親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

七月去完十四日,全程自駕都係走馬看花
I 大蚊豬   

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

ahmama 發表於 17-9-26 00:28
8月中美瑛、富良野做膽,雖然無左薰衣草,大部分七彩花田仲好䚍。北竜町和名寄的向日葵田應該仲有。小樽佔 ...

阿寒湖摩周湖,還可以。
但係,知床真係好遠,除非異地還車,由知床乘火車回札幌,或是知床機場搭飛機走,不走回頭路。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mingaga 發表於 17-9-27 00:38
阿寒湖摩周湖,還可以。
但係,知床真係好遠,除非異地還車,由知床乘火車回札幌,或是知床機場搭飛機走, ...

你啱,知床真係遠左d。

另外想問下你5月睇櫻花、芝櫻係咩日子?滿開嗎?我都諗緊明年5月去睇花。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

ahmama 發表於 17-9-27 07:27

你啱,知床真係遠左d。

好睇天氣!五月係櫻花尾,但凍啲嘅地方,可能仲有得睇,我哋去到厚岸,嗰度啲櫻花幾靚(當然唔可以與京都或者新宿御苑果D比較),但係沿途札幌、十勝、釧路,都冇靚櫻花睇。
至於芝櫻,就真係更難預計,花期非常之短,多數五月中旬附近,每年都唔同,好睇天氣,今年我哋去到七分開,我哋收貨。
再轉戰去紋別睇鬱金香祭,總算在五月,找到去北海道嘅理由

水晶宮

mingaga 發表於 17-9-27 11:43
好睇天氣!五月係櫻花尾,但凍啲嘅地方,可能仲有得睇,我哋去到厚岸,嗰度啲櫻花幾靚(當然唔可以與京都 ...

芝櫻都是紋別?

侯爵府

ahmama 發表於 17-9-27 13:04
芝櫻都是紋別?

摩周湖、屈斜路湖上啲嘅東藻琴,未到網走。另外淹上嗰邊都有一個芝櫻祭。
上網找北海道芝櫻,就好多資訊出現。

我哋去紋別嗰邊,係睇鬱金香。
自駕比較方便,但係車程都唔短。

如果五月尾,仲有紫藤花,但係我哋唔啱時間。
祝妳有一個愉快嘅賞花之旅
賞花之旅,令人雀躍嘅地方係,唔知佢幾時盛開、有七、八成都好開心,最唔高興就係開始凋謝。真是謀事在人,成事在天。

水晶宮

mingaga 發表於 17-9-27 13:41
摩周湖、屈斜路湖上啲嘅東藻琴,未到網走。另外淹上嗰邊都有一個芝櫻祭。
上網找北海道芝櫻,就好多資訊出 ...

Thx 慢慢研究下先

侯爵府

ahmama 發表於 17-9-27 14:11
Thx 慢慢研究下先

研究嘅過程,都好開心架,仲有咁多時間,放心啦!
我哋上次少過一個月,計劃安排行程、租車、租酒店,都可以順利成行。
仲有網走、紋別果邊嘅帆立貝,一定要食,又新鮮又鮮甜又抵食。靠山食山,靠海食海呀

首頁

尾頁

跳至