嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

bb 15日大, 成晚咳, 有痰但拍唔出, 仲打噴嚏, 好心痛, 我應該帶他看醫生食藥嗎? 又可否食猴棗散? 謝謝解答

侯爵府

Askacyf 發表於 17-10-7 04:59
bb 15日大, 成晚咳, 有痰但拍唔出, 仲打噴嚏, 好心痛, 我應該帶他看醫生食藥嗎? 又可否食猴棗散? 謝謝解答
...

睇兒科醫生。

洋房

回覆樓主:

星期六看了兒科醫生, 醫生唔開藥, 只開生理鹽水洗鼻, 由bb自己慢慢好。 我應該怎樣做令bb 舒服點和快點好? 成日見佢咳得好辛苦和喊真係好擔心和心痛

別墅

BB 15日大醫生唔會開藥啦,保持屋企環境空氣流通,搵野攝好俾BB側側地身訓條氣會順小小,同埋都係拍下,希望BB快D好返啦~

大宅

Askacyf 發表於 17-10-9 01:44
星期六看了兒科醫生, 醫生唔開藥, 只開生理鹽水洗鼻, 由bb自己慢慢好。 我應該怎樣做令bb 舒服點和快點好? ...

你好!請問BB有冇好D?可以分享下E生開既噴鼻藥嗎?謝謝!我個B囡14日大、尋日開始係咁流鼻水、訓覺又鼻塞、又成日嘔奶、又有痰嘔出黎、我都晤知點做好、怕甘細個BB怕E生晤開藥!之前有亅M介紹食保嬰丹、明天買來一試、希望你BB快D好返、thz

洋房

回覆樓主:

唔係噴鼻藥, 只係生理鹽水 (藥房應該有賣), 每日滴4次, 每次1滴落bb 鼻孔, 等鹽水沖d 分泌落喉嚨再吞落肚, 我bb 好左少少, 日間冇乜咳, 晚上就嚴重好多, 尋日再睇另一個兒科醫生, 佢都話bb 只係輕微傷風, 只開生理鹽水 同 一隻叫actein 既化痰粉 (醫生話冇副作用) , 唔會開其他藥俾3個月以下bb, 正常情況7至10日bb 會自己康復, 但要留意有冇發燒, 食糧大減(例如比平時少一半) 等等, 有的話要送入醫院觀察。。。我都試左1/4支保嬰丹 但對我bb 冇乜幫助, 上網睇每隻保嬰丹formula 都唔同, 有d 醫寒咳 有d 醫熱咳, 你要小心選擇唔好食錯。。。。有人話余x生隻猴棗末清痰好work, 初生bb 都食得, 但上網睇話猴棗超寒, 我買左都唔夠膽俾bb 食住。。

大宅

回覆樓主

我仔三個月都打黑痴流鼻水咳,我都好想知點先快d好,一聽到佢咳就好煩

禁止訪問

別墅

Askacyf 發表於 17-10-11 13:11
唔係噴鼻藥, 只係生理鹽水 (藥房應該有賣), 每日滴4次, 每次1滴落bb 鼻孔, 等鹽水沖d 分泌落喉嚨再吞落肚, ...

生理鹽水個份量應該係點?我1個半月人仔~

洋房

凍奶茶_ 發表於 17-10-20 12:44
生理鹽水個份量應該係點?我1個半月人仔~

你既問題係指鹽同水既比例 ? 我唔知呀因醫生開既鹽水已經係現成, 跟一日滴4次, 每次一滴入鼻孔

別墅

Askacyf 發表於 17-10-20 16:55
你既問題係指鹽同水既比例 ? 我唔知呀因醫生開既鹽水已經係現成, 跟一日滴4次, 每次一滴入鼻孔
...

請問係點滴ga??

洋房

凍奶茶_ 發表於 17-10-20 16:57
請問係點滴ga??

好似眼藥水咁滴落鼻孔

別墅

凍奶茶_ 發表於 17-10-20 16:57
請問係點滴ga??

可用針筒?

洋房

我之前買左個3合1洗鼻器叫tooty bunny, 佢可以吸鼻屎鼻涕,洗鼻仲可以化痰架!勁好用啊,化完痰d 痰易拍好多。

洋房

回覆 fionaluk 的帖子

請問係邊到買,可否影相或比個名分享一下等我出去搵,Thanks

大宅

fionaluk 發表於 17-11-17 15:59
我之前買左個3合1洗鼻器叫tooty bunny, 佢可以吸鼻屎鼻涕,洗鼻仲可以化痰架!勁好用啊,化完痰d 痰易拍好 ...

請問可以邊度買到?

別墅

Askacyf 發表於 17-10-9 01:44
星期六看了兒科醫生, 醫生唔開藥, 只開生理鹽水洗鼻, 由bb自己慢慢好。 我應該怎樣做令bb 舒服點和快點好? ...

我bb都係,見到佢成日咳同鼻塞打噴嚏,好心痛

首頁

尾頁

跳至