少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

jwy2 發表於 17-10-4 15:35
一樣有個中四女,一樣成日為手機而嘈。每日,放學電話行先,睇到8, 9點先準備做功課,如果一做就坐定定還接 ...

我囡囡都係咁,所我先咁苦惱!勸又勸過,話又話過,口講會改,但行為不變

男爵府

queen7022 發表於 17-10-4 10:16
有時我會諗,係咪我太過緊張?但我又怕佢行歪了路,我又會後悔自己無盡力做媽媽責任
...

想法同你一樣

男爵府

jwy2 發表於 17-10-4 15:35
一樣有個中四女,一樣成日為手機而嘈。每日,放學電話行先,睇到8, 9點先準備做功課,如果一做就坐定定還接 ...
阿囡中二, 都係機不離手, 都試過收手機, 收完好幾日😣, 有時要問同學功課, 無手機又煩,有手機又成日㩒睇。

大宅

jwy2 發表於 17-10-5 15:11
想法同你一樣

所好苦惱,就嚟問問各位媽媽意思,期望集思廣益,取得平衡

大宅

bb12345 發表於 17-10-5 16:38
阿囡中二, 都係機不離手, 都試過收手機, 收完好幾日😣, 有時要問同學功課, 無手機又煩,有手機 ...

係呀!就係咁,收又煩,唔收又比佢地激到死!有朋友教,一係 “限時制”,每日規定2個時段使用,每次半小時,因為朋友話,如果做正經事,應該好快傾完(意思用WhatsApp)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

鎖到咁耐?你囡囡好乖啦...

我仔一早自己解鎖...有鎖APP..自然有解鎖CAPP啦...

所以我仔係...在家電話交給我...
可以用時比佢用..用完交還比我...瞓前再比15分鐘佢CHECK WHATSAPP

我要收機時..我仔都成日話等陣..一陣..
我話等???咁你明天就冇得用...佢咪即STOP囉

大宅

月希 發表於 17-10-5 21:03
鎖到咁耐?你囡囡好乖啦...

我仔一早自己解鎖...有鎖APP..自然有解鎖CAPP啦...

我以前裝嗰個app,如果入錯密碼就會自拍,然後send email比我,我就知亞囡撞密碼開機,不過我心軟解鎖後,囡囡就開始失控!
而家只係維持到瞓教就收機,呢個規則,我唔敢再放寬。
妳仔仔幾大?而家啲小朋友太叻,成日要同佢地鬥智鬥力

子爵府

回覆 sweetpig_98 的帖子

哈哈)))係呀,因我仔有係成日拿住手機,成日叫他都5聽,唉!

子爵府

回覆 queen7022 的帖子

thank you!

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

queen7022 發表於 17-10-5 21:53
我以前裝嗰個app,如果入錯密碼就會自拍,然後send email比我,我就知亞囡撞密碼開機,不過我心軟解鎖後, ...
我仔14啦...就15...佢12已經識開鎖...唔駛撞PW..佢地係有方法..跳過開鎖果個STEP..
不過果時我老公係裝只係鎖APP...可以智能電話變普通電話只可打出打入同影相

大宅

月希 發表於 17-10-6 18:43
我仔14啦...就15...佢12已經識開鎖...唔駛撞PW..佢地係有方法..跳過開鎖果個STEP..
不過果時我老公係裝只係 ...

我都係只鎖app,可以用電話同影相功能,但囡囡經常撞密碼開機,不過每次入錯密碼,鏡頭都會影相send email比我,我會比番張相囡囡睇。

子爵府

我仔中1,都係今個暑假開左收唔返
好彩學校唔準帶電話(S1 to S6)都唔比
咁我要佢放學做好自己野(我都唔之係咪做齊)
同佢話大家講信字,我比佢2個鐘
你地D大,又比帶返學就真係好難收

大宅

kittypo 發表於 17-10-9 13:58
我仔中1,都係今個暑假開左收唔返
好彩學校唔準帶電話(S1 to S6)都唔比
咁我要佢放學做好自己野(我都唔之係 ...

學校比帶返學,但要鎖係locker,放學先可以攞番,囡囡係放學後機不離手,之前我都一直限制住,諗住中四,佢又話做左風紀,要經常和同學聯絡,我先放鬆,點知變左 “覆水難收”

大宅

queen7022 發表於 17-10-2 21:21
囡囡今年中四,之前一直用app鎖手機,手機只可以使用電話和相機功能,但自從今年開學,嘗試開放手機全部功 ...
不如同佢傾下每日用電話的時間。。。 要佢明白用得多手機的壞處。。。如分心/壞眼/浪費時間等。。。好過你立即鎖機/沒收, 佢仲覺得你無道理

大宅

lamsauwai 發表於 17-10-10 10:40
不如同佢傾下每日用電話的時間。。。 要佢明白用得多手機的壞處。。。如分心/壞眼/浪費時間等。。。好過 ...

其實我有試過,比啲新聞佢睇,濫用電話對健康影響,我同佢講,唔係媽媽作出嚟,真係有根有據,但佢只係 “哦”一聲,意見接受,態度照舊

大宅

笑得好勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

queen7022 發表於 17-10-2 21:21
囡囡今年中四,之前一直用app鎖手機,手機只可以使用電話和相機功能,但自從今年開學,嘗試開放手機全部功 ...
訂立規則,每日只可以玩幾耐,好過強硬鎖機

大宅

amy89a 發表於 17-10-10 19:35
訂立規則,每日只可以玩幾耐,好過強硬鎖機

而家同佢講左,嚟緊測驗成績要每科60分以上,如果唔達標,就要限時使用手機

首頁

尾頁

跳至