0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

雖然未生得,不過最近c6親戚個b,未出院就已經話黃疸高唔走得,要抽血又要照燈,兩公婆日騰夜騰去醫院,個老婆差d崩潰

我有想過餵人奶,不過係唔係人奶b易有黃疸?面黃就係有事?點check ga?

禁止訪問

親子王國15週年勳章

回覆樓主

大宅

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

好似話O型BB容易d有黃疸,呢d真係唔要有無得預防,我B出生時都有,好彩醫生只係叫曬多d太陽。

複式洋房

笑得好勳章

吳明 發表於 17-10-11 14:53
好似話O型BB容易d有黃疸,呢d真係唔要有無得預防,我B出生時都有,好彩醫生只係叫曬多d太陽。 ...
血型都有關係架?

大宅

treegun媽 發表於 17-10-11 17:36
血型都有關係架?
我係過有報導是這樣說的。

大宅

血型都有關係架?
o男b,黃疸機會大些。

大宅

MommyPanel勳章 親子王國15週年勳章

繼兒動母 發表於 17-10-11 11:13
雖然未生得,不過最近c6親戚個b,未出院就已經話黃疸高唔走得,要抽血又要照燈,兩公婆日騰夜騰去醫院, ...

十曰要低過180度,人奶會慢D!第一胎驚歺死第二胎同自己講又係咁!

複式洋房

血型都有關係架?

有, 果時我個b就係因為血型, 黃既指數又高 爭d要換血 嚇餐死 (我係O型 c6 係b型 bb跟c6係b型 醫生話bb身體既b型血同我既〇型血打緊仗wor)

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

我bb出世都係黃疸要照燈,都係Keep住餵人奶,但黃疸指數標升,(戈時生完,因為荷爾蒙問題,情緒失控,喊到收唔到聲...)我唔忍心bb留院,所以俾佢食兩日奶粉,黃疸指數急降,第二日就可以返屋企,返到屋企先開始餵人奶

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你keep住留意佢既指數,如果真係好高既話,就去醫院

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你唔洗太擔心,你BB未必會。

複式洋房

回覆樓主:

不用擔心
每個BB都不一樣
我大B和細B都有黃疸,經過大B經驗
細B一出世幾辛苦和倦都要起床餵奶,留意尿片尿量,不夠人奶就要補奶粉。
自己覺得飲量多,自然黃疸快退,故細B
不用照燈。
大B當年很慘,照燈加缺水。
醫護人員實見意盡量餵人奶,再睇情況。但自己見奶量不夠就補奶粉(見尿片顯示,如不懂看,請教醫護人員)。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

吳明 發表於 17-10-11 14:53
好似話O型BB容易d有黃疸,呢d真係唔要有無得預防,我B出生時都有,好彩醫生只係叫曬多d太陽。 ...
係B型, 我女出世醫生講, 佢跟爸爸血型遺傳俾佢, 我仔O型無黃

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

繼兒動母 發表於 17-10-11 11:13
雖然未生得,不過最近c6親戚個b,未出院就已經話黃疸高唔走得,要抽血又要照燈,兩公婆日騰夜騰去醫院, ...

唔關人奶事,只係退得慢
食飽,痾得就會退
只係飲奶粉飽肚D...退得快

可以一開始比奶粉佢飲左先,之後先人奶,橫掂人奶起碼第三,四日先上奶

醫生有個check黃既儀器(好細舊),好似chop印仔咁

大宅

回覆樓主

生理性黃疸好正常 因為bb 細攪唔到d膽紅素 如果黃好高又唔想佢留院 開頭比奶粉 柯多d尿快d退 反正人奶未上到又慢慢長路 退左黃再慢慢追 通常出院後3至5日黃又會爆升番 所以要留意濕片

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我個B同侄仔出世都有黃疸.

子爵府

回覆樓主:

好似話蠶豆B好易有黃疸唔知真唔真

子爵府

回覆樓主:

生理性黃疸通常個B食得多疴得多就會退得快

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

別墅

yukicat0105 發表於 17-10-14 18:03
有, 果時我個b就係因為血型, 黃既指數又高 爭d要換血 嚇餐死 (我係O型 c6 係b型 bb跟c6係b型 醫生 ...

我同你個情況一樣呀,請問你幾日退黃?bb食人奶定奶粉?謝謝(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至