烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問各位,速溶酵母(instant yeast),點樣儲存?放室溫?雪櫃普通格?還是冰格?每次整麵包時,要測試酵毋還可用嗎?謝謝

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

我将Active dried yeast+instant yeast 用小文件夹夹好,然后放在玻璃瓶内,扭好蓋子,放進雪櫃,so far 都可以用好耐。

伯爵府

Ste824 發表於 17-10-5 19:23
我将Active dried yeast+instant yeast 用小文件夹夹好,然后放在玻璃瓶内,扭好蓋子,放進雪櫃,so far 都 ...

好的,唔該哂

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

最好放入冰格. 等佢冬眠. 普通格仲係有活力架.郁得多耐左就無力啦.

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

andyman 發表於 17-10-6 12:33
最好放入冰格. 等佢冬眠. 普通格仲係有活力架.郁得多耐左就無力啦.

我就係聽到有d放普通雪格、有d放冰格、所以唔知邊個方法先啱?如果整包前,test下d酵母是否還活躍,是否可以呢?用什麼方法啊?謝謝

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

shala 發表於 17-10-6 13:59
我就係聽到有d放普通雪格、有d放冰格、所以唔知邊個方法先啱?如果整包前,test下d酵母是否還活躍,是否可 ...
如果用開就無需要日日CHECK, 除非你覺得佢唔係好WORK , 先偶然試一次。
https://icook.tw/recipes/108583

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

andyman 發表於 17-10-6 14:20
如果用開就無需要日日CHECK, 除非你覺得佢唔係好WORK , 先偶然試一次。
https://icook.tw/recipes/108583

如果家(emoji)沒有微波爐怎辦?

翡翠宮

shala 發表於 17-10-6 15:07
如果家(emoji)沒有微波爐怎辦?
微波爐只是一個空間, 無都唔緊要架, 可以用大蓋蓋著, 又或者放入電飯煲(唔好按制).

呢個直情擺在室溫, 一樣得:

http://sweetcornerbypeggy.blogspot.hk/2014/01/blog-post_20.html

侯爵府

回覆樓主:

冰格

伯爵府

andyman 發表於 17-10-6 15:31
微波爐只是一個空間, 無都唔緊要架, 可以用大蓋蓋著, 又或者放入電飯煲(唔好按制).

呢個直情擺在室溫, 一 ...

明白,唔該哂

珍珠宮

我都放冰格
無測過佢是否活躍架

伯爵府

迷人pinklady 發表於 17-10-7 15:53
我都放冰格
無測過佢是否活躍架
thx,已放回冰格了。

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

shala 發表於 17-10-7 17:46
thx,已放回冰格了。

樓上只指出如何測試酵母,如根據eHow, 是分開了和未開。未開的Active Dried Yeast可以放在乾的橱櫃,按包装指示可存兩年; 開了的要放在air-tight container, 我就用蓋實的玻璃瓶,然後放在雪櫃,可以存最多6個月。 要是開的是 Instant Yeast, 放入玻璃瓶再放入雪櫃最少可存6個月, 不過有些人會将它們放在冰格,其實只有cake yeast才需要。為了保持乾燥,我额外加了文件夾夾實,始终雪櫃和冰格都有水份的。

伯爵府

Ste824 發表於 17-10-9 05:11

樓上只指出如何測試酵母,如根據eHow, 是分開了和未開。未開 ...

明白了,唔該哂

首頁

尾頁

跳至