心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

失去了兩次,無兒無女,已高齡,好恨有,但沒有希望了。

很羨慕身邊的人,有自己的孩子,有屬於自己的家,覺得自己人生沒有了動力。

大宅

karmankama 發表於 17-10-2 20:33

很羨慕身邊的人,有自己的孩子,有屬於自己都家, ...

有得必有失,你-定有人羨慕的地方,珍惜同感恩現擁有的。

男爵府

回覆樓主

領養幫到你

大宅

很羨慕身邊的人,有自己的孩子,有屬於自己的家, ...

好多野都有正負两面。
冇孩子有大把自由,而且壓力冇咁大。
我而家因為就個囡放學,好多工都做唔到。都要犧牲好多野,如時間。娛樂。穩錢。。。,當然冇得怨,因為自己選擇,真系两面。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

人生遺憾,点解甘講呢?有兒女又如何呢?到老時又唔係單獨過,最好現在做好準備.

禁止訪問

大宅

有兒女有家庭又如何?

最終又不是 離不開 要面對 生離死別⋯⋯!

没有 執起 便 沒有要 放下,少了千萬個煩惱痛苦!

有時間多去做義工,幫助社會弱勢族群,妳便會感到幸福 & 滿足!

珍惜自己所擁有的!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

明白伱心情!我偶然都會咁唸.
但緊記不要比自己太多負面情緒,因好易引起抑鬱。

Life must go on

男爵府

回覆 karmankama 的帖子

人生並不一定要千篇一律的模式而生活, 家不分人數多少 !
婚姻生活,並不一定生兒育女才是完美,因為還有更多成功例子選擇。

成功事業,積極樂觀生活態度便是原動力,理解失落心情不能三言兩語安慰 !
盡管如何,只有自己才能夠幫到自己(改變思想態度)。

每個人的際遇不會十全十美的, 每個人有優和缺, 人總會出現互相羨慕的。

每個人都是單獨來到這個世界,將來臨終也是單獨離開這世界,
有兒有女又如何, 一切感覺完美帶不走,無限牽掛,人生遺憾(見仁見智)。

若然,一生還兒女債(養大)後而沒有享清福便離開,更加遺憾 !

大宅

dvbb 發表於 17-10-2 20:42
有得必有失,你-定有人羨慕的地方,珍惜同感恩現擁有的。

jm,既然堅持,就堅持下去,才不讓自己後悔

子爵府

回覆樓主

養兒100, 長憂99

母親不易做(emoji)(emoji)(emoji)

好多擔心,
擔心小學, 擔心學壞, 擔心唔生性,擔心比人呃
擔心將來條路,病又擔心,8 歳隻牙齒仲未出返,成大半年。。。

放下

複式洋房

靠科技吧, 希望在明天

很多藝人都是靠科技, 四十多歲才去生

大宅

我同你差不多,做過ivf 好多次,小產2次!打算領養了,但係年紀也大了,體力冇甘好了!上星期有個婆婆帶工人來睇樓就同我講:五好生!婆婆有二個仔,全部在澳洲住一年回來一次睇睇婆婆,留下大額金錢,所以婆婆話冇用架,老左都係一個人!我接受不到仔女五理我,所以可能都未必會再諗,二人世界,環遊世界!安排好老年生活!

大宅

cedarcone 發表於 17-10-5 02:57
回覆 karmankama 的帖子

人生並不一定要千篇一律的模式而生活, 家不分人數多少 !

講得好啱!

子爵府

回覆樓主

加油km

琥珀宮

點解唔領養?

大宅

回覆樓主:

加油!天自有安排!不要放棄,但要放鬆!!祝福你

男爵府

回覆樓主

我朋友生極都生唔到,成日好唔開心,最後生到了,自閉的。
永遠將眼目放在上天不給你的事情一定會不開心,倒轉看,生了可能一生兒女債,生個有問題的不如兩袖清風好過

侯爵府

回覆樓主:

jm, 我同你一樣狀況, 用盡方法都無, 又高齡, 唯有叠埋心水唔生就算。
聽天由命啦
最緊要c6同你一同諗法,一齊去下去。

琥珀宮

通常最想要嘅就冇

首頁

尾頁

跳至