無法律效力?

但最後事實,真係轉到畀個妹喇。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

MommyPanel勳章

回覆樓主

問下律師有無得搞,似係一個局

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

你無睇內容就簽名??
放下自在

男爵府

騙局

男爵府

cattz288 發表於 17-11-25 09:32
你無睇內容就簽名??

我無簽名,但比了身份證幅本給他,而我二姑姐三姑姐打了手指模。

男爵府

funfunfunzz 發表於 17-11-25 09:39
騙局

好大機會呀!

首頁
45678...9

尾頁

跳至