自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

水晶宮

如果臨入機都要冲下清下d 渣,點解唔順便洗埋佢?

我仲考慮緊買唔買洗碗碟機,睇中大的Miele.

我冇工人,但我完全唔介意洗碗。

你地係咪一日開一機呢?咁有時d碗趕住用,又要洗左先,冇理由又開多次一機,一定儲埋佢一次過洗。

買定唔買好?

後記,入左伙5個月,用左Miele 60cm洗碗機5個月,好好用。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

wcandtt 發表於 17-10-7 21:01

有位放就買

珍珠宮

回覆樓主

倒渣最多咪15分鐘,洗要差不多一小時,企咁耐真係好攰,仲要無機器咁乾淨

水晶宮

YY1101 發表於 17-10-7 21:02
有位放就買

有位放,但係咪咁實用和值得呢?我本人喜歡一邊煮一邊洗碗..................唔想堆埋一堆,但如果有洗碗碟機,就放入去,等夜晚儲埋一大堆?早上等到夜晚才開機,好似唔合衞生咁!

侯爵府

裝修中,因空間問題,選擇同一位置放拉籃柜同放棄左洗碗機。
行到水窮處 坐看雲起時

水晶宮

唔好煩我 發表於 17-10-7 21:04
倒渣最多咪15分鐘,洗要差不多一小時,企咁耐真係好攰,仲要無機器咁乾淨
...

我邊煮邊洗,唔洗洗1小時咁耐的,吃完晚飯的餐具,我用熱水洗,好去油的,15分鐘內一定得。

我就係基於我的practice, 諗緊我係咪需要洗碗碟機。

禁止訪問

水晶宮

Paris 發表於 17-10-7 21:07
裝修中,因空間問題,選擇同一位置放拉籃柜同放棄左洗碗機。

我有位,但係唔知自己係咪真係需要!洗完當佢烘乾碗櫃用?

水晶宮

IloveJJ 發表於 17-10-7 21:15
我無論自己洗,定機洗,都會响枱面先刮咗啲大渣,所以無分別。我跟著就放入機,唔會再沖,少少渣無所謂, ...

請問會乾得好好嗎?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都係用緊Miele,星期一至五喺屋企煮,因我哋用好多碗碟,每日都會開2機,中午1機,半夜1機(半夜預設時間,早上阿姐工作時攞出嚟時間啱啱好)

每次阿姐都會將碗碟用紙巾抹一抹清一清渣滓先放入機。另外抽油煙機的隔濾網(因為可以放入洗碗碟機洗我先揀哩款抽油煙機的)都可以放入機,我每星期洗一次。

大宅

wcandtt 發表於 17-10-7 21:06
有位放,但係咪咁實用和值得呢?我本人喜歡一邊煮一邊洗碗..................唔想堆埋一堆,但如果有洗碗 ...

買左 。感覺自己洗仲方便

子爵府

既然唔介意洗碗點解要考慮?

我買細機冇儲埋成日先洗

我唔鐘意洗碗,部機的價值係換左d舒適時間,食飽然後坐梳化睇電視

joyce3cheng    發表於 17-10-31 02:08

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wcandtt 發表於 17-10-7 21:01

唔介意洗碗唔使買啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章

需唔需要買洗碗機,真係睇你自己有冇需要,洗得快又冇話唔中意洗碗既,唔洗買都得

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 17-10-7 21:17
我都係用緊Miele,星期一至五喺屋企煮,因我哋用好多碗碟,每日都會開2機,中午1機,半夜1機(半夜預設時間 ...

明白,即係一日2機,哇!你咁多碗碟!你位工人好勤力,成日煮九大鬼。

水晶宮

muimui1013 發表於 17-10-7 21:17
買左 。感覺自己洗仲方便

咁你而家仲有冇用?我就係怕買左之後,自己唔用,欲喜歡用手洗..........

大宅

回覆樓主

我剛剛買咗Rasonic的洗碗碟機,用了2日,我同老公都覺得無想像中咁方便,因為前期工夫都好花時間,例如入水落水箱,擺放碗碟等,如果可以合埋眼擺入去唔洗悉心擺位就省時啲。同埋想問下有用的朋友,每次洗完個水箱都有水剩,下次用再加水,咁個水箱咪永遠有用唔完嘅水?

水晶宮

Titi 發表於 17-10-7 21:21
既然唔介意洗碗點解要考慮?

我買細機冇儲埋成日先洗

明白,多謝你回答。

即係食一餐洗一餐?

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我會用來洗抽油煙機
真心好用
次次都洗得好乾淨
其實有朋友來仲好用
開多1,2機快好多

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wcandtt 發表於 17-10-7 21:26
明白,即係一日2機,哇!你咁多碗碟!你位工人好勤力,成日煮九大鬼。
...
不是啦,主要係我煮(但我煮得唔叻),佢哋洗洗切切,我哋好多嘢都分碟,煮好又用碟蓋住保温,又公筷,又分湯碗飯碗,所以每餐都幾多嘢洗,有時朋友嚟食西餐,又用好多碟酒杯刀义等, 因為有機,用幾多碗碟阿姐從來唔會詐我形,我老公都話,洗碗碟機係買得最好的電器

首頁
12345...15

尾頁

跳至