婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

故事複雜離奇,簡直無法讓人相信呢2位當事人可以做出這些禽獸不如的事情!
人物:喪偶的奶奶,兒子,新抱,大孫女,剛滿百日的小孫女

background:新抱家十分富貴,兒子幫岳父搭理生意,喪偶奶奶每月有固定收入,不需要靠兒子&新抱,喪偶的奶奶同兒子新抱分開住,奶奶住4房單位,兒子住3房,但新抱將3房變2房.

故事part 1 發現奶奶不見了
話說前幾日,新抱WhatsApp我c6,叫佢打電話俾99,話99同兒子發脾氣吵架,然後離家一日,電話又唔通。然後我c6肯定立刻call奶奶,問佢乜事,係邊?
然後99(利申不是我99,怕大家唔會,只是代號)就同C6講,佢想自己冷靜幾日,原因?因為自己生咗一個無用的兒子,佢娶了一個難頂的女人→_→
話說新抱話自己生細B,奶奶已經出錢俾醫院的費用+陪月,但新抱堅持翻99家住,要99幫手
99逼於無奈,唯有答應,但自此卻是噩夢的開始!
99離開的激發點係因為同兒子吵架
話說兒子同新抱帶大孫女回婆婆家吃飯,可能大孫女比較耐沒有見婆婆,就話同嫲嫲住得好開心之類,婆婆就同新抱講,你個女下面腫咗,大孫女訓覺的時候經常坳果度,你奶奶好唔負責任

當晚回家,兒子煮好宵夜俾新抱吃,洗碗的時候同99講,大孫女下面腫咗,點解你唔講?99本來見到兒子煮宵夜同洗碗已經有些唔開心,覺得我養大你,又唔見你咁對我!但99覺得這是佢夫妻的事,唔理!同兒子講,我沒發現下面腫哦,佢之前話痕,我都睇過,沒事吖!
然後兒子就突然好惡咁指責99,意思就是99唔用心照顧大孫女,之後就同99吵咗起身,第二日99覺得自己好委屈,就離開了這個不是自己的家

男爵府

回覆樓主:

好似父母將個責任比左個麻麻

子爵府

nanananana 發表於 17-9-29 18:15
故事複雜離奇,簡直無法讓人相信呢2位當事人可以做出這些禽獸不如的事情!
人物:喪偶的奶奶,兒子,新抱, ...

嗰位99真陰公
已經唔使個仔供養供樓
現在連自己間屋都冇得返
我係嗰位99 就唔返去等佢哋搬走 先返
Join 團 去玩 使鬼返去眼 yuen

子爵府

回覆樓主:

Part 2 這是你要盡的責任

我老公聽到一個長輩咁講,肯定覺得好心痛,因為兒子同佢由細玩到大,大家好似一家人咁,因為之前很多事情我都覺得兒子不是好人,不值得深交,但C6堅持相信兒子.於是就同新抱講,老人家要包容下之類,新抱就解釋,99脾氣很壞,經常和兒子吵架,次次都話走,我已經拉咗佢好多次...然後C6打算同兒子傾的時候,新抱就cap了佢同兒子的對話俾我C6看,反正兒子的意思就是,99好幼稚,佢喜歡走就走,自己沒錯,不用理佢!
我係隔離就話,人哋兩公婆肯定同一陣線,不如勸99翻大陸,去佢媽媽度住下啦,一個老人家好慘咯!
但99堅持自己冷靜下
一個老人家寧願自己住酒店都唔回家,我覺得個老人家好慘,於是就叫C6勸下99,不如叫兒子搬走了,天倫之樂飲下茶就算了
點知原來99一早已經同兒子講,叫佢搬走,反正細B都滿月了,但兒子拒絕了,理由係,我同老婆都好忙,你得閒不如睇下孫,等d孫陪下你(>_<)
其實我聽到呢度已經好同情99,99話平時自己早上做運動,飲茶,打麻雀,反正就好free,得閒仲可以同自己朋友去旅行,但自此新抱黎咗,日日都要煮早餐,洗衫,我C6話你唔好理佢哋,
99就話咁大孫女都要吃,而且新抱話大孫女平時吃粥的,養胃,所以99早上4/5點起身褒粥

子爵府

回覆樓主:

Part 2 這是你要盡的責任

我老公聽到一個長輩咁講,肯定覺得好心痛,因為兒子同佢由細玩到大,大家好似一家人咁,因為之前很多事情我都覺得兒子不是好人,不值得深交,但C6堅持相信兒子.於是就同新抱講,老人家要包容下之類,新抱就解釋,99脾氣很壞,經常和兒子吵架,次次都話走,我已經拉咗佢好多次...然後C6打算同兒子傾的時候,新抱就cap了佢同兒子的對話俾我C6看,反正兒子的意思就是,99好幼稚,佢喜歡走就走,自己沒錯,不用理佢!
我係隔離就話,人哋兩公婆肯定同一陣線,不如勸99翻大陸,去佢媽媽度住下啦,一個老人家好慘咯!
但99堅持自己冷靜下
一個老人家寧願自己住酒店都唔回家,我覺得個老人家好慘,於是就叫C6勸下99,不如叫兒子搬走了,天倫之樂飲下茶就算了
點知原來99一早已經同兒子講,叫佢搬走,反正細B都滿月了,但兒子拒絕了,理由係,我同老婆都好忙,你得閒不如睇下孫,等d孫陪下你(>_<)
其實我聽到呢度已經好同情99,99話平時自己早上做運動,飲茶,打麻雀,反正就好free,得閒仲可以同自己朋友去旅行,但自此新抱黎咗,日日都要煮早餐,洗衫,我C6話你唔好理佢哋,
99就話咁大孫女都要吃,而且新抱話大孫女平時吃粥的,養胃,所以99早上4/5點起身褒粥

