少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

哥哥三歲半,細佬剛一歲
成日搶細佬d玩具,自己嗰d就更加唔俾佢掂
有時細佬見哥哥玩玩具或者睇書,佢會爬過去想一齊玩,哥哥唔鍾意,會用手推開佢,用腳踢佢,用身體壓住佢,或者出手打佢
有時唔係好嚴重都唔出聲,驚越鬧越嚴重
好聲好氣同佢講道理,亦有好惡咁鬧過,但都唔得,而且越來越過份
以前哥哥既脾氣算好好,肯聽人講亦唔會動手打人的,唔知係咪呷醋變成咁
想請教有冇咩方法可以改善到?

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

小朋友聽得明白?聽得明既我會同佢講,你成日蝦細佬我會錫哂細佬,因為哥哥都唔錫細佬,如果哥哥都錫細佬咁媽咪會好錫哥哥,因為哥哥好乖好叻。

大宅

回覆樓主:

罰佢企一邊講道理

男爵府

2018復活節勳章

我女都會蝦弟弟

大宅

回覆樓主:

我仔間中都會推開細佬,大仔3歲,細仔1歲,但我反而會話細佬唔准搶阿哥既玩具,阿哥玩緊(唔理佢聽得明唔明,但嚴厲語氣令細佬唔攪),跟住再同阿哥講,唔俾細佬玩都唔可以推細佬,我會問下哥不如同細佬玩啦,我大仔反而就肯俾玩具細佬玩,仲會一齊玩。我諗如果只鬧阿哥,阿哥會愈來愈唔鍾意細佬。

大宅

回覆樓主:

兩兄弟各見對方玩緊既野都想搶冇法,真係要耐性同佢地講,一鬧要兩個都鬧。

大宅

hiuc 發表於 17-9-30 18:36
哥哥三歲半,細佬剛一歲
有時細佬見哥哥玩玩具或者睇書,佢會爬過 ...

完全一樣,但我個囝11歲,細4歲

教極吾聽

旭手旭腳,大果個影響到細佬開始旭手打人

好頭痛

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

玩具可以寫名,邊份係邊個,自己既自己玩,唔可以搶,借要公平交換;哥哥應該多口講,少動作,如果大人唔係隔離就盡量避開

禁止訪問

大宅

回覆樓主

我大仔10歲,細仔7歲。郁手郁腳較少,但嗌交,爭寵、爭玩具難免。我講的道理是「兄友弟恭」,一個「悌」字。除了教哥哥要愛護弟弟;亦同時教弟弟亦要尊重兄長。他日父母不在人世,長兄為父。由細就說起。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

可能仲細吖,睇下大大下會唔會好D

珍珠宮

auhiyo 發表於 17-10-23 18:56
小朋友聽得明白?聽得明既我會同佢講,你成日蝦細佬我會錫哂細佬,因為哥哥都唔錫細佬,如果哥哥都錫細佬咁媽咪會好錫哥哥,因為哥哥好乖好叻 ...
千祈唔好 唔好對小朋友講大話
你唔會唔錫哥哥
更加唔會有條件先錫佢
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

回覆樓主

同哥哥好好溝通一下,設計下d任務要兩兄弟一齊做,增加下佢地d合作性同感情

大宅

hiuc 發表於 17-9-30 18:36
哥哥三歲半,細佬剛一歲
有時細佬見哥哥玩玩具或者睇書,佢會爬過 ...

二胎前有爬文家有二b應該點做,現在啊哥就三歲幾,妹7個月,他們兩兄妹相處都不錯,啊哥超級錫妹。
首先,唔好因為細b出世而影響你對大b的關注,反而應該更加關注大b
2.父母輪流湊大or細,唔好爸爸只湊大媽媽只湊細
3,一定要抽時間,間唔中只帶大b去玩
4,湊細b要大b參與,例如叫大b幫手拿片,拿濕紙巾,掉片,細b扭計喊大b可以幫手哄細b開心等簡單任務,大b就會慢慢有哥哥or姐姐的責任感。
關於玩具,玩具是哥哥的,哥哥可以自己支配d玩具,他不想share給細b也不用強逼他,但要講清楚細b的玩具他沒有支配權,要問過細b同意才可拿,然後趁機引導他share玩具。

複式洋房

回覆 軒旻媽咪 的帖子

大仔會幫手照顧妹妹真係好乖,好羨慕兩兄妹好感情。

大宅

J.Jessica 發表於 18-8-9 15:54
回覆 軒旻媽咪 的帖子

大仔會幫手照顧妹妹真係好乖,好羨慕兩兄妹好感情。 ...

不用羨慕,從細就讓大b幫手,多幫手咗慢慢就成習慣。

子爵府

回覆 hiuc 的帖子

我之前都寫過有關處理兩姐弟間爭執的方法,您可以參考,睇得唔得。
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21546994&extra=

別墅

csir3290 發表於 18-8-9 23:34
回覆 hiuc 的帖子

我之前都寫過有關處理兩姐弟間爭執的方法,您可以參考,睇得唔得。

謝謝你的回覆,睇完你既分享
其實都盡量做緊,同你做法差唔多,但細佬可能仲細,未夠2歲,都唔係好見效
我會再努力d,希望佢地兩兄弟可以相親相愛

哥哥成日比較,問我點解細佬唔駛執玩具,我同佢講,細佬仲細,要慢慢教,要陪住佢教佢執,佢都唔你好接受
又鍾意教佢做d衰野,倒例如:企上窗台,扮鬼臉,玩口水,企梳化等等。。。細佬又好鍾意跟住哥哥,學哥哥,所以都好頭痛

別墅

軒旻媽咪 發表於 18-8-9 13:11
二胎前有爬文家有二b應該點做,現在啊哥就三歲幾,妹7個月,他們兩兄妹相處都不錯,啊哥超級錫妹。
首先, ...

佢地仲係咁細既時候都好平靜的,哥哥都好願意幫忙照顧細佬
但當細佬歲幾開始識爬識攞野玩時,情況就完全唔同了

首頁

尾頁

跳至