跳至

首頁

尾頁

大宅

ozleung 發表於 17-10-14 12:33
同意c兄講法
我們下—代最好回中國發展, 特别是—带—路的影響下, 在澳洲讀完大學也未必—定找到一份好工。 ...
http://www.dailytelegraph.com.au/newslocal/northern-district-times/homebuyers-will-be-shocked-to-discover-they-are-outside-the-2018-zone-for-top-two-high-schools/news-story/4e89ea8410771318b0a4ee94f43d0f30
Catchment area 收細,係指原本會考慮收嘅地方,都講明唔會收。因為如果好學校太多人報名,公平起見,只能用住屋距離決定收同唔收。 你當買咗41 區校綱,啦沙明年搬走,個區樓價一定有影響。

大宅

JAlove 發表於 17-10-14 12:55
同意

香港搵錢係容易,但係搵得快,亦使得快....

成功嘅背後有睇唔到嘅代價。中國人有句金句,寧可寶寶馬裏面哭,不要單車上笑。所以好睇個父母追求係生活品質/名牌/日本旅行/名車出入。定係小朋友相處嘅時間,平凡唧生活?每人把尺唔同,全在乎你的追求。

但我相信,如果Steve job 能重新選擇命運,平凡一生但長命百歲。定好似今日咁,創造蘋果的神話,但只到46歲,佢會揀同一條路。

我就係頂唔順澳洲果種hea, 才決定做太空人。

男爵府

vanessamom 發表於 17-10-14 16:55

你意思係11,12 班開始多野讀? 比較大壓力?

其實你覺得小朋友自細有assessment 好唔好? 依家其實香港好多學校的assessment 都唔排名次,其實會唔會影響小朋友面對壓力嘅能力呢?

男爵府

airforce1 發表於 17-10-14 17:23
你見曾特首,689 個女,教育局長個仔,Steve job 46 歲就不在。 成功嘅背後有睇唔到嘅代價。中國人有句金 ...

做太空人我覺得好大壓力呀,之前試過同我老公一個係香港,一個係澳洲半年,我都覺得好辛苦....

不過生活質素保證嘅角度,呢個應該係最好方法,始終係澳洲做野升職加人工機會,冇香港咁快....同埋交稅都冇左一大筆...澳洲係適合做生意多啲.....

大宅

JAlove 發表於 17-10-14 15:42
咁好定唔好啊?

有啲人鐘意同聲同氣,買嘢食嘢方便,所以搵華人多嘅區,又等如有人唔會搵多中東人住嘅區住,睇下你有無呢啲preference

複式洋房

mrschui 發表於 17-10-14 15:00
Parramatta 宜家好多印度人 (我啲印度同事話㗎)
我幾個月前去過Parramatta Westfield一次, 成個商場都係中東人同印度人, 華人同白人都少.

別墅

ozleung 發表於 17-10-13 12:25
epping 兩房中位價33萬

Epping or beecroft 中位價 33 萬? please advise

別墅

beelibu 發表於 17-10-17 20:35
Epping or beecroft 中位價 33 萬? please advise

300k呢個價錢冇乜可能, 兩房apartment at Epping 舊樓應該6-700k, 新apartment已 Million 計.

別墅

前已講過, 我睇错

"攪错! 我睇错咗epping melbourne.....
epping nsw, 兩房中位價81萬"

別墅

epping 33 萬, 要回歸20年前

別墅

FatherDaddyPaPa 發表於 17-10-16 06:29
我幾個月前去過Parramatta Westfield一次, 成個商場都係中東人同印度人, 華人同白人都少. ...
講吓又好似係, 我6月去過, parramatta嗰市容都幾"商業"吓

大宅

回覆樓主:

上星期去完細囡下年kindy Oday, 校長都話其實依家教育方法同我地細個讀書時好唔同。 到我地d小朋友出嚟做野, 講緊係10幾年後既事, 到時好多依家有既工作同skills,可能已經唔需要。大囡入kindy時,ABC都未識哂,依家Year 1, 睇緊chapter book. 我覺得已經好好。 btw, 讀緊普通 唔出名又細既public school.

公爵府

FatherDaddyPaPa 發表於 17-10-16 06:29
我幾個月前去過Parramatta Westfield一次, 成個商場都係中東人同印度人, 華人同白人都少. ...

以前都會成日過parramatta shopping, 但而家多數過返Burwood.

男爵府

回覆樓主

我想講句澳洲小學有hea 同唔hea, 主要係住咩區,亞洲人多既,個個kindy 補習,唔補又怕追唔上。我本身住chatswood 女女入chatswood Public 同d家長吹水,已feel 倒壓力,五歲已經唸定點谷仔女入selective , 課外活動多到㬨親人。我睇下女女點,已經唸定plan b 去間細小 同少d 印度同b6 既學校。

男爵府

回覆樓主

Parramattta 我以前公司喺嗰度,就咁行ok 既,不過隔日police car station stand by,同埋d家長粗口多d,見佢地喺咁用粗口鬧細路。不過食同買野交通方便,住慣左都唔係大問題,樓價都唔係超級平,有人話Public School 都雜少少,或考慮Catholic 同Christian schools?

子爵府

http://www.smh.com.au/national/education/hsc-2017-78000-nsw-high-school-students-receive-their-marks-20171213-h0492m.htmlHSC 2017: 78,000 NSW high school students receive their marks

首頁

尾頁

跳至