侯爵府

1 人哋家事你鋪上來做乜
2 好似關於阿媽同個仔多啲,關心抱乜事
3 唔啱咪唔好一齊住,反正大把錢,叫佢哋自己湊番

子爵府

maomaofafa 發表於 17-9-29 18:59
3 唔啱咪唔好一齊住,反正大把錢,叫佢哋自 ...

你可以唔睇,謝謝

子爵府

Yee_ng 發表於 17-9-29 18:33
好似父母將個責任比左個麻麻

今晚家庭聚餐,個嫲嫲會出現

禁止訪問

子爵府

Gary_family 發表於 17-9-29 19:37
Yes! 其實唔同角度啫!新抱一定唔係咁講!無話對錯!因為唔知對錯!

我未打完,當然,新抱有同我有交流,我自問做唔出新抱同兒子的事,真的係埋沒良心

子爵府

回覆樓主:

Part 3 你最得閒
話說細B滿月後,兒子同99講,自已要帶大孫女去桂林旅行,然後99湊細B,然後99肯定唔制,就同新抱講,細B咁細,不如等佢大些再去,如果你哋旅行過程,細B有乜問題,佢承擔唔起責任,但新抱拒絕了,話已經約好朋友,又話大B會去唔到旅行而唔開心之類,99就話,不如你叫你父母湊細B啦,我自己身體唔好,但新抱就話,我父母辛苦咗咁耐,係時候享福,你湊啦!反正全家你最得閒……
於是佢哋就出發去旅行,留下陪月同細B仲有99,其實我有新抱fb,見到佢打卡,全部都係新抱的朋友……
然後回來之後,新抱又去了2次短trip,焗個99湊細B

子爵府

回覆樓主:

Part 4 妳係衰人黎的
話說新抱剛有咗無耐,就裝修新屋,間屋係佢爸爸買的“豪宅”,因為新抱係個好有要求的貴婦,所以佢哋間“豪宅”肯定要豪裝啦!於是佢就想辦法搵錢,目標第一個肯定係99啦!佢開頭就不停叫大孫女陪99,又話大孫女似99,又話大孫女掛住99之類,然後氹咗一輪,就先叫兒子回家同99講,賣咗兒子現在住的樓,99一口拒絕。
於是就新抱上場,新抱先黎軟攻,話自己現在在裝修間屋,有間房係你的,我們都準備好一齊住,不過既然我爸爸出錢買樓,99你都應該夾一份……99的回應係“我自己住得好開心,就唔搬過去,將來老咗,自己請工人,你哋得閒回來看看我”
然後新抱肯定唔肯啦,然後就開始硬攻,話我現在幫你們X家陀bb,如果你唔想絕後,或者一尸兩命,就拿錢出來,
99就話,我無叫過你哋生,你哋中意生就生,唔生就唔生,我無本事理你哋咁多
唔知新抱點表達,反正兒子後來就講俾我C6知道,話99變曬,都唔理佢哋死活,叫佢老婆去落仔……然後例牌,母子大吵一架,後來新抱做了一件出人意表的事情,佢竟然連續一個星期半夜打俾99話,你衰人來的,唔理我哋死活……睇住大細B同我一起死了,我知道你就是想咁逼死我哋,然後就係電話裡面痛哭,之後cut線,之後99就開始失眠
呢件事係99好朋友告訴我們知道,99開頭唔講,但好朋友看不過眼,於是call我老爺,我哋先知

翡翠宮

回覆樓主:

發瘟
我係奶奶改名潛水,永遠吾好揾我

公爵府

我一定掃把攆佢哋走,登報斷絶関係!

公爵府

nanananana 發表於 17-9-29 19:26
今晚家庭聚餐,個嫲嫲會出現
99得一個人,要揾人幫拖先得,唔係實比忤逆仔、新抱蝦死。

公爵府

Gary_family 發表於 17-9-29 19:37
Yes! 其實唔同角度啫!新抱一定唔係咁講!無話對錯!因為唔知對錯!
唔通新抱就一定係好人,99就一定係衰人咩。

公爵府

maomaofafa 發表於 17-9-29 18:59
3 唔啱咪唔好一齊住,反正大把錢,叫佢哋自 ...
乜BK有規定唔准講人哋家事咩。點解新抱一定係好人,99就一定係衰人。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

乜個新抱咁衰架,但最賤都係個衰仔,養到佢咁大,有老婆就無呀媽

子爵府

birdy09 發表於 17-9-29 22:15
乜個新抱咁衰架,但最賤都係個衰仔,養到佢咁大,有老婆就無呀媽 ...

所以話乜褒配乜蓋

禁止訪問

首頁
12345...7

尾頁

跳至