興趣嗜好

跳至
[其他] 2018 DSE  

首頁

尾頁

水晶宮

木土土 發表於 17-10-9 12:19

拎5或以上,根據 2017 result

我地學校Econ 有5成人拎over 5.
不過同樣phy 都係,有一半人拎5以上.
Bafs 得1x % 人拎5以上.
不過,算啦。既然佢對Bafs 有信心大過Econ 好多。咁就由得佢啦. 因為佢擺好多時間落Econ, 但無奈成績吾係預期.

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

回覆 AAmother 的帖子

計量金融及風險管理.

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

肺女都係今年考。 成績唔敢望好好, 好彩佢目標清晰, 主科以外個兩科, 佢話邊科考得好d 向邊方面發展佢都鐘意。

我淨係望佢勤力d , 我就老懷安慰了

水晶宮

Pulmma 發表於 17-10-9 12:27
肺女都係今年考。 成績唔敢望好好, 好彩佢目標清晰, 主科以外個兩科, 佢話邊科考得好d 向邊方面發展佢都 ...

加油呀,肺女

水晶宮

HELRON 發表於 17-10-9 12:26
回覆 AAmother 的帖子

計量金融及風險管理.

嘩,呢科要好高分的。你仔好叻叻

琥珀宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 12:24
我地學校Econ 有5成人拎over 5.
不過同樣phy 都係,有一半人拎5以上.
Bafs 得1x % 人拎5以上.

所以我聽人講個個都話BAFS 難拎高grade ,而且 BAFS 要讀2科咁分開考,我幾個朋友d女有3x 都後悔無drop

水晶宮

AAmother 發表於 17-10-9 12:01
你囡囡好乖,買paper自己做。
她應該自己諗掂揀科,你不用掛心!
預祝好多星星!!

不過以我地學校中文水平,好難吾擔心的.

水晶宮

木土土 發表於 17-10-9 12:32
所以我聽人講個個都話BAFS 難拎高grade ,而且 BAFS 要讀2科咁分開考,我幾個朋友d女有3x 都後悔無drop
...

Bafs 我女學校既學生,大部分都覺得好難.
佢話咩一擺錯,就全錯⋯⋯ 不過最緊要佢有信心,選擇左就吾好諗返轉頭。佢個Econ 老師起初吾肯比佢drop.

子爵府

Kittymummy 發表於 17-10-9 12:32

我囡都係明年DSE,佢鎖定Poly Hotel, 希望成功,我緊張過自已考會考

水晶宮

chung_ma 發表於 17-10-9 12:39
我囡都係明年DSE,佢鎖定Poly Hotel, 希望成功,我緊張過自已考會考

係呀,我就係呢種心情。真係好令人不安

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

水晶宮

KK20010609 發表於 17-10-9 12:41
發神經的想, 做到狀元選那一科就好
可惜發夢

如果我女讀到你個仔果科,真係今生無悔了

公爵府

虎到金來勳章

我女又係明年DSE, 陪跑多, 所以都唸定俾佢讀IVE....我咁做岩唔岩呢?

琥珀宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 12:36
佢話咩一擺錯,就全錯⋯⋯ 不過最緊要佢有信心,選擇左 ...

你囡唔怕,因為一擺錯,就全錯,應該指account ,不過account 其實有得操,做熟反而唔難,無擺錯就全題拎full mark

水晶宮

十一哥 發表於 17-10-9 12:43
我女又係明年DSE, 陪跑多, 所以都唸定俾佢讀IVE....我咁做岩唔岩呢?

好似jupas 都有得報定ive.
兩手準備好,話吾定出黎成績有驚喜呢?一日未考,真係吾知的。返多3個月學就self study , 最後沖次。大家要努力哦

珍珠宮

Kittymummy 發表於 17-10-9 12:36
佢話咩一擺錯,就全錯⋯⋯ 不過最緊要佢有信心,選擇左 ...

唉,我細女修econ bafs,屬陪跑型,但都唔想太低分。

珍珠宮

十一哥 發表於 17-10-9 12:43

我細女2020先考,陪跑組,一樣唸住IVA。讀完就等天父安排。

水晶宮

木土土 發表於 17-10-9 12:44
你囡唔怕,因為一擺錯,就全錯,應該指account ,不過account 其實有得操,做熟反而唔難,無擺錯就 ...

Exactly, 佢就係話咁講.
BA 有得操,肯操吾衰得去邊佢話. Econ 都好多尖子讀,因為組合內,好多學校吾讀bio 就係讀Econ. 同埋冇sba, 讀Econ 不如擺多d時間係phy , m2. 話晒工程係要靠呢兩科黎救命。佢就咁同我分析囉

公爵府

虎到金來勳章

Kittymummy 發表於 17-10-9 12:46
好似jupas 都有得報定ive.
兩手準備好,話吾定出黎成績有驚喜呢?一日未考,真係吾知的。返多3個月學就sel ...
SORRY呀, 咩叫jupas?

伯爵府

Kittymummy 發表於 17-10-9 12:32

我的最大期望都是4
凡勞苦擔重擔的人,
可以到我這裡來,
我就使你們得安息。

太 11:28

首頁

尾頁

跳至