潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

別墅

babyislove 發表於 17-10-5 00:20
我無打算供奉
但個人好懶去換袋
所以仲有D袋未用過

咁你下一個目標係邊個袋呀我下一個目標係mini20cm深藍色荔枝皮,不過都好難有

別墅

neversaynever 發表於 17-10-5 00:34
我同自己講收手over十年。

別墅

回覆樓主

我覺得其實afford 到就可以接受
買完唔用又再買係shopaholic ,但係係其他開支冇影響下唔算係唔岩既做法,係晒啫同未必好叻管理personal finance
我覺得可以afford 到咁indulge 下係ok ge , 我自己壓力大會去shopping

仲有呢,個人經驗係想控制買袋買衫,方法唔係嘗試減少呢方面開支,而係發展新興趣/需要,咁自然會洗錢落其他野(最好係有d intangible value 既野啦,例如投資落自己咁)
如果係媽媽有小朋友,我相信有d非常重要短期既開支係小朋友身上,好自然會洗少d落shopping
有自知之明就得啦,自自然會提醒自己,都算係有少少控制力

wcpcelia    發表於 17-10-6 14:07

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

Terence0811 發表於 17-10-5 01:54
咁你下一個目標係邊個袋呀我下一個目標係mini20cm深藍色荔枝皮,不過都好難有
...

我...已經有個mini 20 菱格
又有個v紋mini 17 square
下個目標...
mini 20 v紋
(maybe Chloe drew or Loewe puzzle)

你留意吓...2018 第ㄧ季會有牛皮菱格mini ... 多色

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

叮噹媽媽 發表於 17-10-5 00:32
Same here

你除咗袋...仲有鞋
鞋我好乖...無買over 一個月
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

男爵府

回覆樓主

有經濟能力既我都會係甘買呀可惜我無甘多錢...為有間唔時買下啦

子爵府

回覆樓主

我會選擇唔去睇,唔作無謂的行街活動。因為我之前都係咁,太忙,壓力大,就走去行名店,睇下有乜買。每次都失手,Chanel , H and LV 四個月買左三個袋, 又買scarf 又買鏈 都有懷疑自己有病。我就諗岀呢個方法,宜家暫時都仲work :mother::mother:

大宅

Terence0811 發表於 17-10-4 15:14
我一向都好中意買嘢,尤其是手袋,自從生左仔呢幾年都好少買,如果買都只是買背囊方便湊仔,9月阿仔返學之 ...

有自從愛上Hermes之後,成日都心思思,不論自己行過見到定SA留的都買囉

子爵府

babyislove 發表於 17-10-5 09:50
你除咗袋...仲有鞋

咁都比你知道

我重有對RV,Stella McCartney... 未開光.... 但又剛剛訂了一對RS 中毒太深

wcpcelia    發表於 17-10-6 14:08

版主

叮噹媽媽 發表於 17-10-5 12:43
咁都比你知道

我重有對RV,Stella McCartney... 未開光.... 但又剛剛訂了一對RS :qu ...

我N對未開光
唔敢數
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

子爵府

babyislove 發表於 17-10-5 12:55
我N對未開光
唔敢數

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

我一向都好中意買嘢,尤其是手袋,自從生左仔呢幾年都好少買,如果買都只是買背囊方便湊仔,9月阿仔返學之 ...

買咗有用,唔係擺做jenga 層層疊就得啦
一係將所有戰利品影張相做手機desktop, 想買嘢就望下,我曾經用呢個方法兩年內冇買過護膚品

別墅

babyislove 發表於 17-10-5 09:49
我...已經有個mini 20 菱格
又有個v紋mini 17 square
下個目標...

2018第一季大約幾時出架?好期待呀等埋呢個dream bag,真係唔買喇

別墅

rurilaam 發表於 17-10-5 03:01
我覺得其實afford 到就可以接受
買完唔用又再買係shopaholic ,但係係其他開支冇影響下唔算係唔岩既做法, ...

好多謝你分享自己的經驗

別墅

babyislove 發表於 17-10-5 09:50
你除咗袋...仲有鞋

叻叻

別墅

Dalmatian 發表於 17-10-5 17:31
買咗有用,唔係擺做jenga 層層疊就得啦
一係將所有戰利品影張相做手機desktop, 想買嘢就望下,我 ...

呢個方法ok喎,等我又試下先

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

最重要自己afford到,又有地方擺,和真係會用!
◕順其自然啦~♥ ◕

大宅

我同你嘅情形一樣,阿囡上個月開始返學,我未生小朋友之前好鍾意買嘢好鍾意睇手袋,生咗佢之後基本上只有去旅行先買個手袋,完全脫節,亦都唔知邊個係新款或者幾時出。返咗學之後開始想買下手袋,點知一發不可收拾,今個月已經買咗兩個chanel bag, 銀包同埋散銀包。

我都唔知道點解,好似將呢幾年冇買嘅嘢一次過買晒

大宅

回覆樓主

我都因壓力大買咗人生最貴嘅袋B30, 極大出血,但好在嚴重出血下會乖乖忍手,一去睇袋便同自己講留番啲彈藥買K, 便會乖乖地行出鋪頭

版主

aliceme 發表於 17-10-5 21:17
我同你嘅情形一樣,阿囡上個月開始返學,我未生小朋友之前好鍾意買嘢好鍾意睇手袋,生咗佢之後基本上只有 ...

我有時懷疑係懷孕時嘅hormone 未散
我每次生前生後都勁買
到BB過咗半歲先緩和番少少
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

首頁

尾頁

跳至